دستاوردهای مهم ماموریت سلطان النیادی در فضا
دستاوردهای تاریخی و منحصربهفرد سلطان النیادی فضانورد اماراتی در طولانیترین ماموریت فضایی تاریخ جهان عرب که با بازگشت سالم وی به زمین در روز دوشنبه به پایان رسید، برای امارات متحده عربی نقطه عطف و باعث افتخار است.
سلطان النیادی پس از ۶ ماه حضور در فضا در طولانیترین ماموریت فضایی جهان عرب، به سلامت به زمین بازگشت.
سلطان النیادی فضانورد اماراتی به عنوان بخشی از سفر شش ماهه خود به ایستگاه فضایی بینالمللی در حدود ۲۰۰ آزمایش علمی شرکت کرد..
اولین ماموریت طولانی مدت فضانوردان عرب
این ماموریت که توسط مرکز فضایی محمد بن راشد به عنوان بخشی از برنامه فضانوردی امارات متحده عربی به ایستگاه فضایی بینالمللی صورت گرفت، اولین ماموریت طولانی مدت فضانوردان عرب در تاریخ است.
النیادی در ۳ مارس ۲۰۲۳ با همراهی تیم ماموریت Crew-6 با فضاپیمای SpaceX Dragon Endeavor به ایستگاه فضایی بینالمللی رسید.
مدت طولانی این ماموریت فرصتی را برای النیادی فراهم کرد تا یک فعالیت بلندمدت و پایدار از تحقیقات و آزمایشات علمی در فضا را آغاز کند و در یک جهش کوانتومی برای مأموریتهای فضایی انسانی در امارات و منطقه نقش مهمی داشته باشد.
اولین راهپیمایی فضایی در تاریخ جهان عرب
النیادی در این سفر، در ۲۸ آوریل، در اولین راهپیمایی فضایی در تاریخ عربها، به عنوان بخشی از ماموریت ۶۹، موفق شد دستاورد جدیدی را رقم زده و دهمین مقام در جهان در مأموریتهای راهپیمایی فضایی خارج از ایستگاه فضایی بینالمللی را برای امارات متحده عربی به ارمغان آورد.
این دستاورد تاریخی همچنین به کمکهای جهان عرب در اکتشاف فضای خارج از جو نیز اضافه میشود.
شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، معاون رئیس، نخست وزیر امارات و حاکم دبی، تأیید کرد که این مأموریت که یک دستاورد اماراتی و عربی در زمینه علوم فضایی است، پس از تلاش و پشتکار گروه در دورهای سه ساله محقق شد.
وی در این خصوص گفت: «پس از ۳ سال آموزش فشرده، سلطان النیادی را در اولین ماموریت پیادهروی در فضای بیرونی دیدیم که چطور ماموریتهایی را برای نصب قطعات جدید و انجام تعمیرات در ایستگاه فضایی بینالمللی انجام داد. ایستگاه فضایی، اولین اماراتی، اولین عرب و اولین مسلمان که در فضا قدم زد. ما به همه اینها افتخار میکنیم.»
وی افزود: «میگویند دو سوم ستارگان آسمان نامهای عربی دارند. عربها توانا و خلاق هستند. اگر تصمیم بگیریم روی علم تمرکز کنیم، روی جوانان سرمایهگذاری کنیم و از اختلافات دوری کنیم.»
این راهپیمایی فضایی که توسط سلطان النیادی و فضانورد آمریکایی استفان بوون انجام شد، ۷ ساعت و ۱ دقیقه به طول انجامید و یکی از اهداف اولیه این ماموریت کار بر روی یک سری امور مقدماتی برای نصب پنلهای خورشیدی بود که با موفقیت انجام شد.
پنلهای خورشیدی نقشی اساسی در تامین انرژی ایستگاه فضایی بینالمللی ایفا میکنند و انرژی پاک و تجدیدپذیر را برای پشتیبانی از آزمایشها، سیستمها و عملیات روزانه در هواپیما فراهم میکنند.
پیادهروی فضایی که به عنوان فعالیت خارج از فضاپیما (EVA) نیز شناخته میشود، برای حفظ و توسعه قابلیتهای ایستگاه فضایی بینالمللی ضروری است و به فضانوردان امکان انجام وظایف مختلفی نظیر نگهداری و تعمیر سیستمهای اولیه ایستگاه فضایی بینالمللی، نصب دستگاههای فناوری جدید و مونتاژ و بازسازی واحدهای ایستگاه را میدهد.
با توجه به خطرات زیاد مرتبط با پیادهروی فضایی، تنها فضانوردان واجد شرایط، برای انجام این کار انتخاب میشوند. این فرآیند از نظر فیزیکی چالش برانگیز است. فضانوردان نه تنها لباسهای فشاری میپوشند، بلکه به تواناییهای ذهنی بالایی نیز نیاز دارند، زیرا آنها باید تمرکز بر وظایف در دست اقدام را با حفظ ایمنی خود و همچنین تعامل با خدمه در ایستگاه و تیم مرکز کنترل ماموریت در زمین ترکیب کنند.
فضاپیمای Dragon را به محل اتصال جدید خود منتقل کردند
سلطان النیادی فضانورد اماراتی و خدمه Crew-6 در تاریخ ۶ می، موفق به بازنشانی محل اتصال فضاپیمای SpaceX Dragon به ایستگاه فضایی بینالمللی شدند.
این سومین عملیات انتقال فضاپیمای دراگون از یک بندر به بندر دیگر بود. این کار تنها در دو نوبت در طول ماموریتهای Crew-1 و Crew-2 تکرار شد. این یک دستاورد جدید برای ماموریت ۶۹ است.
اولین تمرین کننده جوجیتسو در فضا
سلطان النیادی فضانورد اماراتی در ۴ می موفق شد به عنوان اولین فضانوردی که در طول ماموریت خود در فضا از مقر خود در ایستگاه فضایی بینالمللی با پوشیدن کیمونو به تمرین جوجیتسو میپردازد، فصل جدیدی در دستاوردهای تاریخی امارات بنویسد.
سلطان النیادی یک کلیپ ۶ دقیقهای را در حسابهای رسمی خود در شبکههای اجتماعی منتشر کرد که در آن در حال انجام ورزش مورد علاقه خود در ایستگاه فضایی بینالمللی ظاهر شده است، جایی که این کلیپ به طور گسترده پخش شد و در عرض چند دقیقه هزاران بازدید و لایک از طرفداران ورزش در امارات و سراسر جهان دریافت کرد.
النیادی در طول این کلیپ، اهمیت جوجیتسو را که به عنوان یک رکن اساسی تربیت بدنی در مدارس امارات به شمار میرود، در تقویت نظم و مهارتهای تمرکز، آمادگی برای ماموریت تاریخی خود در اکتشافات فضایی و سازگاری با شرایط مختلف و کمبود گرانش در جو فوقانی توضیح داد.
النیادی گفت: «من عاشق ورزش جوجیتسو هستم و سالهاست به آن میپردازم و این ورزش در آماده شدن برای ماموریت فضایی و سازگاری با محیط و شرایط حاکم بر ایستگاه فضایی بینالمللی کمک زیادی به من کرد.»
النیادی توضیح داد که جوجیتسو به او کمک کرد تا از نظر فیزیکی برای راه رفتن در فضا و ادامه تاریخسازی آماده شود.
وی در این رابطه گفت: «هنگام تمرین جوجیتسو، ما مشتاقیم که ساعدها را تمرین دهیم و این به من در انجام فعالیتهای خارج از فضاپیما که نیاز داشت چندین ساعت در خارج از ایستگاه فضایی بینالمللی کار کنم، بسیار کمک کرد و با تقویت قدرت دست، من توانستم این وظیفه را به آرامی انجام دهم و استفاده از درسهای جوجیتسو در طول تجربه خود در ایستگاه فضایی بینالمللی از دلایل موفقیت من بود.
۲۰۰ آزمایش علمی؛ تحقیقات و آزمایشهای پیشگام
النیادی اولین فضانورد عرب است که در انجام ۲۰۰ آزمایش علمی در فضا شرکت کرده است.
سلطان النیادی در طول این ماموریت ۶ ماهه در بیش از ۲۰۰ آزمایش علمی با همکاری آژانسهای فضایی بینالمللی و دانشگاههای اماراتی شرکت کرد و این آزمایشها در زمینههای مختلف از جمله کاشت گیاه، علوم انسانی، تکنیکهای اکتشاف فضایی، رفتارهای سیال، علم مواد و تولید کریستالها و سایر آزمایشهای علمی متمایز، که به نفع جامعه علمی جهانی، محققان و دانشجویان در امارات متحده عربی و سراسر جهان خواهد بود.