از حادثه تروریستی کرمان تا انتخابات مجلس؛ مهمترین اتفاق ۱۴۰۲ در ایران کدام بود؟
اینفوگرافیک | مروری بر مهمترین اتفاقات در ایران در سال ۱۴۰۲
در سال ۱۴۰۲، ایران فراز و نشیبهای مختلفی را تجربه کرد.
با پایان سال ۱۴۰۲، رسانههای داخلی ایران به مهمترین رویدادهای سال گذشته پرداختهاند.
سفر ابراهیم رئیسی به عربستان سعودی
در زمینه سیاسی، سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به عربستان سعودی مهمترین رویداد در ایران در سال ۱۴۰۲ به حساب میآید.
او روز ۲۰ آبان در نشست اضطراری کشورهای عربی و اسلامی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی شرکت کرد.
سفر رئیسی به ریاض اولین سفر عالیترین مقام اجرایی ایران به عربستان سعودی پس از ۱۱ سال قطع روابط و چندین ماه پس از بازگشایی سفارتخانههای دو کشور است.
رئیسجمهور ایران با بیان اینکه «امروز فلسطین محکو ملاک شرافت اسلامی و انسانی است» از دولت عربستان سعودی برای میزبانی و برگزاری ایننشست در شرایط خطیر کنونی در منطقه تشکر کرد.
حادثه تروریستی کرمان
روز ۱۳ دی در مسیر منتهی به محل دفن قاسم سلیمانی در کرمان، صدای ۲ انفجار به گوش رسید که لحظاتی بعد منابع خبری به نقل از منابع آگاه این دو انفجار را تروریستی اعلام کردند.
گروه تروریستی داعش، با انتشار اطلاعیهای مسئولیت دو انفجار برعهده گرفت و آن را «ادامه کارزار» خود «علیه شیعیان» اعلام کرد.
این حمله منجر به کشته شدن ۹۵ نفر و زخمی شدن ۲۸۴ نفر دیگر شد.
انتخابات مجلس؛ کمترین میزان مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی
روز جمعه ۱۱ اسفند، انتخابات مجلس شورا و مجلس خبرگان رهبری ایران با پایینترین میزان مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی برگزار شد.
بر اساس آمارهای اعلام شده، بیش از ۲۵ میلیون نفر از مجموع ۶۱ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۲۹۸ نفر واجد شرایط، در این دوره از انتخابات شرکت کردند.
این پایینترین میزان مشارکت در ۱۲ دوره انتخابات مجلس شورا پس از انقلاب ۱۳۵۷ بهشمار میرود.
فرار مالک کوروش کمپانی
کلاهبرداری شرکت «کوروش کمپانی» و فرار مالک آن یکی از برجستهترین اتفاقات داخلی در ایران بوده است.
این شرکت که در غرب تهران قرار دارد و در حوزه فروش موبایل فعالیت داشت، طی۱۰ ماه مدعی شده بود گوشی موبایل آیفون را که بین ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان در بازار معامله میشود، با حذف واسطهها به قیمت ۲۰ میلیون تومان تحویل میدهد.
این شرکت در ماههای گذشته نتوانسته به تعهدات خود عمل کند و به همین دلیل برخی از افرادی که اقدام به پیش خرید گوشی تلفن همراه از این شرکت کرده بودند در یکی از کلانتریهای غرب تهران شکایت کردند.
امیرحسین شریفیان متولد سال ۱۳۷۵ خورشیدی، مالک شرکت کوروش کمپانی است که باوجود سربازفراری بودن توانسته مجوزهای لازم را از مراجع ذیربط گرفته و با تبلیغات گسترده و سوءاستفاده از سلبریتیها، پول هنگفتی را از مردم بگیرد و متواری شود.
فساد چند هزار میلیاردی دبش
سازمان بازرسی کل ایران ۱۱ آذر ماه از فساد جدیدی در حوزه واردات با ارز ترجیحی پرده برداشته که اندازه آن، یک رکورد خارقالعاده را جابهجا کرده است.
به گفته سازمان بازرسی «یک گروه فعال در حوزه چای، از سال ۹۸ تا ۱۴۰۱ بالغ بر ۲.۷ میلیارد دلار ارز با نرخ نیمایی برای واردات ماشینآلات و واردات چای دریافت و بخش بزرگی از آن را در جای دیگری هزینه کرده است.
رقم ریالی فساد رخ داده چیزی حدود ۱۴۰هزار میلیارد تومان است که از نظر ریالی، تاکنون چنین چیزی در تاریخ اقتصادی ایران سابقه نداشته است.
نام این گروه صنعتی «گروه کشت و صنعت دبش» با برند تجاری «چای دبش» اعلام شد.
سفر کریستیانو رونالدو به تهران
کریستیانو رونالدو، ستاره پرتغالی تیم النصر عربستان، در روز ۲۷ شهریور همراه با سایر اعضای این تیم با پروازی اختصاصی، ریاض را ترک کرد و وارد تهران شد.
در حدفاصل فرودگاه تا هتل اسپیناس پالاس تهران، هزاران نفر تلاش کردند از خط موانع و محافظان عبور کنند تا به نزدیکی رونالدو برسند.
حذف تیم ملی فوتبال برابر قطر
تیم ملی فوتبال ایران روز ۱۸ بهمن با شکست سه بر دو مقابل قطر در نیمهنهایی جام ملتهای آسیا از این رقابتها حذف شد.
پس از این شکست ناکامی ۵۱ ساله این تیم برای کسب معتبرترین رقابتهای ملی آسیا ادامه دار شد.
دستگیری امیر تتلو
امیر مقصودلو خواننده پرحاشیه ایرانی ملقب به «تتلو» در آذرماه سال گذشته توسط پلیس ترکیه دستگیر و به مقامات ایران تحویل داده شد.
در ۱۴ اسفند نخستین جلسه رسیدگی به اتهامات تتلو به ریاست قاضی افشاری در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران برگزار شد.
نخستین جلسه رسیدگی به این پرونده، با قرائت شرح اقدامات مجرمانه متهم در فضای مجازی، توسط نماینده دادستان کیفرخواست آغاز شد.
نماینده دادستانی عنوان کرد که امیر تتلو در سالهای ۱۳۸۶، ۱۳۹۲ و ۱۳۹۵ شمسی در سه نوبت با اتهامات متفاوت دستگیر شده و پس از آن در سال ۹۶ کشور را به مقصد گرجستان ترک کرد و سال بعد مقیم کشور ترکیه شده است. وی در آذرماه جاری توسط پلیس ترکیه دستگیر و پس از هماهنگیهای لازم برای رسیدگی به اتهامات او در فضای مجازی تحویل مقامات قضایی ایران شده است.
آتشسوزی کمپ ترک اعتیاد لنگرود
آتشسوزی کمپ ترک اعتیاد لنگرود حادثهای بود که در روز ۱۲ آبان ۱۴۰۲ باعث کشتهشدن بیش از ۳۰ نفر شد.
استانداری گیلان در ابتدا علت آتشسوزی را طبق بررسیهای اولیه آتشگرفتن بخاری عنوان کرد، اما چند روز پس از حادثه با طرح فرضیه عمدی بودن آتشسوزی، از دستگیری یک نفر به این اتهام خبر دادند.
دادستان مرکز استان گیلان متهم را شخصی معرفی کرده که در این کمپ بستری بوده و بهتازگی آن را ترک کردهاست.
درگذشت آرمیتا گراوند
آرمیتا گراوند، نوجوان ایرانی بود که در ۹ مهر پس از حادثهای در متروی تهران بیهوش و در بیمارستان فجر، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارتش، بستری شد و به کما رفت و پس از ۲۸ روز جان باخت.
اینکه دقیقاً چه اتفاقی برای او در واگن مترو افتاده نامشخص است، اما شرایط به این اتهامات دامن زد که مأموران گشت ارشاد به او آسیب رسانده باشند.
مقامات ایران مدعی هستند که هیچگونه برخورد فیزیکی با او صورت نگرفته در حالی که برخی رسانهها به نقل از شاهدان عینی گزارش دادند که اندکی بعد از ورود آرمیتا به ایستگاه متروی میدان شهدا، یکی از ماموران گشت ارشاد با او بر سر حجاب اجباری وارد مشاجره شد و با مقاومت آرمیتا، حجاببان این دختر را هل داد و او با برخورد سرش به ستون فلزی، زمینخورد و بیهوش شد.
کاهش ۳ ماهه خدمت سربازی
شورای نگهبان در ایران در روز ۲۶ اسفندماه از تصویب طرح کاهش مدت سربازی اجباری به ۱۴ ماه خبر داد.
هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان گفت: شورای نگهبان در مرحله قبل نسبت به ابهامات حکم کاهش مدت سربازی برنامه هفتم توسعه ایراداتی داشت.
وی ادامه داد: با اصلاحاتی که مجلس انجام داد و با رعایت ماده ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی و در چارچوب تدابیر ستاد کل نیروهای مسلح، این حکم خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.
ماجرای جنجالی درمانگاه قم
در اواسط اسفندماه ویدئویی به صورت گسترده دست به دست شده که نشان میدهد یک روحانی در یک مرکز درمانی از یک مادر که بدون حجاب اجباری کودکش را در آغوش گرفته فیلمبرداری میکند.
«مادر قمی» از روحانی میخواهد فیلمی را که بدون اجازه گرفته پاک کند اما با وجود مداخله چند نفر دیگر، این روحانی حاضر به حذف تصاویر نمیشود و به زن میگوید باید روسریاش را سر کند.
روحالله مسلمخانی، معاون دادستان قم این ماجرا را «یک طراحی و برنامهریزی برای تفرقهافکنی در جامعه» خواند و از بازداشت چهار نفر در این ارتباط خبر داد.
مأموریت فضایی یاسمین مقبلی
مأموریت شش ماهه یاسمین مقبلی، فضانورد ایرانی-آمریکایی، سوژه مردم ایران در سال گذشته بوده است.
این مآموریت که شامل شامل بیش از ۲۰۰ آزمایش علمی مانند بررسی جنبههای فیزیولوژیکی خواب فضانوردان و جمعآوری نمونههای میکروبی از فضای داخلی ایستگاه فضایی بینالمللی میشد، در شهریورماه سال ۱۴۰۲ آغاز شد.
پس از پایان این مأموریت، تیم چهارنفرهٔ فضانوردان با فرماندهی یاسمین مقبلی در ۲۱ اسفندماه از ایستگاه فضایی بینالمللی به زمین بازگشتند.