روز جهانی قدس؛ فرصتی برای همبستگی مسلمانان با مردم فلسطین
بسیاری از مسلمانان جهان در روز جهانی قدس مصادف با آخرین جمعه ماه مبارک رمضان، برای اعلام همبستگی خود با مردم فلسطین و اعتراض خود به اشغالگری اسرائیل به خیابانها میآیند و تظاهرات برپا میکنند.
مسلمانان به ویژه در ایران و کشورهای عربی با دادن شعارهای ضد اسرائیلی به اشغال اورشلیم توسط این کشور اعتراض میکنند.
تاریخچه این روز به سال ۱۳۵۸ بازمیگردد؛ زمانی که روحالله خمینی در سیزدهمین روز از ماه مبارک رمضان سال ۱۳۹۹ هجری قمری در پیامی خطاب به مسلمین ایران و جهان، آخرین جمعه ماه رمضان را روز قدس نامید.
خمینی در پیام خود از مسلمانان جهان و دولتهای اسلامی خواست برای کوتاه کردن دست دولت اسرائیل و پشتیبانان آن به هم بپیوندند.
این درخواست خمینی پس از پس از بمباران جنوب لبنان توسط نیروهای ارتش اسرائیل مطرح شد.
او که به تازگی جمهوری اسلامی را در ایران بنا نهاده بود، اعلام کرد مسلمانان جهان باید در این روز همبستگی خود را در حمایت از «حقوق قانونی مردم مسلمان فلسطین» به نمایش بگذارند.
از آن تاریخ تا کنون این روز به تقویم رسمی ایران اضافه شده و همهساله، به جز دوران همهگیری کرونا، در این روز راهپیمایی و تظاهرات برگزار شده است.
در این روز مردم مسلمان پیش از اقامه نماز جمعه به راهپیمایی در حمایت از مردم فلسطین میپردازند.
علاوه بر ایران که آغازگر این رویداد بود، در شماری از کشورهای اسلامی نظیر ترکیه، اندونزی، بحرین، لبنان و پاکستان و حتی برخی از کشورهای غیر اسلامی نظیر آمریکا و انگلیس نیز تظاهراتی در برخی از مراکز اسلامی و با حضور گروهی از مسلمانان و غیرمسلمانان برگزار میشود.
با این حال منتقدان روز قدس استدلال میکنند که این روز ذاتاً ضد یهود است. همچنین در رویدادهای روز قدس در ایران تظاهرات علیه دیگر رقبای ایران از جمله آمریکا و انگلیس برگزار و شعار مرگ سر داده میشود.