تصمیم اوپک پلاس برای کاهش سهمیه تولید نفت به چه معناست؟
روز چهارشنبه، ائتلاف اوپک پلاس با کاهش تولید حدود دو میلیون بشکه موافقت کرد که از نوامبر آینده شروع میشود. این بزرگترین کاهش برای این ائتلاف از زمان همهگیری کووید-۱۹ بوده و با وجود فشارهای ایالات متحده و دیگر کشورها، برای پمپاژ بیشتر عرضه را در بازار کم
بر اساس بیانیه مشترک ائتلاف، کاهش تولید به میزان دو میلیون بشکه در روز، معادل دو درصد عرضه جهانی، در واکنش به افزایش نرخ بهره در غرب و ضعف اقتصاد جهانی ضروری است.
اولین واکنش به این تصمیم از سوی کاخ سفید صورت گرفت، جایی که جان کربی، سخنگوی کاخ سفید گفت که ایالات متحده باید وابستگی خود را به اوپک پلاس و تولیدکنندگان خارجی نفت کاهش دهد.
بر اساس گزارش فاکس نیوز، کربی با اشاره به اینکه واشنگتن در حال بررسی واکنش به این تصمیم است، گفت: با توجه به این تصمیم، دولت بایدن با کنگره در مورد ابزارها و مکانیسمهای اضافی برای کاهش کنترل کشورهای تولیدکننده نفت خام پیرامون قیمت انرژی مشورت خواهد کرد.
عربستان سعودی و سایر اعضای اوپک پلاس که شامل کشورهای اوپک و تولیدکنندگان غیراوپک از جمله روسیه میشود، به نوبه خود اعلام کردند که به دنبال تصمیمگیری برای جلوگیری از نوسانات و عدم هدف قرار دادن قیمت مشخص نفت هستند.
پادشاهی سعودی انتقادات مبنی بر تبانی با روسیه که بخشی از بلوک اوپک پلاس برای افزایش قیمت است را رد کرد و گفت که غرب معمولا از «استکبار ثروت» پول میگیرد تا از این بلوک انتقاد کند.
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان گفت: «ما موفق شدیم بازار انرژی را در مقایسه با سایرین پایدار نگه داریم و آنچه به دست آوردیم شانسی نبود. ما به انجام وظایف خود ادامه خواهیم داد و اوپک پلاس نیرویی برای تحمیل ثبات و حمایت از اقتصاد جهانی خواهد بود.»
وزیر انرژی عربستان توضیح داد: «کاری که ما انجام میدهیم برای همه صادرکنندگان نفت حتی خارج از اوپک پلاس ضروری است.» وی در ادامه گفت هیچکس در اوپک پلاس نمیتواند آینده انرژی را پیشبینی کند و تاکید کرد: «ما نمیدانیم سقف قیمت نفت روسیه چگونه خواهد بود.»
هیثم الغیس، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت، این تصمیم را توجیه کرد و گفت: «امنیت انرژی بهایی دارد و تاکید کرد: ما بازار را در معرض خطر قرار نمیدهیم.»
انتظارات حاکی از آن است که اوپک پلاس با کاهش تولید خود به میزان دو میلیون بشکه در روز، ممکن است به بهبود قیمت نفت کمک کند که با توجه به افزایش قدرت دلار ایالات متحده، به دلیل ترس از رکود اقتصاد جهانی، افزایش نرخ بهره در بازار نفت، به حدود ۹۰ دلار در مقایسه با ۱۲۰ دلار در سه ماه پیش کاهش یابد.
در حالی که صحبت از پیشبینی کاهش قیمتها و ذخایر نفت خام و سوخت ایالات متحده در هفته گذشته بود، به دنبال این تصمیم قیمت نفت به بالاترین سطح خود در سه هفته گذشته رسید.