دیدهبان حقوق بشر: باید دو دانشجوی دانشگاه شریف آزاد شوند
سازمان دیدهبان حقوق بشر از مقامات ایران خواست که علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی بازداشتی دانشگاه شریف را به زودى آزاد كنند
سازمان دیدهبان حقوق بشر از مقامات ایران خواست که علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی بازداشتی دانشگاه شریف را به زودى آزاد يا آنها را با كمال شفافيت و به صورت عادلانه محاكمه كنند.
به گزارش دویچه وله، قائم مقام شاخه خاورمیانه دیدهبان حقوق بشر با ابراز نگرانی از شرایط نامعلوم دو دانشجوی بازداشتی دانشگاه شریف گفت و اعلام کرد که دستگیری و نگهداری این دو دانشجو در سلول انفرادی به مدت دو ماه بدون هیچ مدرک معتبری در هر زمانی غیرمنطقی است، اما زندانی بودن آنها در زمان پاندمی کرونا نگرانیهایى بیشتر میکند.
مایکل پیج یادآور شد که پیگیری اعضای خانواده مخالفان با اتهامات واهی در ایران، سابقهاى دارد. او گفت که پس از حدود دو ماه، کوچکترین شواهدی علیه یونسی و مرادی ارائه نشده و با توجه به پیشینه اعترافات اجباری در قوه قضاییه ایران و عدم دسترسی متهمان به وکیل، بعید است حقوق دادرسی عادلانه این دو دانشجو رعایت شود.
طبق ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری ایران، دسترسی به وکیل برای افراد متهم به جرایم امنیتی محدود به فهرست وکلای مورد تأیید قوه قضائیه است. این در حالی است که قوانين بینالمللى، دسترسی به وکیل در تمام مراحل رسیدگی کیفری، از جمله در جریان بازپرسی، دادسرا و محاکمه را برای هر فرد متهم به جرم تضمین میکند.
علی یونسی و امیرحسین مرادی دو دانشجوی نخبه دانشگاه صنعتی شریف، ۲۲ فروردین در تهران دستگیر شدهاند. آنها، دانشجویان رشته کامپیوتر و فیزیک دانشگاه هستند. یونسی در دوره دبیرستان مدال نقره و طلای المپیاد نجوم کشور و مدال طلای المپیاد نجوم چین را کسب کرد و مرادی برنده مدال نقره المپیاد نجوم ایران است.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه ایران، دو هفته پس از این دستگیری، بدون ارائه هیچ مدرکی، مدعی شد که این دو جوان ۲۰ ساله، با سازمان «مجاهین خلق» ارتباط داشته و در تدارک اقدامات خرابکارانه بودهاند.
پس از آن هیچ فرد از مقامات قضایی و امنیتی ايران درباره سرنوشت این دو دانشجو توضیحی ندادهاست.
خواهر علی یونسی به دیدهبان حقوق بشر گفت که برادرش را در خیابان دستگیر کرده و او را با صورت خونین به خانه بردهاند تا وسایلش را تفتیش کنند».
آیدا یونسی هم گفت که برادرش در آخرین تماس تلفنی که از ۱۶ روز قبل بود، صدایی خسته بود و گفت که او تحت بازجویی است.
پدر و مادر علی یونسی که در دهه شصت، از جمله زندانیان سیاسی وابسته به سازمان مجاهدین خلق بودهاند نیز بعد از دستگیری فرزندشان، چند ساعت بازجویی پس دادهاند. آنها اتهامات قوه قضائیه علیه دستگیرشدگان را داستانسازی خواندهاند.
هنوز خبرى از وضعیت امیرحسین مرادی در دست نیست و هیچ فرد از نزدیکانش در زمینه دستگیری و اتهامهای او اطلاعرسانی نکردهاست.