دلار ۸۰ هزار تومانی چه بر سر معیشت شهروندان ایرانی میآورد؟
درحالیکه نرخ دلار در قیاس با دیماه سال قبل ۶۳ درصد افزایش داشته و میزان تورم در ایران به بیش از ۵۲ درصد رسیده، افزایش ۲۰ درصدی پایه حقوق کارگران که در مجلس به تصویب رسیده، آینده معیشتی شهروندان ایران را ترسناک کرده است.
درحالیکه طی یک سال گذشته قیمت دلار ۶۳ درصد جهش داشته، پیشبینی میشود که کالاهای اساسی نیز به همین مقدار افزایش قیمت داشته باشند، اما دولت مسعود پزشکیان با وجود اعتراف رئیس بانک مرکزی به تورم ۵۲ درصدی در سال ۱۴۰۳، میزان افزایش حقوق کارگری در لایحه بودجه ۱۴۰۴ را تنها ۲۰ درصد در نظر گرفته که با فشار نمایندگان مجلس، ممکن است تا ۳۰ درصد هم افزایش پیدا کند.
بانک مرکزی ایران طی ۶ ماه گذشته بیش از ۶۰ درصد بر میزان نرخ نیمایی دلار افزوده است. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد روز سوم دیماه در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس، در واکنش به گسترش بحرانهای اقتصادی و ناتوانی دولت در حفظ ارزش ریال، گفته بود که «با زور نمیشود خیلی از کارها را انجام داد و درصد قابل توجهی از ارز صادرات غیرنفتی برنمیگردد.» این روند میتواند تاثیر زیادی بر میزان افزایش نرخ تمامی اقلام وارداتی به ایران بگذارد.
در نتیجه به نظر میرسد در شرایط فعلی، افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی پایه حقوق کارگران برای سال جدید، باتوجه به افزایش ۶۳ درصدی نرخ دلار و تورم ۵۲ درصدی بیشک بیش از گذشته فقر را در جامعه ایران گسترش خواهد داد.
این درحالیست که در شرایط انفعال کامل مقامات اقتصادی دولت پزشکیان، ابربحرانهای دیگری مانند قطعی مداوم برق و تعطیلی کارخانهها، تشدید میزان آلودگی هوا تا حد سمی و خطرناک، گرانتر شدن انواع کالاهای عمومی مانند آموزش، ورزش یا درمان، کمبود گاز، رشد بیوقفه میزان اجارهبهای منازل، گسترش انواع بزهکاریهای اجتماعی و رشد ۱۰۰ درصدی میزان سرقتهای خیابانی در یک سال اخیر، نابودی ادامهدار محیطزیست یا بالاتر رفتن احتمال آغاز جنگی گسترده میان ایران و اسرائیل، هر روز بیشتر از قبل جامعه ایران را در تنگنا قرار داده و آینده معیشت شهروندان ایرانی را به خطر میاندازد.