نشست شانگهای؛ عضویت دائم ایران و غیاب افغانستان
اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای امروز جمعه در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، برگزار شد.
بیست و یکمین اجلاس سران این سازمان با تمرکز بر بحران افغانستان و حضور بیش از ۱۵ شرکت کننده برگزار شده است.
ایران عضو دائم شد
همزمان با برگزاری این جلسه، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، اعلام کرد که «سند عضویت دائم» ایران در سازمان همکاری شانگهای پذیرفته شده است.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، در این نشست، روسای جمهوری چین و روسیه از عضویت ایران در این سازمان حمایت کردند و ابراهیم رئيسی، رئیس جمهور ایران، خواستار توسعه روابط تجاری بین کشورهای عضو شد و همکاری روسیه و ایران در جنگ داخلی سوریه را «الگوی موفق» دانست و گفت این تجربه میتواند با «سایر شرکای منطقهای و فرامنطقهای» تکرار شود.
نشست شانگهای در غیاب کابل
در حالی که موضوع افغانستان یکی از موضوعات محوری در این دور از اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای بود، از افغانستان هیچ نمایندهای حضور نداشت.
در همین حال، امام علی رحمان، رییسجمهور تاجیکستان، و عمران خان، نخست وزیر پاکستان، در این نشست خواستار برقراری امنیت و ثبات در افغانستان و ایجاد یک دولت فراگیر در این کشور شدند.
امام علی رحمان در این نشست گفت عملیکردن هر گونه سیستم سیاسی در کابل، بدون در نظرگرفتن افکار عمومی، میتواند عواقب غیرقابل پیشبینی را به دنبال داشته باشد.
او از جامعه بینالمللی، بهویژه سازمان ملل متحد و کمیته بینالمللی صلیب سرخ خواست که به افغانستان و مردم پنجشیر که دو ماه است در محاصره اند، کمکهای فوری فراهم کنند.
عمران خان هم در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای از طالبان خواست به وعدههای خود عمل کنند.
او افزود افغانستان را نمیتوان «از خارج» کنترل کرد.
سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ توسط چین، روسیه، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان تاسیس شد و در سالهای بعد هند و پاکستان نیز به عضویت دائم آن درآمدند.
پس از عضویت ایران، اکنون افغانستان، بلاروس و مغولستان اعضای ناظر این سازمان هستند.