چرا فیلمی فسیل پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ایران شد؟
فیلم کمدی «فسیل» که با ۳۲۴ میلیارد تومان فروش در گیشه به پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ایران تبدیل شد همچنان موضوع داغ رسانهها و گفتگوهای مردمی است؛ اما چه چیزی باعث این فروش بینظیر شد؟
این فیلم که کارگردانیاش را کریم امینی برعهده داشته، با فروش حدود ۷.۵ میلیون بلیط، عنوان پرمخاطبترین فیلم تاریخ سینمای ایران در سال نخست اکران را نیز از آن خود کرده است.
«فسیل» روایتگر داستان سه دوست در یک گروه موسیقی در دوران پیش از انقلاب است. نکته جالب توجه این است که فیلم بارها به صحنههایی از رقص، آواز و آزادیهای شخصی در دوران پهلوی میپردازد که پس از انقلاب ۱۳۵۷ ممنوع شدند.
حضور دختری بدون حجاب، خوردن مشروبات الکلی و نیز حرفهای رکیک، همگی در فیلم دیده میشوند.
این در حالی است که به گفته منتقدان، فیلم «فسیل» قصد داشته فساد و شکنجه در دوران شاه را به تصویر بکشد. اما در عمل، برای مخاطبانی که از محدودیتهای فعلی به تنگ آمدهاند، فرصتی شده تا آزادیهای گذشته را ببینند و حسرت بخورند.
از سوی دیگر، فیلم «فسیل» به ظاهر قصد داشته دوران پس از انقلاب را با حضور مجاهدان انقلابی و اعضای کمیتههای انقلاب مثبت جلوه دهد.
با این حال در پایان، با نمایش سخنانی از محمود احمدینژاد، رئیسجمهور سابق، گویی خواسته انتقادی هم به حاکمیت وارد کند.
با این حال، کارشناسان معتقدند موفقیت بزرگ این فیلم، ناشی از همین تناقضات و بهرهگیری آن از آوازهای محبوب پیش از انقلاب و شخصیتهای پرطرفدار آن دوران است که انقلابیون آنها را «مبتذل» مینامیدند.
این امر سوالات زیادی را در مورد سیاستهای سینمایی حاکمیت برانگیخته است.