چگونه جلوی مشکلات گوارشی در ماه رمضان را بگیریم
کارشناسان طب سنتی ایران میگویند روزهداران باید در ماه رمضان از برخی روشها و عادتهای اشتباه در خورد و خوراک خودداری کنند تا به مشکلات گوارشی دچار نشوند.
طب سنتی میگوید در ماه مبارک رمضان، روزهداران باید از مصرف غذاهای مختلف و سفرههای رنگین افطار و سحر خودداری کنند، چرا که کیفیت و ویژگیهای مواد غذایی مختلف با هم فرق دارد و در نتیجه هضم همه آنها برای بدن یکسان نیست.
کارشناسان طب سنتی میگویند وقتی دو یا چند غذای مختلف با هم خورده شود، معده و دستگاه گوارش نمیتواند همه آنها را به طور کامل هضم کند و در نتیجه فساد هضم رخ میدهد.
همچنین در وعده افطار یا شام اگر مصرف سالاد و مخلفات با حجم زیاد صورت گیرد، میتواند باعث عدم هضم، نفخ، ترش کردن یا درد شکم شود.
در فصول گرم سال، مصرف حلیم و آش رشته هرگز توصیه نمیشود، چرا که این غذاها و امثال آن، غذاهای سنگینی محسوب میشوند و برای فصل گرم مناسب نیستند. در صورت تمایل به مصرف آن در ماه رمضان، توصیه میشود به مقدار کمی از آنها بسنده شود.
طب سنتی همچنین توصیه میکند وعده افطار و شام جداگانه مصرف شد. از آنجایی که در وعده افطار، معده به مدت طولانی خالی بوده است، توان هضم حجم بالای مواد را ندارد. به همین دلیل توصیه میشود در زمان افطار یک ماده غذایی میل شود و در صورت تمایل و نیاز حدود یک ساعت بعد شام میل شود.
معرفی یک افطاری خوب
کارشناسان طب سنتی توصیه میکنند در وعده افطار، غذایی متشکل از پسته، بادام، فندق و بادام هندی از هر کدام ۵ عدد، شیر یک لیوان، خرما ۲ عدد، و پودر نبات یک قاشق مرباخوری مصرف شود.
برای تهیه این غذا، پوست خارجی و هسته خرما را جدا کنید، همراه پودر مغزهای ذکر شده و نبات را در شیر داغ بریزید. در زمان افطار ابتدا خرما را از شیر خارج کرده و میل کنید و سس شیر و محتویات آن را با کمی نان برشته میل کرده و تا نیم ساعت چیزی نخورید.
طب سنتی معتقد است روزهداران باید از مصرف برخی غذاها مانند ماکارونی، آش رشته، ماهی، سالاد الویه، به ویژه در وعده سحر در این ماه خودداری کنند، چرا که علاوه بر ایجاد احساس سنگینی، میتوانند باعث افزایش تشنگی در طول روز شوند. همچنین مواد غذایی پر ادویه و نمک حرارت بدن را بالا برده و موجب تشدید تشنگی میشود.
همچنین به گفته کارشناسان، بهتر است از مصرف آب و نوشیدنی همراه با غذا خودداری شود؛ این اصل همیشه صادق است اما در ماه رمضان که معده در طول روز کمی ضعیف میشود نمود بیشتری دارد و به شدت باعث اختلال هضم، رفلاکس، نفخ و...میشود.
خوراکیهایی که برای افطار مناسب نیست
طب سنتی میگوید نوشیدن شیر به تنهایی، آب سرد، برخی میوهها مثل هندوانه، هلو، خیار و خربزه برای گشودن روزه مناسب نیست؛ زیرا باعث تولید مواد نامناسب در دستگاه گوارش میشود. البته شیر گرم و شیرین شده با عسل یا شکر و یا به شکل معجون مانعی ندارد. آب بسیار سرد نیز در این هنگام باعث از بین رفتن حرارت ذاتی معده شده و آن را ضعیف میکند.
کارشناسان میگویند نباید بلافاصله بعد از سحری یا شام خوابید؛ زیرا این کار باعث فشار به دهانه معده و عدم قرارگیری غذا در انتهای معده برای هضم کامل میشود و لذا عواقبی مثل رفلاکس، نفخ و سوءهاضمه را به دنبال خواهد داشت و از طرفی خواب نیز ناآرام و مختل خواهد بود، لذا روزهداران باید حداقل نیم ساعت بعد از صرف این وعدهها از خوابیدن خودداری کنند.
هر گونه فعالیت بدنی سنگین بلافاصله پس از صرف سحری یا شام ممنوع است. حداقل تا یک ساعت پس از صرف غذا هیچ فعالیت سنگینی از جمله دویدن، شنا، طناب زدن مجاز نیست، اما قدم زدن آرام و کوتاه مفید است.
البته توصیههای فوق همگی برای روزهدارانی است که از بیماریهای گوارشی رنج نمیبرند. این بیماران حتماً باید قبل از شروع ماه رمضان با یک پزشک در مورد امکان روزه گرفتن مشورت کنند. در برخی بیماریها مثل زخم اثنیعشر، گرفتن روزه مجاز نیست و منجر به تشدید بیماری میشود.