آسوشیتدپرس: سال در ایران نو شد، اما وضعیت بحرانی است
خبرگزاری امریکایی آسوشیتدپرس در گزارشی به ارزیابی وضعیت اقتصادی ایران در ابتدای سال جدید خورشیدی پرداخته و مینویسد با وجود اینکه سال جدید فرا رسیده است، اما ایران همچنان درگیر بحرانهایی است که پیش از این گریبانگیرش بود.
بر اساس این گزارش، طبق آمارهای صندوق بینالمللی پول، اقتصاد ایران در سال گذشته پنج درصد کوچکتر شده، و به استناد آمارهای وزارت کشور، بیش از یک میلیون نفر شغل خود را از دست دادهاند.
آسوشیتدپرس در ادامه به تورم 50 درصدی حال حاضر در ایران اشاره کرده و آن را با تورم 10 درصدی سال 2018 (پیش از خروج امریکا از برجام) مقایسه میکند.
به نوشته این گزارش، قیمت کالاهای اساسی و برخی اقلام نوروزی مثل آجیل و لباس دو یا حتی سه برابر شده است.
آسوشیتدپرس افزود: «بار اصلی این فروپاشی اقتصادی را کارگران فصلی به دوش میکشند. نرخ فقر به 55 درصد رسیده است. یارانه نقدی 45 هزار تومانی دولت نیز که به خانوادههای کمدرآمد اختصاص مییابد، نتوانسته این شکاف درآمدی را پر کند».
این خبرگزاری در ادامه با پیمان فدوی، یک مغازهدار 48 ساله در یکی از مراکز خرید تهران، مصاحبه میکند و از او در خصوص مشکلات اقتصادی کشور میپرسد. او در پاسخ میگوید به زودی ورشکست میشود.
فدوی میگوید: ویروس کرونا برای همه کشورهای جهان مشکلات اقتصادی به بار آورد، اما وضعیت در ایران بدتر است. ما علاوه بر کرونا با تحریم نیز مواجه هستیم.
او میگوید به خاطر کرونا مجبور شده نیمی از کارکنانش را اخراج کند و احتمالاً به زودی مجبور است در مغازهاش را ببندد.
رسول حمدی، نظافتچی 38 ساله نیز به آسوشیتدپرس میگوید مشتریانش از ترس کرونا دیگر به او سفارش نظافت نمیدهند.
بهنام ملکی، اقتصاددان مقیم تهران، میگوید ناامیدی مردم از ادامه تحریمها در دولت حسن روحانی میتواند نقش مهمی در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو ایفا کند.
روحانی که پس از دو دور ریاستجمهوری حق شرکت دوباره در انتخابات را ندارد، به شدت تحت فشار منتقدان تندروی خود قرار دارد و این فشارها جلوی پیشرفت دیپلماسی با امریکا را میگیرد.