چرا سیستم ایمنی بدن سلولهای سرطانی را از بین نمیبرد؟
یکی از وظایف اساسی سیستم ایمنی بدن، کشف و از بین بردن عوامل بیماریزا مانند باکتریها و ویروسها است؛ اما چرا سیستم ایمنی قادر به از بین بردن سلولهای سرطانی نیست؟
بر اساس مقالهای که در وبسایت علمی «کانورسیشن» منتشر شد، سلولهای ایمنی مانند سلولهای تی، با تشخیص تفاوت پروتئینهای سلولی، قادرند آلودگی ویروسی یا بیماری در بدن را تشخیص دهند.
یک نوع سلول تی به نام «لنفوسیت تی کشنده» قادر است پروتئینهای جهشیافته سلولهای سرطانی را شناسایی کند و بنابراین باید بتواند آنها را از بین ببرد. اما در بیشتر بیماران، سلولهای سرطانی به رغم وجود سلولهای تی، به رشد خود ادامه میدهند.
دانشمندان میگویند که علت این اتفاق این است که سلولهای تی به نوعی «خسته» میشوند. به عبارت دیگر، سلولهای تی در ابتدا قادر به کشتن سلولهای سرطانی هستند، اما پس از مواجهههای مکرر، توانایی آنها در نابودی سلولهای سرطانی کاهش مییابد.
به گفته آنها، روشهای ایمنیدرمانی در بهبود بلندمدت برخی بیماران مبتلا به سرطانهای درمانناپذیر موفقیتهای قابل توجهی داشتهاند. اما بیشتر بیماران به این روشهای درمانی واکنش بلندمدت نشان نمیدهند و دلیل اصلی این موضوع به «خستگی سلولهای تی» برمیگردد.
این مقاله افزود که سرطان در بیشتر موارد زمانی تشخیص داده میشود که سیستم ایمنی بدن برای مدتها با سلولهای سرطانی مبارزه میکند.
عملکرد سلولهای تی بین ۶ تا ۱۲ ساعت پس از مواجهه با سلولهای سرطانی اختلال مییابد و مورد هزاران تغییر ژنتیکی قرار میگیرند.
یافتههای پژوهشگران نشان میدهد که ژنهایی که در ایجاد التهاب در سلولهای تی در مواجهه با عفونت نقش دارند، همچنین در فرآینسهایی که به تشکیل تومورهای سرطانی منجر میشوند نیز دخیل هستند. این ژنها احتمالاً در فعالسازی سیستم ایمنی در برابر سلولهای سرطانی و ایجاد یک پاسخ مناسب نقش دارند.