این هشتپاها روی صورتتان جفتگیری میکنند!
دکتر اسکات والتر، متخصص پوست از منطقه دنور، در حال افزایش آگاهی درباره موجودات کوچکی به نام دمودکس است که نوعی مایت هشتپای ریز بوده و در فولیکولهای مو و غدد چربی صورت، سینه و گردن ما زندگی میکنند.
دمودکسها شبهنگام برای تغذیه از سلولهای مرده پوست و جفتگیری از مخفیگاه خود بیرون میآیند. طبق یافتههای پژوهشی، تقریباً تمام بزرگسالان میزبان این مایتهای کوچک هستند. این موجودات با استفاده از چشمان اولیه خود میتوانند نور را حس کنند و در تاریکی فعالیت میکنند.
دمودکسها در افراد مسن بیشتر دیده میشوند و در کودکان زیر ۵ سال کمتر شایع هستند. این مایتها از طریق تماس با موها، ابروها و اشتراک وسایل بهداشتی شخصی مانند برس آرایشی، موچین، خط چشم و ریمل منتقل میشوند.
دو نوع دمودکس انسانها را تحت تأثیر قرار میدهند: دمودکس فولیکولوروم، که در فولیکولهای مو، بهویژه در اطراف مژهها و ابروها زندگی میکند و حدود یکسوم میلیمتر طول دارد؛ و دمودکس برویس، که کمتر از یکچهارم میلیمتر طول داشته و در غدد چربی میماند.
دکتر والتر برای نشان دادن فراگیری این مایتها، قطعاتی از نوار شفاف بستهبندی را روی پیشانی و گونههای خود قرار داد و زیر میکروسکوپ بررسی کرد. او موفق به کشف یک مایت «با شکم پر» شد.
دمودکسها دفع مدفوع ندارند، به این معنی که آنها فقط غذا میخورند و غذا میخورند، بدون اینکه چیزی دفع کنند. این مایتها حدود دو هفته زندگی میکنند. تخمهای خود را در فولیکولها یا غدد چربی میگذارند و پس از ۳ یا ۴ روز از تخم بیرون میآیند و در حدود یک هفته بالغ میشوند. هنگامی که مایتها میمیرند، بدن آنها داخل فولیکول یا غده تجزیه میشود.
بیشتر افراد هیچ علائمی از دمودکس تجربه نمیکنند و حتی از وجود این موجودات ناخوشایند بیاطلاع هستند. اما این مایتها با بیماریهای پوستی مانند روزاسه، آکنه و درماتیت مرتبط بوده و میتوانند مشکلات بینایی را تشدید کرده و به پلکها و مژهها آسیب برسانند.
مارک سندمن، استاد افتخاری در دانشگاه فدراسیون استرالیا، توصیه میکند که در صورت التهاب پلک به پزشک مراجعه کنید. او میگوید کنترل این واکنشها با کاهش تعداد مایتها از طریق شستشو یا درمانهای تجویز شده توسط پزشک ممکن است، اما به طور کامل از بین بردن آنها بعید است.