گوناگون
بودجه مقابله با قاچاق نسخ خطی حذف شد| راه هموار دلالان برای فروش میراث ایران
در حالی که کارشناسان نسبت به قاچاق نسخههای خطی ایران به خارج از کشور بارها هشدار دادهاند، معاون کتابخانه ملی از حذف بودجه دولت برای صیانت از نسخههای خطی ایران خبر داد.
در حالی که کارشناسان نسبت به قاچاق نسخههای خطی ایران به خارج از کشور بارها هشدار دادهاند، معاون کتابخانه ملی از حذف بودجه دولت برای صیانت از نسخههای خطی ایران خبر داد.
فریبرز خسروی، معاون کتابخانه ملی، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، در پاسخ به این پرسش که آیا بودجه در نظر گرفته شده برای صیانت نسخ خطی و جلوگیری از قاچاق این منابع به خارج از ایران همچنان برقرار است یا خیر، گفت: «خیر، این بودجه یک سال تخصیص یافت و مقداری از آن نیز پرداخت شد که بر اساس آن نسخههای خطی نیز خریداری شد».
وی ادامه داد: «متأسفانه با تعویق بودجهای که رخ داده، توان خرید جدید نداریم؛ با توجه به همین امر درخواست دادیم تا مجدداً بودجهای در این رابطه در نظر گرفته شود، اما با توجه به شرایط بودجهای کشور باید منتظر گشایشی در کل کشور باشیم که بتوانند در این زمینه نیز اقدام کنند».
شرایط نگهداری از نسخههای خطی در ایران با وجود تلاشهایی که سازمانها و مراکز مختلف در سالهای اخیر انجام دادهاند، چندان مطلوب نیست. این شرایط مربوط به نسخههایی است که شناسایی شدهاند؛ هنوز بسیاری از نسخههای خطی هستند که در پستو و گنجه خانهها نگهداری میشوند و صاحبان آنها به دلایل مختلف از جمله عدم آگاهی و اطلاعات ناکافی، حاضر نیستند که نگهداری از این میراث نیاکان را به سازمانی بسپارند. به گفته کارشناسان؛ هنوز تعداد مشخصی از نسخههای خطی موجود در ایران به صورت دقیق و شفاف در دست نیست، اما آنچه در این رابطه واضح است، شرایط نامساعد و نامطلوبی است که حیات برخی از این نسخهها را تهدید میکند؛ این در حالی است که هریک از این نسخهها، خوشهای از خرمن تمدن بزرگ ایران اسلامی است که از سرد و گرم روزگار و فراز و نشیب تاریخ به دست ما رسیده است.