آیا ممکن است در اضطراری هواپیما در آسمان باز شود؟

در پی افزایش موارد تلاش برخی مسافران برای باز کردن در اضطراری هواپیما در میانه پرواز، کارشناسان هوانوردی به این پرسش پاسخ دادهاند که آیا چنین اقدامی واقعاً ممکن است یا نه.
نتیجه این است که برخلاف تصور برخی، درهای اضطراری هواپیما در هنگام پرواز عملاً غیرقابل باز شدن هستند.
دن باب، خلبان سابق خطوط هوایی و استاد ایمنی هوانوردی، توضیح داده که در حالت پرواز به دلیل اختلاف فشار زیاد بین داخل کابین و بیرون، ساختار درها بهگونهای است که محکم در جای خود قفل میشوند. او افزود: «فشار داخل کابین بسیار بیشتر از فشار بیرون هواپیماست، بهطوریکه باز کردن درها نیاز به نیرویی معادل حدود ۱۱ هزار و ۳۰۰ کیلوگرم دارد.»
استیو شایبنر، کمکخلبان شرکت آمریکن ایرلاینز نیز گفته که فشار وارده روی درها در هوا معادل ۹ پوند بر اینچ مربع است و باز کردن آن تنها در شرایطی خاص، مثل بر زمین بودن هواپیما، ممکن است. وی تأکید کرد: «قفل شدن درها به محض رسیدن سرعت به ۹۲ مایل بر ساعت فعال میشود و دیگر دستی بازشدنی نیست.»
در سالهای اخیر، چندین مورد اقدام به باز کردن در اضطراری توسط مسافران ثبت شده که موجب اخلال در پروازها شدهاند. در سال ۲۰۲۳، یکی از مسافران شرکت آسیانا ایرلاینز در لحظاتی پیش از فرود موفق شد یکی از درهای اضطراری را باز کند و کابین دچار جریان شدید هوا شد. اگرچه هواپیما با موفقیت فرود آمد، اما ۱۲ نفر از مسافران به دلیل تنگی نفس روانه بیمارستان شدند.
با وجود غیرممکن بودن فنی باز کردن درها در آسمان، تلاش برای این کار تبعات قانونی سنگینی دارد. در سال ۲۰۲۴، مهمانداری که در جریان جلوگیری از چنین اقدامی آسیب دید، موجب شد که مسافر خاطی با اتهام جنایت فدرال روبهرو شود و اکنون ممکن است به ۲۰ سال زندان محکوم شود.
سازمان هوانوردی فدرال آمریکا از سال ۱۹۷۲ نصب سیستمهای قفل ایمن را برای تمامی هواپیماهای مسافربری الزامی کرده است، در واکنش به موج ربایشهای هوایی در دهههای ۶۰ و ۷۰ میلادی. با این حال، کارشناسان همچنان بر اهمیت آموزش مسافران و نظارت بیشتر بر امنیت پروازها تأکید دارند.