افزایش چشمگیر قیمتها در آستانه نوروز؛ هر عدد موز ۳۰۰ هزار ریال!

با نزدیک شدن به نوروز و در حالی که طبق سنت دیرینه باید بازارهای ایران رونق بگیرند، گزارشها نشان میدهد که قیمت کالاهای خوراکی و غیرخوراکی افزایش چشمگیری داشته و باعث خلوت شدن بازارها شده است.
بر اساس گزارش ایندیپندنت فارسی، این افزایش قیمتها موجب کاهش قدرت خرید مردم شده و بسیاری از اقلام از سبد خرید نوروزی خانوارها حذف شدهاند.
بررسی قیمت میوهها نشان میدهد که در روزهای اخیر نرخ آنها رشد قابلتوجهی داشته است. در حال حاضر سیب قرمز در خردهفروشیها کیلویی ۷۰ هزار تومان فروخته میشود که با در نظر گرفتن میانگین تعداد سیب در هر کیلو، قیمت هر عدد آن به حدود ۱۴ هزار تومان میرسد.
خیار گلخانهای نیز با قیمت کیلویی ۵۰ هزار تومان عرضه میشود که با احتساب تعداد خیار در هر کیلو، قیمت هر دانه آن ۱۰ هزار تومان خواهد بود. نارنگی هم که از میوههای پرمصرف این فصل است، با قیمت کیلویی ۸۰ هزار تومان به فروش میرسد، یعنی هر عدد آن دستکم هشت هزار تومان قیمت دارد.
موز یکی از گرانترین میوههای موجود در بازار است که هر کیلوگرم آن ۱۵۰ هزار تومان فروخته میشود. با در نظر گرفتن تعداد متوسط موز در هر کیلو، قیمت هر عدد آن به ۳۰ هزار تومان میرسد. گزارشها حاکی است که این میوه در برخی مناطق حتی کیلویی ۲۰۰ هزار تومان نیز عرضه میشود.
قیمت سایر میوهها نیز افزایش چشمگیری داشته است. هر کیلو لیمو شیرین که سال گذشته ۳۰ هزار تومان بود، اکنون با رشد ۱۵۳ درصدی به ۷۶ هزار تومان رسیده است. سیب زرد نیز از ۳۵ هزار تومان در سال گذشته به ۶۰ هزار تومان افزایش یافته که نشاندهنده رشد ۷۲ درصدی است.
نارنگی که سال گذشته کیلویی ۳۰ هزار تومان بود، اکنون با افزایش ۱۶۶ درصدی، به ۸۰ هزار تومان رسیده است. همچنین پرتقال که در سال گذشته با قیمت ۲۵ هزار تومان عرضه میشد، امسال با رشد ۱۰۰ درصدی کیلویی ۵۰ هزار تومان فروخته میشود.
به گزارش سایت تجارتنیوز، یکی از دلایل اصلی افزایش قیمتها، سوءمدیریت نهادهای دولتی است. ضعف در نظارت بر بازار و فعالیت گسترده دلالان، از جمله عواملی است که موجب آشفتگی در بازار شده است.
غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، در اظهاراتی افزایش قیمتها را توجیه کرده و وعده داده است که بازار شب عید امسال «متناسبتر» از سالهای گذشته خواهد بود.
در مقابل، برخی کارشناسان معتقدند که صادرات بیش از حد محصولات کشاورزی از دیگر دلایل گرانی میوه در ایران است و وزارت جهاد کشاورزی باید سیاستهایی اتخاذ کند که ابتدا نیاز داخلی تأمین شود.