چهره واقعی زن مصری «فریادکش» پس از ۳۵۰۰ سال آشکار شد
پژوهشگران با بازسازی چهره زنی مصری که ۳۵۰۰ سال پیش ظاهراً در عذاب و درد جان سپرده بود، برای نخستین بار چهره واقعی او را به نمایش گذاشتند.
این مومیایی که "زن فریادکش" نام گرفته، در سال ۱۹۳۵ در مقبره خانوادگی معمار سلطنتی سنموت در منطقه دیر البحری مصر کشف شد. برخلاف سایر مومیاییها، اعضای درونی او به جای بیرون آورده شدن، درون بدن او باقی مانده بود که این موضوع نشان از مرگ دردناک او داشت.
سحر سلیم از دانشگاه قاهره، نویسنده اصلی مطالعه اخیر درباره این مومیایی، علت بروز این حالت چهره را "انقباض کادآوریک" اعلام کرده است. وی گفت: "زن در حال فریاد کشیدن از درد یا عذاب جان سپرده است."
سیسرو موراس، کارشناس گرافیک از برزیل که این بازسازی چهره را انجام داده، نتیجه کار خود را "چهره ای دلپذیر" توصیف کرده که با ترکیبی از روشهای سنتی و جدید بازسازی صورت ایجاد شده است.
موراس گفت: من از تکنیکی استفاده کردم که ترکیبی از عناصر مدارس سنتی بازسازی چهره با رویکردهای جدید مبتنی بر دادههای اسکن CT افراد زنده است. این پروژکشنها به ما اجازه میدهند تا محدوده مکانی ساختارهایی مانند گوش، چشم، بینی، دهان و موارد مشابه را کشف کنیم.
موراس چندین نسخه متفاوت از چهره این مومیایی را ایجاد کرده است: یکی به صورت عینی و بیطرف با چشمهای بسته و در مقیاس خاکستری، و دیگری به شکل ذهنی و در رنگ واقعی همراه با گیسویی که او با آن به خاک سپرده شده بود.
نسخه سوم نیز تلاشی برای نشان دادن چهره او در لحظه اولیه دفن است که چهره فریادکش او را نمایش میدهد.
موراس میداند که انتخاب رنگ پوست در دو نسخه اخیر ممکن است مورد بحث قرار گیرد. وی گفت: مسئله رنگ پوست مردم باستان مصر همواره منبع اختلاف نظر است و از بحث های علمی به فرهنگی و سیاسی سرایت کرده است.
پژوهشگران دریافتهاند که این مومیای زن با استفاده از مواد پرهزینه و وارداتی برای مومیاییکردن آماده شده بود که این امر در تضاد با باور سنتی درباره حذف اعضای درونی بدن او قرار دارد.
مشخص نیست که او با چه دردی جان باخته است، اما این مومیایی میتواند به عنوان "کپسول زمانی" از چگونگی مرگ او، اسرار مومیاییسازی را فاش کند.