اطلاعاتی که فعالیت ایران برای تکمیل برنامه تسلیحات هستهای را فاش میکند
طبق اطلاعاتی که سایت «ایران اینترنشنال» منتشر کرده، تهران بهطور فعال در حال تکمیل برنامه تسلیحات هستهای خود است و همزمان تعدادی پروژه را اجرا میکند.
این سایت به سه منبع استناد کرده که گفتهاند: «تهران تغییرات ساختاری در سازمان پژوهشهای نوین دفاعی (سپند) انجام داده است و محمد اسلامی همچنان بهعنوان رئیس سازمان انرژی اتمی ایران باقی مانده است. همچنین آزمایشهای تولید دستگاههای انفجار بمبهای هستهای از سر گرفته شده که برنامه تسلیحات هستهای این کشور را تقویت میکند.»
این اطلاعات نشان میدهد که «تهران اقدامات خود را برای تکمیل چرخه تولید تسلیحات هستهای، از جمله غنیسازی با غلظت بالا، تولید دستگاههای انفجار هستهای و توسعه موشکهای قادر به حمل کلاهکهای هستهای افزایش داده است.»
کمتر از یک ماه، پیش از مرگ رئیسجمهور سابق ایران، ابراهیم رئیسی، قانون ایجاد سازمان پژوهشهای نوین دفاعی (سپند) در مجلس ایران تصویب شد.
سازمان سپند که در سال ۲۰۱۰ تأسیس شد، تحت نظر وزارت دفاع قرار داشت، اما بر اساس قانونی که تصویب و سریعاً یک هفته پیش از مرگ ابراهیم رئیسی صادر شد، به یک سازمان مستقل تبدیل شد.
محسن فخریزاده، یکی از برجستهترین شخصیتهای برنامه هستهای نظامی ایران، مسئولیت مدیریت سازمان سپند را بر عهده داشت و در دسامبر ۲۰۲۰ در منطقه آبسرد به قتل رسید که این قتل به موساد اسرائیل نسبت داده شد.
سپند طبق قانون جدید به یک سازمان مستقل تبدیل شد و قرار است برای تقویت و ادامه دستاوردهای فخریزاده فعالیت کند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در ماه جولای گذشته اعلام کرد که ایران میتواند «در عرض یک یا دو هفته» مواد شکافتپذیر لازم برای ساخت یک بمب هستهای را تولید کند.
بلینکن در یک انجمن در کلرادو گفت: «وضعیت فعلی خوب نیست. ایران، به دلیل پایان یافتن توافق هستهای، به جای اینکه حداقل یک سال از توانایی تولید مواد شکافتپذیر برای ساخت یک بمب هستهای فاصله داشته باشد، احتمالاً اکنون فقط یک یا دو هفته با این توانایی فاصله دارد.»
اما وزیر امور خارجه آمریکا توضیح داد که تهران «تاکنون سلاحی توسعه نداده است.»
بلینکن مجدداً تأکید کرد که «یک یا دو هفته» زمانی تخمینی است که ایران میتواند برای تولید این مواد شکافتپذیر برای ساخت یک بمب هستهای نیاز داشته باشد.
ایالات متحده در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، در سال ۲۰۱۸، از توافق هستهای میان ایران و شش قدرت جهانی خارج شد.
مذاکرات غیرمستقیم بین ایالات متحده و تهران برای احیای این توافق متوقف شده است.
ایران همچنان بخشی از توافق است اما به دلیل تحریمهای اعمالشده از سوی آمریکا، تعهدات خود را کاهش داده است.