از اوباما تا ترامپ: محمد بن زاید از نظر رؤسای جمهور آمریکا یک «رهبر بزرگ» است

«یک رهبر بزرگ»، «باهوشترین رهبر» و «یک رهبر استثنایی»؛ این همان نگاهی است که رهبران متوالی آمریکا به شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، داشتهاند.
سفر روز پنجشنبه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به امارات متحده عربی، به عنوان بخشی از اولین سفر خارجی او در دوره دوم ریاست جمهوریاش، جایگاه و رهبری امارات متحده عربی را در ایالات متحده به تصویر میکشد.
رهبران آمریکایی بارها از شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی، و رهبری الهامبخش او قدردانی کردهاند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، سفر خود را با اظهاراتی آغاز کرد که شیخ محمد بن زاید آل نهیان را به عنوان یک «رهبر بزرگ» توصیف میکرد، در حالی که پیش از این نیز چندین بار در دوره اول ریاست جمهوری خود (۲۰۱۷-۲۰۲۱) او را به عنوان یک «جنگجوی بزرگ»، یک «شخصیت ویژه» و «یکی از محترمترین جنگجویان خاورمیانه» توصیف کرده بود.
جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا، نیز در طول دوره ریاست جمهوری خود (۲۰۲۱-۲۰۲۵) چندین بار از امارات متحده عربی و رهبری آن قدردانی و ستایش کرد و از «رهبری شخصی شیخ محمد بن زاید آل نهیان»، تلاشهای بشردوستانه کشورش و رهبری استثنایی آن در چندین جبهه قدردانی کرد.
پیش از ترامپ و بایدن، باراک اوباما، رئیس جمهور سابق (۲۰۰۹-۲۰۱۷)، شیخ محمد بن زاید آل نهیان را ستود و او را «باهوشترین رهبر خلیج عربی» توصیف کرد و هشدار او در مورد خطر اخوانالمسلمین در جریان به اصطلاح «انقلابهای بهار عربی» را ستود.
رهبران متوالی ایالات متحده، امارات متحده عربی و شیخ محمد بن زاید آل نهیان را به خاطر دوراندیشی، خرد، انسانیت و حمایت او از صلح، امنیت و ثبات در جهان ستودهاند.
همزمان با سفر تاریخی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به امارات متحده عربی، کشورها و جهان سخنان ستایشآمیز خود را به زبان میآورند. این اولین سفر او به این کشور است و اوج همکاری استراتژیک بین دو کشور و تلاشهای مشترک آنها برای حمایت از امنیت، ثبات و صلح در سراسر جهان محسوب میشود.
محمد بن زاید و ترامپ؛ تقدیر ویژه
حدود یک ماه قبل از این سفر، و حتی قبل از اینکه رسماً برنامهریزی و اعلام شود، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در پایان ماه مارس به خبرنگاران اعلام کرد که قصد دارد به امارات متحده عربی سفر کند و با رهبر آن دیداری داشته باشد. او تأکید کرد که امارات متحده عربی کشور بسیار مهمی است و قطعاً از آن بازدید خواهد کرد و خاطرنشان کرد که شیخ محمد بن زاید آل نهیان «رهبری بزرگ» است.
ترامپ گفت: «امارات متحده عربی کشور بسیار مهمی است. رهبر بزرگی در امارات متحده عربی وجود دارد. من اینجا میزبان برادرش، شیخ طحنون بن زاید آل نهیان، معاون حاکم ابوظبی و مشاور امنیت ملی بودم. او مرد بزرگی است و واقعاً خانواده بزرگی دارد.»
او امروز، پنجشنبه، در اظهاراتی خطاب به خبرنگاران از قطر، این نکته را تکرار کرد و گفت که به امارات سفر خواهد کرد: «آنها یک رهبر بزرگ و فوقالعاده دارند.»
سفر رئیس جمهور ترامپ به امارات متحده عربی کمتر از دو ماه پس از آن صورت میگیرد که شیخ طحنون بن زاید آل نهیان، معاون حاکم ابوظبی و مشاور امنیت ملی، در ماه مارس سفری کاری به واشنگتن داشت و طی آن با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و تعدادی از مقامات و همچنین رؤسا و مدیران عامل شرکتهای جهانی دیدار کرد.
شیخ طحنون بن زاید و رئیس جمهور آمریکا در مورد چشماندازهای همکاری استراتژیک بلندمدت بین امارات متحده عربی و ایالات متحده و راههای تقویت آن به گونهای که منافع مشترک دو کشور دوست را به طور مثبت منعکس کند، گفتگو کردند.
شیخ طحنون بن زاید و رئیس جمهور آمریکا در مورد چشماندازهای همکاری استراتژیک بلندمدت بین امارات متحده عربی و ایالات متحده و راههای تقویت آن به گونهای که منافع مشترک دو کشور دوست را به طور مثبت منعکس کند، گفتگو کردند.
ترامپ در طول دوره اول ریاست جمهوری خود، بارها از شیخ محمد بن زاید آل نهیان تقدیر کرد.
در اولین دیدارشان پس از آنکه ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود به قدرت رسید، رئیس جمهور آمریکا در دیدار با شیخ محمد بن زاید آل نهیان در کاخ سفید در واشنگتن در ۱۵ می ۲۰۱۷، او را «شخصی ویژه» توصیف کرد.
او در آن زمان گفت: «افتخار بزرگی است که امروز شیخ محمد بن زاید آل نهیان را در کنار خود داریم.» او شخص خاصی است. من به او احترام میگذارم و میدانم که عاشق کشورش است و معتقدم که او عاشق ایالات متحده آمریکا است.
ترامپ در یک کنفرانس مطبوعاتی در کاخ سفید در ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۰، با ستایش از تلاشهای شیخ محمد بن زاید آل نهیان برای حمایت از صلح در منطقه و جهان، او را «مبارز بزرگی» توصیف کرد.
ترامپ تأکید کرد که رهبری امارات بسیار مورد احترام است.
در اکتبر همان سال، ترامپ طی یک سخنرانی انتخاباتی در نوادا، از شیخ محمد بن زاید آل نهیان تمجید کرد و او را «یکی از محترمترین جنگجویان خاورمیانه» نامید.
بایدن: افتخارات متوالی
پیش از ترامپ، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، بارها از تلاشها و رهبری امارات در حمایت از امنیت و ثبات جهانی، گسترش صلح و رفاه و ترویج برادری انسانی تمجید کرد.
در جریان مشارکت شیخ محمد بن زاید آل نهیان و رئیس جمهور آمریکا در اجلاس گروه ۲۰ در پایتخت هند، دهلی نو، در سپتامبر ۲۰۲۳، بایدن از شیخ محمد بن زاید آل نهیان تشکر ویژه کرد.
همزمان با ورود هجدهمین اجلاس گروه ۲۰ به لحظات پایانی خود و اعلام خبر خروج رهبران، جو بایدن جلسه را قطع کرد و خواست تا صحبت کند.
رئیس جمهور آمریکا نگاهش را به سمت رئیس جمهور امارات متحده عربی چرخاند و گفت: «مایلم از شیخ محمد بن زاید تشکر کنم... متشکرم، متشکرم، متشکرم... فکر نمیکنم بدون شما اینجا بودیم.»
تشکر ویژه، به شکلی شگفتانگیز و استثنایی، از شیخ محمد بن زاید آل نهیان، که ایده ایجاد یک کریدور اقتصادی بین هند، خاورمیانه و اروپا را مطرح کرد، تقدیم میشود.
در دسامبر ۲۰۲۲، بایدن از تلاشهای امارات متحده عربی در تسهیل بازگشت بریتنی گرینر، شهروند آمریکایی، به ایالات متحده پس از آزادیاش توسط مقامات روسی، که با میانجیگری موفق مشترک امارات و عربستان سعودی به رهبری شیخ محمد بن زاید آل نهیان و محمد بن سلمان، ولیعهد و نخست وزیر عربستان سعودی انجام شد، قدردانی کرد.
رئیس جمهور بایدن در دیدار با شیخ محمد بن زاید آل نهیان در ۱۶ جولای ۲۰۲۲، از رهبری شخصی شیخ محمد بن زاید آل نهیان قدردانی کرد.
او بر اهمیت امارات متحده عربی به عنوان نیرویی برای تغییر، شهروندی جهانی و رفاه تأکید کرد و از رهبری امارات متحده عربی برای ترویج همزیستی مذهبی و به چالش کشیدن نفرت مذهبی از طریق ابتکاراتی مانند خانه خانواده ابراهیمی و مرکز هدایت تقدیر کرد.
وی از نقش امارات متحده عربی در تحویل هزاران تن تجهیزات پزشکی به کشورهای جهان در طول همهگیری کووید-۱۹ و پاسخ آن به درخواستهای کمکهای بشردوستانه در هنگام بلایای طبیعی و درگیریها در سراسر منطقه ابراز قدردانی کرد.
دو طرف همچنین بر جایگاه استثنایی امارات متحده عربی به عنوان ملتی مداراجو، محل زندگی بیش از ۲۰۰ ملیت با پیشینههای مذهبی و قومی متنوع که با صلح و آرامش در کنار هم زندگی میکنند و به عنوان محبوبترین مقصد برای جوانان عرب که به دنبال آیندهای روشنتر و مرفهتر هستند، تأکید کردند.
در ۲۱ آگوست ۲۰۲۱، شیخ محمد بن زاید آل نهیان تماس تلفنی از بایدن دریافت کرد که طی آن از حمایت و تسهیل امارات متحده عربی در تخلیه دیپلماتها و اتباع آمریکایی از افغانستان، علاوه بر شهروندان کشورهای دوست و همچنین افغانهایی که ویزای این کشورها را دارند، ابراز قدردانی و تشکر کرد.
امارات متحده عربی پس از تصرف افغانستان توسط طالبان در آگوست ۲۰۲۱، نقش مهم و اساسی در تخلیه تقریباً ۴۰ هزار افغان و اتباع خارجی، از جمله اتباع فرانسه، انگلستان، ژاپن، استرالیا، ایالات متحده، نیوزیلند، لتونی، اسپانیا و مکزیک، ایفا کرد.
مواضع متعدد، جایگاه رو به رشد امارات متحده عربی و نقش مهم آن در حمایت از کشورهای دوست و برادر و هماهنگی تلاشها برای مقابله با چالشهای مختلف را آشکار میکند.
محمد بن زاید در خاطرات اوباما
باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا (۲۰۰۹-۲۰۱۷) نیز شیخ محمد بن زاید آل نهیان را «باهوش ترین رهبر منطقه» توصیف کرد.
باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا، در کتاب خود با عنوان «سرزمین موعود» به موضع شیخ محمد بن زاید آل نهیان پرداخته است، زمانی که در جریان انقلابهای موسوم به «بهار عربی»، دولت آمریکا حسنی مبارک، رئیس جمهور فقید مصر را تحت فشار قرار داد تا از قدرت کنارهگیری کند، بدون اینکه پیامدهای آن را برای ثبات منطقهای در نظر بگیرد.
اوباما در کتابش درباره اینکه چگونه شیخ محمد بن زاید آل نهیان او را از خطر اخوانالمسلمین و پیامدهای اعمال فشار بر مبارک آگاه کرده بود، صحبت میکند. اوباما اضافه میکند: «صحبتی را که با شیخ محمد بن زاید آل نهیان داشتم، درست پس از آنکه از مبارک خواستم کنارهگیری کند، به یاد آوردم. او که جوان، باتجربه و شاید باهوشترین رهبر خلیج عربی بود، در توصیف نحوه دریافت اخبار در منطقه، بیپرده سخن گفت.»