«پشت پرده زلزله اخیر سمنان»؛ آزمایش هستهای ایران صحت دارد؟ (+ویدئو)
در چند روز گذشته شایعاتی منتشر شده است که زلزله ۴.۴ ریشتری سمنان مرتبط با آزمایش هستهای ایران بوده است.
اما آیا شایعهسازیها در مورد انجام اولین آزمایش هستهای از سوی ایران صحت دارد؟
سازمان پیمان منع جامع آزمایشهای هستهای موسوم به سی تی بی تی او (CTBTO) با انتشار توییتی در شبکه اجتماعی ایکس به این اتفاق واکنش نشان داده و خبر اولین آزمایش هستهای از سوی ایران را تکذیب کرده است.
این سازمان سیگنالهای ۲۵ ایستگاه خود را تجزیه و تحلیل کرده است و به این نتیجه رسید که دادههای ثبتشده در جدیدترین زمینلرزه در ایران با زلزلههایی که قبلاً در این کشور ثبت شده، مطابقت دارد.
به گفته این سازمان، زلزله سمنان یک موضوع طبیعی بوده و ارتباطی با آزمایش هستهای نداشته است
همچنین رسانه شورای عالی امنیت ملی ایران در واکنش به این گزارشها تاکید کرد آزمایش بمب اتم مغایر با دکترین هستهای و دفاعی ایران است.
خبرها درباره آزمایش هستهای در ایران نیز توسط نماینده روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی رد شد.
این درحالی است که ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در یک جلسه پرسش و پاسخ درباره وضعیت غرب آسیا گفت: باتوجه به زمان گریز هستهای ایران که در حال حاضر «یک هفته یا کمی بیشتر» است، این کشور در «موقعیت بسیار نزدیکتری» برای تولید یک بمب هستهای قرار دارد.
برنز گفت که ایالات متحده از نزدیک فعالیتهای هستهای ایران را برای یافتن هرگونه نشانهای مبنی بر اینکه این کشور به سمت تولید بمب هجوم میبرد، زیر نظر گرفته است.
او تصریح کرد: ما امروز شواهدی دال بر اینکه چنین تصمیمی گرفته شده است، نمیبینیم. ما با دقت بر آن (برنامه هستهای ایران) نظارت میکنیم.
پاسخ احتمالی اسرائیل به ایران چگونه خواهد بود؟
چرا زلزله سمنان در تهران حس شد؟
بر اساس اطلاعات سایت مرکز لرزهنگاری دانشگاه تهران، ساعت ۲۲:۴۵ شنبه، ۱۴ مهرماه زمین لرزهای به بزرگی ۴.۴ ریشتر آرادان در استان سمنان را لرزاند. برخی شهروندان اعلام کردهاند این زمین لرزه در بخشهایی از شرق استان تهران هم حس شده است.
مختصات این زمینلرزه که در عمق ۱۲ کیلومتری زمین رخ داده، ۳۵.۴۲ درجه عرض شمالی و ۵۲.۷۸ درجه طول شرقی ثبت شده است.
این زلزله در فاصله حدود ۱۵۰ کیلومتری شرق تهران موجب تکانهایی در بعضی ساختمانهای تهران نیز شد، بهگونهای که همزمان تعدادی از کاربران شبکههای اجتماعی در این باره نوشتند.
استاد پژوهشکده زلزلهشناسی گفت: گسل گرمسار در انتهای غربی خود با گسل ایوانکی تلاقی دارد و در تغییر شکل پلاستیک در انتهای جنوب شرقی گسل ایوانکی نیز دیده میشود و به همین دلیل فوج زمینلرزههای کوچک در این بخش از گسل ایوانکی نیز دیده میشود که انتهای شمال غربی این گسل به منطقه ١٥ تهران میرسد. در همین خصوص مهدی زارع، استاد پژوهشکده زلزلهشناسی گفت: زلزله گرمسار در شامگاه ۱۴ مهر با بزرگی ۴.۶ ریشتر در ساعت ۲۲:۴۶ در پهنه گسل گرمسار رخ داد. این پهنه در تلاقی روندهای شمالغرب-جنوبشرق در غرب البرز با روندهای شمالشرق-جنوبغرب در شرق البرز و محل بیرونزدگی گچ و نمک به صورت گنبدهای نمکی گرمسار است (در محدوده کوههای نردیا، گرماج و سرآسیاب) که سن آنها به میانه دوران سوم زمینشناسی میرسد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه این گنبدهای نمکی با حالت تبخیری که دارند موجب حالت تغییر شکل پلاستیک در این منطقه فعال از دیدگاه زمینلرزه و آزاد شدن انرژی در محل گسلها و پهنه شکستگیها به تدریج میشوند، افزود: بنابراین وقوع زمینلرزههای کوچک و متوسط در گرمسار به صورت فوج گونه قابل انتظار است.