بندر چابهار؛ دروازه اتصال افغانستان به آبهای آزاد
بندر چابهار در جنوب شرقی ایران به عنوان دروازه ورودی افغانستان به آبهای آزاد شناخته میشود و افغانها امید زیادی دارند تا بتوانند با استفاده از آن، وابستگی ترانزیتی خود به پاکستان را از بین ببرند.
اخیراً مقامات طالبان از جمله معاون اقتصادی نخستوزیر این گروه، از این بندر بازدید کرده و بر علاقه خود به افزایش صادرات کالا از افغانستان از طریق بندر چابهار تأکید کردند.
به گفته قاسم عسکرینسب، مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان، اکنون زمینه برای حملونقل کالاهای ترانزیتی افغانستان به هند از طریق بندر چابهار فراهم شده است.
وی بندر بهشتی چابهار را پل اتصال کشورهای محصور در خشکی به هند دانست و گفت محمولههای ترانزیتی کشورهای همسایه ایران از طریق کشتیهای کانتینردار به مقصد بندرهای هند بارگیری میشود.
حکومت ایران در ماههای اخیر تعامل خود با رژیم طالبان را افزایش داده است. طالبان نیز از تهران خواسته تا حجم مبادلات تجاری با افغانستان را بیشتر کند. افزایش صادرات از افغانستان منجر به افزایش درآمدهای مالیاتی طالبان خواهد شد.
طالبان در پی آن است تا با ایجاد مسیرهای ترانزیت جدید، سطح درآمدهای اقتصادی خود را بالا ببرد. بخشی از صادرات کشورهای آسیای میانه نیز از طریق افغانستان به آسیای جنوبی صادر میشود. افزایش ظرفیت بندر چابهار موجب تسهیل حملونقل این کالاها به هند خواهد شد.
البته همواره چالشهایی برای صادرات محصولات افغانستان از طریق پاکستان به هند وجود داشته است. در ماه اوت یک دستگاه کامیون حامل بار صادراتی افغانستان به طرز مشکوکی در پاکستان آتش گرفت.
همچنین پاکستان اغلب محمولههای صادراتی میوهجات تازه افغانستان را به بهانههای واهی متوقف میکند. اکنون با بهرهبرداری از بندر چابهار، زمینه صدور کالا از افغانستان به هند بدون واسطهگری پاکستان فراهم شده است.
افغانها امیدوارند گشایش این مسیر جدید، ضمن تسهیل تجارت منطقهای، بتواند راه را برای رونق اقتصادی افغانستان هموار کند.
البته هنوز نگرانیهایی در مورد امنیت و ثبات طولانیمدت اوضاع در افغانستان وجود دارد که میتواند بر تداوم روابط تجاری تأثیر بگذارد.