چرا دیوان بینالمللی دادگستری شکایت سودان علیه امارات را رد کرد؟

در پی شکایت ارتش سودان از دولت امارات، دیوان بینالمللی دادگستری روز دوشنبه با صدور حکمی اعلام کرد که در این پرونده صلاحیت رسیدگی ندارد و شکایت را فاقد اعتبار حقوقی دانست. اما علت این تصمیم چه بود؟
این تصمیم پس از بررسی مفاد شکایت ارتش سودان اتخاذ شد که بر اساس آن، ادعا شده بود امارات در جریان درگیریها در سودان مرتکب جنایت نسلکشی شده است. اما دادگاه، با توجه به شروط عضویت امارات در کنوانسیون منع نسلکشی، نتیجه گرفت که بدون موافقت قبلی این کشور، صلاحیت بررسی شکایت را ندارد.
امارات از زمان پیوستن به کنوانسیون منع نسلکشی در سال ۲۰۰۵، بهطور رسمی نسبت به ماده نهم این کنوانسیون اعلام تحفظ کرده بود. مادهای که به دیوان بینالمللی دادگستری اختیار میدهد تا به اختلافات ناشی از تفسیر یا اجرای مفاد کنوانسیون رسیدگی کند، حتی بدون رضایت قبلی کشور مربوطه.
در همین رابطه، دکتر محمد محمود مهران، استاد حقوق بینالملل، در گفتوگو با «العین نیوز» تأکید کرد: «تحفظ امارات بر ماده نهم، به هیچ وجه به معنای خروج از الزامات اخلاقی و حقوقی کنوانسیون نیست. امارات همچنان به محتوای این کنوانسیون پایبند است و در قوانین داخلی خود نیز اقدامات نسلکشی را جرمانگاری کرده است.»
وی افزود: «این تحفظ صرفاً بدین معناست که امارات پذیرای صلاحیت خودکار دیوان بینالمللی دادگستری در دعاوی مرتبط با تفسیر یا اجرای کنوانسیون نیست، و تصمیمگیری در این زمینه را به تأیید حاکمیتی خود موکول کرده است.»
با این وجود، امارات بارها بر تعهد خود به اصول حقوق بینالملل و مبارزه با جنایات علیه بشریت تأکید کرده و بر لزوم حلوفصل اختلافات از مسیرهای دیپلماتیک و قانونی پایبند مانده است.