یکی از نادرترین سنگهای فضایی در برلین کشف شد
شکارچیان شهابسنگ که پس از درخشش آسمان برلین در روز ۲۱ ژانویه از عبور یک شهابسنگ از فراز این شهر به جستجوی بقایای آن پرداختند، از کشف یکی از نادرترین سنگهای فضایی خبر دادند.
یکشنبه ۲۱ ژانویه بود که درخشش آسمان برلین از عبور یک شهابسنگ و برخورد آن به زمین توجه همه را جلب کرد. همین مسئله کافی بود تا شکارچیان شهابسنگ برای یافتن بقایای این جرم فضایی دست به کار شوند.
اکنون این شکارچیان مدعی شدهاند که تکهای کوچک از این سنگ آسمانی نادر را پیدا کردهاند که «2024 BX1» نام گرفت. بهگفته متخصصان امر، این سنگ پیش از آنکه در آسمان برلین آتش بگیرد یک متر قطر داشت و تقریبا ۹۰ دقیقه پیش از برخورد به جو زمین توسط ناسا شناسایی شد.
یکی از تیمهای جستجو به رهبری پیتر ینیسکنس شهابشناس مرکز جستجوی هوش فرازمینی (SETI) که بلافاصله پس از افتادن این سنگ بر روی زمین به تفحص پرداختند، تکههایی از شهاب سنگ 2024 BX1 را پیدا کردند.
ینیسکنس ضمن اشاره به سختی و طاقتفرسا بودن این پروژه تفحص عنوان کرد که در ابتدا تصور میکردند تمام این شهابسنگ پیش از برخورد با زمین از بین رفته و کاملا سوخته اما پیش از ناامید شدن با تکههای کوچکی از آن به وزن ۵.۳ گرم و ۳.۱ گرم مواجه شدند.
دنیس ویدا پژوهشگر پسادکتری فیزیک شهابسنگ در دانشگاه وسترن در اظهار نظری جالب در این رابطه گفت: «شهاب سنگی که در آسمان برلین سوخت و تکههایش پیدا شد، متعلق به گروهی از سیارکها در نزدیکی زمین به نام «سیارکهای آپولو» است. با توجه به نوری که هنگام سوختن شهابسنگ در آسمان دیده شد میتوان به ترکیب سنگی سیارک پی برد. تخمین زده میشود که سیارک هنگام ورود به جو زمین حدود ۲ تن وزن داشته است.»
وی در ادامه گفت: از روی نمونههای باقیمانده از شهابسنگ میتوان گفت که با سنگ آسمانی کمیابی (احتمالا اوبرایت «aubrite») طرف هستیم.
به گفته ویدا، دانشمندان هنوز درباره منشاء شهابسنگهای اوبرایت مطمئن نیستند و به باور برخی منشاء آنها مریخ است.
تازه بودن این شهابسنگ و مدت کمی که از سقوطش میگذرد و همچنین دانستن مدار احتمالی گردش آن در منظومه شمسی این امیدواری را به وجود میآورد که آزمایشهای آتی روی این سنگ فضایی، معمای شهابسنگهای اوبرایت در منظومه شمسی را حل کند.