کشف اسرار پیدایش حیات در یک سیارک دوردست
در دسامبر ۲۰۲۰، مأموریت فضایی هایابوسا-۲ ژاپن موفق شد نمونههایی را که از سطح سیارک «ریوگو» در نزدیکی زمین جمعآوری کرده بود، با موفقیت به زمین بازگرداند. حالا دانشمندان تلاش میکنند با این نمونهها به اسرار پیدایش حیات پی ببرند.
سیارکها بازماندههایی از زمان شکلگیری منظومه شمسی هستند. بنابراین تجزیه و تحلیل این نمونهها میتواند دیدگاهی عمیقتر نسبت به شرایط آن زمان فراهم کند.
به طور خاص، دانشمندان به دنبال پاسخ این سوال هستند که چگونه مولکولهای آلی بلافاصله پس از شکلگیری منظومه شمسی (حدود ۴.۶ میلیارد سال پیش) به سرتاسر آن گسترش یافتهاند و شاید شواهدی از نحوه پیدایش زندگی ارائه دهند.
جالب اینجاست که این نمونهها ثروتی از اطلاعات را به ارمغان آوردهاند. تاکنون بیش از ۲۰ نوع اسید آمینه و ویتامین B3 در آنها کشف شده است.
یک مطالعه که اخیرا توسط تیمی از دانشمندان زمینشناسی از دانشگاه توهوکوی ژاپن انجام شده نشان داده است که نمونههای ریوگو شواهدی از برخورد شهابسنگهای ریز با سطح خود دارند که لکههایی از شیشههای ذوبشده و مواد معدنی بر جا گذاشتهاند.
احتمالا این شهابسنگهای کوچک از دنبالهدارهای دیگری آمدهاند که حاوی مواد آلی کربندار شبیه به مواد آلی ابتدایی موجود در گرد و غبار دنبالهدارهای قدیمی بودهاند.
عدم وجود هر گونه جو محافظتکننده و هواکره در ریوگو و عدم تأثیر عوامل فرسایشی، باعث شده تا دهانههای حاصل از برخورد شهابسنگها در طول زمان به خوبی حفظ شوند.
مطالعات نشان میدهد بقایایی از زندگی قدیمی در دل این سیارک دوردست وجود دارد که میتواند پاسخی برای اسرار پیدایش حیات باشد.