آیا رود نیل عنوان «بلندترین رود جهان» را از دست میدهد؟
دایرهالمعارف بریتانیکا و کتاب رکوردهای جهانی گینس هر دو رود نیل را بلندترین رود جهان میدانند. اما تحقیقات گروهی از کاوشگران بر روی رودخانه آمازون ممکن است این عنوان را از رود مشهور آفریقا بگیرد.
در اکتشاف پنجماههای که قرار است از آوریل ۲۰۲۴ آغاز شود، محققان تلاش میکنند با استفاده از فناوریهای ماهوارهای و مدرن نقشهبرداری رودخانه، از ابتدا تا انتهای رودخانه آمازون را طی کنند تا به طور علمی ثابت شود آمازون نه تنها بزرگترین رودخانه جهان، بلکه طولانیترین رود جهان نیز محسوب میشود.
رودخانه آمازون بخشی از یک سیستم رودخانهای بزرگتر است که در بیشتر مناطق شمالی آمریکای جنوبی گسترده شده است. این رود هیچ تفاوتی با شاخههای یک درخت ندارد، زیرا شبکه آن شامل چندین منبع و شاخه است.
اختلاف نظر در مورد طول آمازون عمدتاً از این مسئله ناشی میشود که این رود از کجا شروع میشود. در حالی که دایرهالمعارف بریتانیکا و دیگران به طور سنتی نقطه آغاز رودخانه را سرچشمههای رودخانه آپوریماک در جنوب پرو میدانند، اما کاوشگر آمریکایی جیمز روک کونتوس میگوید سرچشمه اصلی رودخانه را کشف کرده و آن رودخانه مانتارو در شمال پروست.
سیانان به نقل از این کاوشگر آمریکایی گفت: تصور میکردم دورترین منبع رودخانه آمازون، رودخانه آپوریماک است، اما زمانی که در حال جمعآوری اطلاعات - نقشه ها، نمودارهای هیدروگرافی و غیره - در تدارک سفرم به پرو بودم، متوجه شدم به نظر میرسد رودخانه دیگری هم وجود دارد.
کونتوس این اطلاعات را با استفاده از نقشههای توپوگرافی، تصاویر ماهوارهای و اندازهگیریهای GPS در حین کایاک سواری در آنجا تأیید کرد و در سال ۲۰۱۴ مقالهای در این زمینه به چاپ رساند.
او می گوید: «کشف منبع جدید ۷۷ کیلومتر (۴۸ مایل) به طول شناختهشده آمازون اضافه میکند.»
حال قرار است محققان مسیر رود آمازون را از پرو، کلمبیا و برزیل به طور ۷۰۰۰ کیلومتر (۴۳۵۰ مایل) طی کنند. این مسیر این بار از رود Mantaro در دل کوههای آند پرو شروع میشود.
اگر این اکتشاف موفقیتآمیز باشد، میتواند در رودخانه نیل نیز تکرار شود و شاید با این کار طول رود نیل نیز تغییر کند.