حمله نظامی برای بازگرداندن رئیسجمهور نیجر به قدرت چقدر محتمل است؟
روز یکشنبه، مهلتی که جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) به حکومت نظامی نیجر برای بازگرداندن رئیس جمهور برکنار شده به قدرت داده بود به پایان رسید و حالا احتمال حمله نظامی به این کشور بالا رفته است.
با این حال، مقامات ارشد جهان از ECOWAS که پیشتر تهدید به مداخله نظامی در نیجر کرده است، خواستهاند رویکرد صلحآمیزتری اتخاذ کند.
مجلس سنای کشور همسایه نیجریه، روز شنبه با طرح ECOWAS مخالفت کرد و از رئیس جمهور نیجر، رئیس فعلی اتحادیه، خواست تا گزینه هایی غیر از استفاده از زور را بررسی کند.
ECOWAS هنوز هم میتواند اقدام نظامی را ترتیب دهد، زیرا تصمیمات نهایی به اتفاق آرای کشورهای عضو گرفته میشود اما هشدارهای دریافتی در آستانه ضربالاجل روز یکشنبه، تردیدهایی را در مورد سرنوشت مداخله نظامی ایجاد کرد.
الجزایر و چاد، دو همسایه غیر عضو در ECOWAS نیز که از ارتش قوی برخوردارند، گفتند که مخالف استفاده از زور هستند.
دیگر کشورهای همسایه یعنی مالی و بورکینافاسو نیز که هر دو با شوراهای نظامی اداره میشوند، گفتهاند این مداخله به منزله اعلان جنگ علیه آنها نیز خواهد بود.
مداخله نظامی احتمالی در نیجر از کجا ممکن است آغاز شود؟
کشورهای همسایه که از مهار کودتا با زور حمایت میکنند، مرزهایشان به عنوان یک مسیر احتمالی برای مداخله محسوب میشود.
نیجریه زور را آخرین گزینه اجتنابناپذیر میداند مگر اینکه کودتاچیان از حرکت خود عقبنشینی کنند. بنابراین بعید است مرزهای این کشور برای مداخله نظامی استفاده شود.
بنین، کشوری است که تمایل خود را برای اعزام نیرو مطابق با تصمیم نهایی ECOWAS ابراز کرده است.
لیبی هنوز هیچ موضعی در مورد استفاده از زور در نیجر اتخاذ نکرده است.
همسایه شمالی، یعنی الجزایر نیز علیرغم مخالفت با کودتا، معتقد است که هرگونه تلاش برای بازگرداندن بزوم با زور اوضاع را تشدید می کند و بنابراین مرز آن با نیجر که حدود هزار کیلومتر است، نقطه شروع عملیات نظامی نخواهد بود.
چاد نیز با توجه به آنچه وزیر دفاعش اعلام کرد از مداخله با زور حمایت نمی کند. این بدان معنی است که از مرزهای این کشور برای مداخله نظامی استفاده نخواهد شد.
از سوی دیگر، کشورهای دیگر از جمله بورکینافاسو و مالی به حمایت از رهبران کودتا اشاره می کنند که مخالف هرگونه مداخله نظامی احتمالی هستند.