چگونه اسراییل از هوش مصنوعی برای تغذیه «بانک هدف» خود استفاده کرد؟
اسرائیل با استفاده از یک واحد نظامی مخفی که در سال ۲۰۱۹ تأسیس شده و به شدت بر فناوریهای هوش مصنوعی تمرکز دارد، بانکهای هدف نظامی دقیقی ایجاد کرده و به سرعت بهروزرسانی میکند، که تجربه اولین «جنگ هوش مصنوعی» تاریخ را به آن میدهد.
بر اساس گزارش روزنامه گاردین، این واحد در جنگ اسرائیل علیه حماس در غزه و حزبالله در جنوب لبنان فرصتی مناسب برای استفاده از ابزارهای توسعهیافته هوش مصنوعی در میدانهای نبرد گستردهتر پیدا کرده و اعتبار ارتش اسرائیل در ارتباط با مهارت فنی تقویت شده است.
با توجه به توانایی شگفتآوری که اسرائیل در هدفگیری دقیق و موفقیتآمیز رهبران نظامی دشمنان خود نشان داده، به ویژه رهبران حزبالله که تقریباً رهبری رده اول آن از جمله فرمانده نظامی آن فؤاد شکر و دبیرکل تاریخی آن حسن نصرالله که امروز به تایید حزبالله نیز رسید، نابود شدهاند، تاکتیکهای تلآویو توجه بسیاری از کشورها و نهادهای علاقمند به توسعه فناوری جنگها را به خود جلب کرده است.
اگرچه اسرائیل در نابود کردن دشمنان خود دقیق عمل کرده، اما این کشور تلفات غیرنظامیان در میدانهای نبرد را انکار نمیکند. همانطور که فرمانده نیروی هوایی اسرائیل گفته است: «عملیات جراحی انجام نمیدهیم.»
احمد السخاوی، کارشناس امنیت و فناوری اطلاعات، به العین نیوز گفت که اسرائیل به طور قابل توجهی از فناوری، به ویژه هوش مصنوعی (AI)، برای تقویت قابلیتهای نظامی خود بهره برده است. مهمترین کاربردهای آن شامل بهبود عملیات هدفگیری و اطمینان از انجام حملات هوایی با دقت و سرعت بیشتر است که این به بهبود کارایی نظامی کمک میکند.
پلتفرم انجیل
گزارش گاردین که برای اولین بار در دسامبر سال گذشته منتشر شد، به شدت بر پلتفرم ایجاد اهداف هوش مصنوعی موسوم به «انجیل» یا همان «حسبورا» (Habsora) به زبان عبری تمرکز داشت.
طبق این گزارش، این پلتفرم سرعت نتایج مرتبط با اهداف نظامی را به شدت افزایش داده است. مقامات اسرائیلی اعلام کردند که این کشور «اولین جنگ هوش مصنوعی» را با استفاده از یادگیری ماشینی و محاسبات پیشرفته به راه انداخته است.
با استناد به مصاحبههایی با منابع اطلاعاتی و اظهارات فرماندهان ارتش اسرائیل و مقامات بازنشسته، و همچنین شهادتهایی که در مجله ۹۷۲+ و وبسایت عبری زبان «لوکال کال» منتشر شده، گاردین نگاهی به واحد اطلاعاتی مخفی اسرائیل که از هوش مصنوعی استفاده میکند و نقش مهمی در عملیات اسرائیل ایفا میکند، ارائه کرده است.
از ۵۰ هدف در سال به ۱۰۰ هدف در روز
در اوایل نوامبر سال گذشته، ارتش اسرائیل اعلام کرد که بخش مدیریت اهداف «بیش از ۱۲۰۰۰» هدف در غزه شناسایی کرده است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که از سیستمی مبتنی بر هوش مصنوعی به نام انجیل (حسبورا) استفاده میکند که به استخراج سریع و خودکار اطلاعاتی کمک میکند.
منابع مختلفی که از عملیات هدفگیری ارتش اسرائیل مطلع بودند، تأیید کردند که برنامه انجیل با یک شماره تلفن مرتبط است که امکان برقراری تماس محلی با آن وجود دارد و اعلام کردند که این سیستم برای ارائه توصیههای خودکار برای حمله به اهداف، از جمله منازل افراد مشکوک، استفاده میشود.
در سالهای اخیر، بخش هدفگیری به ارتش اسرائیل کمک کرده تا یک پایگاه داده شامل ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر مظنون به مبارزه را ایجاد کند. گفته میشود سیستمهایی مانند انجیل نقش کلیدی در ایجاد لیستهای افرادی که مجاز به ترور هستند، ایفا کردهاند.
آویو کوخاوی، رئیس سابق ارتش اسرائیل، گفت که بخش هدفگیری با قابلیتهای هوش مصنوعی تقویت شده و صدها افسر و سرباز را شامل میشود. در مصاحبهای که قبل از جنگ منتشر شد، او گفت که این سیستم مقدار عظیمی از دادهها را به شکلی کارآمدتر از هر انسانی تولید میکند و آن را میتواند به اهداف حمله بدل کند.
به گفته کوخاوی، پس از «فعال شدن این سیستم» در جنگ ۱۱ روزه اسرائیل با حماس در ماه می ۲۰۲۱، این پلتفرم روزانه ۱۰۰ هدف تولید میکرد.
او توضیح داد: برای مقایسه، در گذشته ما سالانه ۵۰ هدف در غزه تولید میکردیم. اکنون، این سیستم در یک روز ۱۰۰ هدف تولید میکند که ۵۰ درصد آنها مورد حمله قرار میگیرند.
تجزیه و تحلیل حجم وسیعی از اطلاعات
به طور دقیق مشخص نیست که چه نوع دادههایی در سیستم «انجیل» پردازش میشوند. اما کارشناسان میگویند که سیستمهای پشتیبانی تصمیمگیری مبتنی بر هوش مصنوعی برای هدفگیری معمولاً حجم زیادی از اطلاعات مانند تصاویر پهپادها، ارتباطات رهگیری شده، دادههای نظارتی و اطلاعات بهدستآمده از رصد حرکات و الگوهای رفتاری افراد و گروههای بزرگ را از منابع مختلف تحلیل میکنند.
این واحد با هدف حل مشکلی مزمن برای ارتش اسرائیل در عملیاتهای نظامی قبلی ایجاد شده است؛ جایی که نیروی هوایی بارها هیچ هدفی برای حمله پیدا نکرده بود. دقت حملات توصیهشده توسط «بانک اهداف هوش مصنوعی» نیز در گزارشهای متعدد رسانههای اسرائیلی تأیید شده است.
احمد السخاوی به العین نیوز گفت که هوش مصنوعی میتواند حجم عظیمی از دادهها مانند تصاویر پهپادها، تصاویر ماهوارهای و سیگنالهای الکترونیکی را تحلیل کند و این امر به بهبود توانایی در کشف تهدیدات جدید کمک میکند، مانند محمولههای نظامی که به مقاومت ارسال میشود. اسرائیل همچنین به دنبال توسعه سیستمهای خودکار بیشتر است تا به یک قدرت جهانی در این زمینه تبدیل شود.
کارخانه ترورها
منابعی که از چگونگی ادغام سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی در عملیاتهای ارتش اسرائیل مطلع هستند، گفتند که این ابزارها بهطور قابلتوجهی فرآیند تولید هدف را سرعت بخشیدهاند. یک منبع که پیشتر در بخش اهداف کار کرده بود، گفت: «ما اهداف را بهطور خودکار آماده میکنیم و طبق یک فهرست بررسی کار میکنیم. این واقعاً شبیه یک کارخانه است. ما سریع کار میکنیم و وقتی برای بررسی عمیق هدف نداریم.»
یک منبع دیگر گفت که پلتفرم «انجیل» به ارتش اسرائیل اجازه داده که «یک کارخانه ترور جمعی» را مدیریت کند.
السخاوی همچنین به العین نیوز گفت که سیستم Fire Factory که توسط نیروی هوایی اسرائیل استفاده میشود، اهداف نظامی را تعیین کرده و تسلیحات مناسب را برای هر یک از آنها تخصیص میدهد و جداول زمانی بهینهشدهای برای عملیاتهای جنگی ارائه میدهد که پاسخگویی سریعتر و دقیقتری در میدانهای نبرد مختلف فراهم میکند.
عملیات پیجر؛ اوج جنگهای سایبری
السخاوی افزود که جنگهای سایبری عملاً آغاز شدهاند و به پیشرفت جدیدی اشاره کرد که در صحنه نظامی رخ داده است، از جمله حمله اخیر اسرائیل به لبنان که دستگاههای پیجر (Pager) را هدف قرار داد. این اقدام نشانهای از ورود جنگهای سایبری به مرحلهای جدید است. او همچنین اشاره کرد که فناوریهای نوین دیگر محدود به سرقت دادهها و اطلاعات نیستند، بلکه از ابزارهایی مانند دستگاههای پیجر برای انجام حملات پیچیده استفاده میشود.
السخاوی توضیح داد که دستگاههای پیجر به دلیل عدم وابستگی به شبکههای تلفن همراه، در برخی موارد مانند بیمارستانها و مراکز امنیتی امنتر هستند، زیرا کمتر در معرض نفوذ قرار میگیرند. با این حال، تحلیلها نشان میدهد که احتمال کار گذاشتن مواد منفجره در این دستگاهها یا نفوذ به سرورهای آنها برای انجام حملات وجود دارد.
وی اشاره کرد که مردم تصور میکردند بزرگترین خطر فناوری سرقت دادهها و اطلاعات است، اما این حملات سایبری نشان میدهد که تهدیدها فراتر از این هستند و درهای جدیدی برای نبردهایی که به فناوری متکی هستند، باز میکند.
او همچنین بیان کرد که باور غلطی وجود دارد مبنی بر اینکه تلفنهای همراه ساده که از اینترنت یا دوربین پشتیبانی نمیکنند، ایمن هستند. وی افزود که این دستگاهها بهطور کامل از نفوذ در امان نیستند، زیرا تماسها و پیامهای متنی از طریق رخنههای خاصی قابل دسترسی هستند و تأکید کرد که هیچ تلفنی فارغ از برند تجاری آن، بهطور کامل ۱۰۰٪ امن نیست.