حق انتقال سبز؛ ۶ پیامی که برای بومیان در COP28 امید ایجاد میکند
کنفرانس COP28 شاهد حضور فعال مردم بومی بود که بستری الهامبخش برای انتقال صداها و پیامهای خود به جهان پیدا کردند.
«ما رهبران بومی و متحدین از فرهنگها، سنتها و مناطق مختلف در سراسر جهان هستیم و در فراخوان COP28 به عنوان بستری برای بحث درباره حقوق مردمان بومی متحد هستیم.» این پیامی از مردم بومی است که در نشست جاری کنفرانس احزاب به میزبانی اکسپوسیتی دبی شنیده شد.
برای اولینبار در تاریخ آب و هوا، کشور میزبان (امارات متحده عربی) یک روز را به عنوان ریاست COP28 به مردم بومی اختصاص داد، زیرا امارات در گلاسکو ۲۰۲۱ برای رهبری بیست و هشتمین دوره کنفرانس احزاب با شعار «هیچ کس پشت سر نمی گذارد» تعیین شد.
بر این اساس، COP28 شاهد یک روز برای مردم بومی و غرفهای است که به آنها اختصاص داده شده است، زیرا این مردم ۵ درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهند و از ۸۰ درصد از تنوعزیستی آن محافظت میکنند.
فراخوان بیش از ۱۰۰ گروه بومی و سازمان غیردولتی با توجه به اینکه ۵۴ درصد از مواد معدنی که انرژی در سطح جهان به آنها منتقل میشود، یا نزدیک زمینهای بومی قرار دارند، اهمیت ویژهای دارد.
این نامه همچنین بر این واقعیت تأکید میکند که «بسیاری از رهبران بومی به دنبال راهحلهای انرژی پاک و حمل و نقل در سرزمینهای خود هستند و از آنها حمایت میکنند که با نیازها و اهداف خودشناساییشده ایالتها و نهادهای خصوصی هماهنگ باشد.
۶ پیام و پیامد مهم از پیام مردم بومی به رهبران اقدامات آب و هوایی، دولتها و کشورها که توسط العین نیوز نظارت میشود وجود دارد:
- رایگان و رضایت قبلی
اگر فعالیتهای انسانی و انقلاب صنعتی چهارم، همانطور که توسط مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس، در سال ۲۰۱۶ نامیده شد، ناشی از تقاضای فزاینده برای مواد معدنی استخراج شده برای ذخیره انرژی، باتریهای حمل و نقل برقی و سایر فناوریهای انرژی سبز باشد.
این حق جدیدی نیست که در اعلامیه سازمان ملل متحد در مورد حقوق مردمان بومی (UNDRIP) و کنوانسیون شماره ۱۶۹ سازمان بینالمللی کار برای تضمین اعمال عادلانه و مسئولانه زیستمحیطی و اجتماعی در زمینهای این مردمان تصریح شده است.
- حق انتقال سبز
انتقال سبز و اتخاذ راهحلهای انرژی پاک و حمل و نقل پاک و خلاص شدن از شر سوختهای فسیلی مانند نفت، زغالسنگ و گاز. مردم بومی با پیوندهای اجدادی، فرهنگی و معنوی خود با سرزمینهای ما، آنها را به شرکتکنندگان اجتنابناپذیری در حمایت از آب و هوا تبدیل میکند.
در محدوده گذار سبز، یک مزیت نسبی برای مردم بومی وجود دارد، و آن تعدیل شیوههای سرپرستی متناسب با طبیعت است که ریشه در شیوههای زندگی آنها را عمیقتر میکند و این میراث انسانی را از بین نمیبرد.
راهحلهای تحولآفرین که توسط رهبران بومی رهبری میشوند باید توسط ایالتها و نهادهای خصوصی شناسایی، ترویج و تامین مالی شوند.
- خط مقدم مبارزه با آب و هوا
مردم بومی تاکید میکنند که ارتباط عمیق آنها با سرزمینهای اجدادی و را تضمین این موضوع که این سرزمینها مناطق قربانی شرکتها و سیاستمدارانی نیستند که به نام راهحلهای اقلیمی به دنبال راهحلی سریع هستند و آنها را در خط مقدم اقدام اقلیمی قرار میدهد.
تعهد به یک گذار عادلانه، موضع قاطعانه در برابر شیوههای استخراج معدن را که بدون رضایت آزاد، قبلی و آگاهانه مردم بومی انجام میشود، نفی نمیکند.
- اعمال ناعادلانه
میتواند منجر به جابجایی و مهاجرت شود. از بین رفتن معیشت، فرهنگ و زبان مردم بومی تاکید میکنند که عملیات معدنکاری باید به شیوههای مسئولانه که بر اساس چارچوب رضایت آزاد، قبلی و آگاهانه هدایت میشود، که از حق مردم بومی برای تعیین سرنوشت حمایت میکند، پیروی کنند. مردم بومی حق ذاتی و غیرقابل سلب تصمیمگیری در مورد آینده سرزمین ها و منابع خود را دارند.
- جلوگیری از استثمار
نکته مهم پیام بومی به رهبران اقدامات اقلیمی در COP28 این است که استثمار تاریخی مردم و سرزمینهای آنها توسط شرکتهای نفت، گاز و معدن، میراثی از سود بردن به قیمت رفاه، سلامت، ایمنی، فرهنگ، سنتها و سرزمینهای مقدس و آب و هوای مردمان بومی را نشان میدهد.
در اینجا محتوای این فراخوان از مردم بومی آمده است تا به طور معناداری با جوامع خود در تصمیمگیری مشارکت کنند و بتوانند از حق خود برای اعطا یا عدم تأیید این پروژهها استفاده کنند که بر زندگی، معیشت و فرهنگ آنها تأثیر میگذارد.
- مشارکت در مذاکرات
نادیده گرفتن صداهای بومی تنها وضعیت موجود صنعت سوخت فسیلی و معدن را تداوم می بخشد، بنابراین مردم بومی باید از ابتدا درگیر باشند و معیشت، اقدامات فرهنگی و اولویتهای آنها باید در مرکز مذاکرات بر سر معادن پیشنهادی در زمینهایشان باشد.
مردم بومی نیاز به مشارکت در سیاستها و افزایش سطح مشارکت و شفافیت در هر مرحله از فرآیند دارند.گ که باید به طور مشترک با مشارکت ما و مطابق با ساختار رهبری و اداری آنها توسعه یابد.
حفاظتکنندهترین راه برای دستیابی به این هدف این است که دولتها و شرکتها در سراسر جهان از بالاترین استانداردهای رضایت آزاد، قبلی و آگاهانه برای هر پروژه پیشنهادی معدنکاری که بر مردم بومی تأثیر میگذارد، اطمینان حاصل کنند.
همانطور که در اعلامیه سازمان ملل متحد در مورد حقوق مردمان بومی، که توسط سازمان ملل در سال ۲۰۰۷ به تصویب رسید و توسط بسیاری از کشورهای جهان تایید شد، رضایت آزاد، قبلی و آگاهانه بیانگر پروتکلهای مبتنی بر رضایت تعیین شده توسط رهبران بومی است و تصمیمگیری را تضمین میکند. ایجاد اقتدار حق مشارکت در تمام تصمیمات مربوط به جوامع و مناطق بومی، و کمک به درک تأثیرات کامل پروژههایی که بر زمینهای بومی، معیشت، شیوههای فرهنگی و شیوههای زندگی تأثیر میگذارند.
- کنفرانس COP28 و ایجاد امید
کنفرانس COP28 باید پایهای برای دولتهای سراسر جهان باشد تا بر این حرکت تکیه کنند و گامهای فوری لازم برای تضمین خودمختاری مردمان بومی را بردارند، همانطور که در اعلامیه سازمان ملل متحد در مورد حقوق مردمان بومی و همانطور که توسط مردم بومی آسیبدیده تعریف شده است، که جهان بتواند این گذار را به درستی انجام دهد، اقدامات اقلیمی مورد نیاز را انجام دهد و از اشتباهات گذشته که این مردمان و شیوه زندگی آنها را به خطر انداخته و مرزهای سیارهای را به مرزهای خطرناک رسانده است، اجتناب کند.
کنفرانس COP28 فرصتی برای تعریف جهانی بهتر و فراگیرتر است که به همه جوامع و همه مردم فراتر از محدودیتهای قدرت سیاسی و اقتصادی متمرکز خدمت میکند.
در این چشمانداز جمعی، مردم بومی تعهد خود را به حفاظت از میراث فرهنگی مشترک و اقداماتی که آنها را به یکدیگر پیوند میدهد و همچنان به عنوان مباشران مسئول سیاره زمین تأیید میکنند.