یک فرضیه: اسراییل چگونه پیجرهای نیروهای حزبالله را منفجر کرد؟
طبق گزارش سرویسهای امنیتی لبنان، امروز بعدازظهر پیجرهایی که برای ارتباطات بین مبارزان حزبالله استفاده میشدند، منفجر شدند و صدها نفر را مجروح کردند.
گمانهزنیها حاکی از آن است که اسرائیل این دستگاهها را هک کرده یا مواد منفجره در آن جاسازی کرده است.
یک منبع نزدیک به حزبالله مدعی شد که این حادثه نتیجه مستقیم «نفوذ اسرائیل» به ارتباطات آنها بوده است، هرچند این موضوع تأیید نشده و اسرائیل هنوز اظهار نظری در اینباره نکرده است.
یک مقام دیگر که نخواست نامش فاش شود گفت که علت انفجارها احتمالاً باتریهای لیتیومی بوده که پیجرها را تغذیه میکنند.
در حالی که باتریهای لیتیوم-یونی بطور معمول در وسایل الکترونیکی مصرفی استفاده میشوند، این باتریها میتوانند بیش از حد گرم شوند و آتش بگیرند و در برخی موارد حتی به طور شدید منفجر شوند.
این پدیده به دلیل واکنش زنجیرهای شیمیایی به نام «فرار حرارتی» رخ میدهد که وقتی باتری دچار تغییر دمای سریع میشود، اتفاق میافتد.
پیشرفت این واکنش شیمیایی، ممکن است منجر به آزاد شدن ناگهانی انرژی شود که میتواند باعث انفجار دستگاهها با شدت و حرارت زیاد شود.
«فرار حرارتی» زمانی رخ میدهد که باتری بیش از حد گرم شود، سوراخ گردد یا بیش از حد آن را شارژ کنند.
هنوز هیچ تأیید رسمی درباره علت انفجار همزمان پیجرها وجود ندارد، اما منابع نظامی لبنان پیشنهاد کردهاند که این دستگاهها به عنوان بخشی از حمله اسرائیلی منفجر شدهاند.
این احتمال وجود دارد که نیروهای اسرائیلی یا برخی دیگر از عوامل، این دستگاهها را هک کرده و باتریها را از راه دور بیش از حد شارژ کرده و «فرار حرارتی» را ایجاد کرده باشند.
پیجرها اغلب از کانالهای ارتباطی بدون رمزگذاری و نرمافزارهای قدیمی استفاده میکنند که آنها را به اهدافی بسیار آسان برای حمله تبدیل میکند.
پیجرهای یکطرفه دریافتکنندههای غیرفعال هستند، بنابراین نمیتوان آنها را ردیابی کرد، اما زمانی که پیامی ارسال میشود، همه فرستندههای پیجر در منطقه فعال میشوند.
یک دشمن با ربودن سیگنال پخش، میتوانسته بطور قابل تصوری همه پیجرهای موجود در شبکه را به صورت همزمان آلوده کند.
یک ویروس ممکن است به شبکه پیجرهای حزبالله وارد شده باشد و تا زمانی که بهطور گسترده پخش شود، در دستگاهها بهصورت غیرفعال باقی مانده باشد.
این بدافزار ممکن است از راه دور فعال شده یا بر اساس یک زمانبندی از پیش تعیینشده آغاز به کار کرده باشد.
ویدیو نشان میدهد که لحظاتی قبل از انفجار دستگاهها، پیامی دریافت کردهاند.
این سیگنال میتوانست جرقهای برای انفجار باشد یا شاید برای اطمینان از اینکه مبارزان دستگاهها را در دست داشتهاند، استفاده شده باشد.
اگر این انفجارها محصول یک حمله سایبری باشند، این یک نمونه نادر از جنگ سایبری است که باعث اختلال در زیرساختهای فیزیکی شده است.
اوایل امسال، حسن نصرالله، رهبر حزبالله، اعضای سازمان خود را تشویق کرد که برای ارتباطات حیاتی به استفاده از پیجرها بازگردند، با این استدلال که تلفنهای هوشمند مدرن بیشتر در معرض حملات سایبری نیروهای اسرائیلی قرار دارند.
اما درست مانند تلفنهای همراه و بسیاری از وسایل الکترونیکی دیگر، پیجرها نیز برای کار به باتریهای قابل شارژ لیتیومی متکی هستند.
آتشسوزیهای باتری ممکن است در هنگام اشتعال تا دمای ۵۹۰ درجه سانتیگراد (۱۱۰۰ درجه فارنهایت) بسوزند.