اخبار ضد و نقیض درباره مسمومیتهای سریالی دختران دانشآموز در ایران
در حالی که سه ماه از آغاز مسمومیتهای مرموز دختران دانشآموزان در شهرهای مختلف ایران میگذرد، هنوز علت واقعی آن مشخص نشده، هر چند که اخبار ضد و نقیضی درباره «عمدی» بودن این مسمومیتها در رسانههای ایران منتشر شده است.
مسمومیت سریالی دانشآموزان دختر از نهم آذر ماه در مدارس قم آغاز شد، اما حالا به دیگر شهرهای کشور به ویژه بروجرد نیز گسترش یافته است.
روز یکشنبه هفتم اسفند در پی بالاگرفتن بحثها درباره مسمومیت دانشآموزان دختر در شهرهای قم و بروجرد و ابهامها در مورد دلایل و عوامل آن، محمدتقی فاضل میبدی، استاد حوزه علمیه قم، در مصاحبه با «شبکه شرق» گفت: «عمدیبودن این ماجرا واقعیت دارد. گفته میشود گروهی موسوم به هِزارهگرا مسئول این مسمومیتهای سریالی در مدارس هستند.»
به گفته میبدی، «این گروه و تفکر معتقد است که دختران نباید درس بخوانند یا نهایتاً باید تا [مقطع] سوم دبستان درس بخوانند».
این روحانی هزارهگراها را «یک جریان مذهبی و ضد مدرنیته» توصیف کرد. در عین حال فعالان در شبکههای اجتماعی میگویند هزارهگرایی از مباحثی است که تقی مصباح یزدی، روحانی تندروی شیعه پیش از مرگش مطرح کرده بود. گفتنی است پیش از ماجرای مسمومیتها نیز گروهی از تندروهای طرفدار مصباح در راستای فتوای او، پنج نفر از شهروندان کرمانی را در سال 1381 به قتل رسانده بودند.
با این حال میبدی امروز مجبور شد در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا سخنان خود را تکذیب کند. وی در این گفتوگو بیان کرد: «من [به خبرنگار روزنامه شرق] گفتم که نباید این مطلب مطرح شود، کار ناقص است. پژوهش در این رابطه ادامه دارد که متاسفانه این خانم [خبرنگار] از قول بنده زد. نباید این کار را میکرد.»
شامگاه یکشنبه هفتم اسفند، مرگ فاطمه رضایی، 11 ساله ابعاد این پرونده را پیچیدهتر کرد. با اینکه پدر این کودک در گفتوگو با ایرنا ارتباط مرگ دخترش با مسمومیتها را ساخته و پرداختهٔ «شبکههای ضدانقلاب» عنوان کرد، اما علائمی که او از بیماری دخترش ارائه کرده، تقریباً شبیه علائمی است که رسانهها در هفتههای اخیر بهعنوان برخی علائم مسمومیتهای مشکوک دانشآموزان اعلام کردهاند.
رضایی در گفتوگویی که شبیه به اعترافات اجباری تلویزیون حکومتی بود، «پادرد و دلدرد و استفراغ و تب» را از علائم بیماری فرزندش اعلام کرد و افزود: «دخترم به سبب عفونت شدید فوت کرد.»
او در این حال تاکید کرد: «دخترم وقتی مدرسه میرفت، هیچوقت دچار مسمومیت نشده بود و در زمان حضور وی در مدرسه هیچ مشکلی یا اعلام حادثهای به وجود نیامده بود.»
این اظهارات در حالی مطرح میشوند که یکی از معاونان وزیر بهداشت اعلام کرده بود این مسمومیتها عمدی بوده و «افرادی قصد داشتند با این کار مدارس را به تعطیلی بکشانند».
با اینکه عمدی بودن این مسمومیتها از طرف مقامات حوزه و دولت تایید شده، اما هنوز نهادهای اطلاعاتی و امنیتی هیچ گزارشی دربارهٔ شناسایی یا بازداشت احتمالی عوامل این مسمومیتها منتشر نکردهاند.