نظر علی خامنهای درباره کسب درآمد از «همستر کامبت» چیست؟
در روزهای اخیر، بسیاری از کاربران ایرانی با هدف کسب درآمد، بازی تلگرامی «همستر کامبت» را نصب کردهاند و با آن بازی میکنند. اما سوالی که برای متشرعین به وجود آمده این است که آیا پول بهدستآمده حلال است.
این بازی که در ظاهر یک سرگرمی ساده به نظر میرسد، در واقع یک رمزارز تلگرامی است که کاربران میتوانند با فعالیت در آن، سکههای مجازی بهدست آورند. اما سؤال اینجاست: آیا این سکهها ارزش واقعی دارند و از نظر شرعی، معامله با آنها جایز است؟
به گزارش پایگاه خبری ساعد نیوز، ارزش واقعی سکههای همستر کامبت هنوز مشخص نیست، زیرا این پروژه هنوز در صرافیها تعریف نشده و حتی تضمینی برای به سرانجام رسیدن آن وجود ندارد.
این ابهام، بخشی از چالش بزرگتری است که از زمان ظهور بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال در بین معاملهگران ایرانی مطرح بوده: آیا از نظر شرعی و قانونی، معامله با این ارزها جایز است؟
در این راستا، مراجع تقلید ایران نظرات متفاوتی ارائه کردهاند. رهبر ایران علی خامنهای، تاکنون فتوای مستقیمی در این باره صادر نکرده و توصیهاش، عمل به قوانین رسمی کشور است.
او میگوید: حکم تولید و خرید و فروش ارز دیجیتال، مطابق قوانین و مقررات نظام ایران است.
اما برخی مراجع، نظر صریحتری دارند. ناصر مکارم شیرازی معتقد است به دلیل ابهامات زیاد در منشأ و اعتبار ارزهای دیجیتال، معامله با آنها جایز نیست.
صافی گلپایگانی نیز ارزهای دیجیتال را فاقد مالکیت دانسته و خرید و فروش آن را حرام میداند. همچنین علی سیستانی، هاشمی شاهرودی، نوری همدانی، و وحید خراسانی نیز به صراحت این معاملات را غیرمجاز اعلام کردهاند.
در مقابل، شبیری زنجانی شرط جواز را عدم مخالفت با قانون و نداشتن مفسده اقتصادی میداند.
او میگوید: چنانچه استفاده از اینگونه ارزها خلاف قانون باشد و نوعاً مفسده اقتصادی داشته باشد، خرید و فروش آنها اشکال دارد.
به طور کلی، نگرانی اصلی مراجع تقلید، عدم پشتوانه روشن ارزهای دیجیتال، احتمال پولشویی، و عدم امکان پیگیری مسئولیتها در صورت بروز مشکل است. این موارد میتواند مصداق "غرر فقهی" باشد که در اسلام منع شده است.