رازی که بار محیط زیست را کاهش میدهد
مطالعهای که نتایج آن روز سهشنبه در مجله Nature Communications منتشر شد، نشان داد که میتوان با نصف کردن مصرف گوشت و محصولات لبنی، انتشار گازهای گلخانهای کشاورزی و تخریب فضاهای طبیعی را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
یک تیم بینالمللی مزایای زیست محیطی مصرف غذاهای جایگزین جدید، مبتنی بر گیاهان یا حتی قارچها را که میتواند جایگزین محصولات اصلی با منشاء حیوانی شود، بررسی کرد.
نویسندگان این مطالعه شبیهسازیهایی از سناریوهای تغییر رژیم غذایی را بر اساس دستورالعملهای گیاهی انجام دادند، برای مثال مواد غذایی حاوی پروتئین سویا یا لوبیا خشک، که قرار است فواید تغذیهای مشابه محصولات حیوانی را داشته باشند.
محققان در نتیجهگیری از مطالعه خود خاطرنشان کردند که اگر ۵۰ درصد محصولات اصلی حیوانی از جمله مرغ، گوشت گاو و شیر جایگزین شوند، تا سال ۲۰۵۰ کاهش قابل توجهی در اثرات زیستمحیطی جهانی پیشبینی میشود.
به طور دقیقتر، انتشار گازهای گلخانهای حاصل از کشاورزی و استفاده از زمین در سال ۲۰۵۰ نسبت به سال ۲۰۲۰ به میزان ۳۱ درصد کاهش مییابد، در حالی که در حال حاضر انتظار میرود این انتشار با رشد جمعیت و افزایش درآمد افزایش یابد.
مزایای دیگر پیادهسازی این ایده، شامل کاهش استفاده از کودهای نیتروژن، کاهش مصرف آب در کشاورزی و حتی کاهش نرخ سوء تغذیه در جهان است.
کاهش انتشار گازهای گلخانهای نیز تا حد زیادی به دلیل کاهش میزان متان خواهد بود که به عنوان یکی از قویترین گازهای گلخانهای توسط حیوانات نشخوارکننده در طی فرآیند هضم تولید و در جو منتشر میشود.
اوا والنبرگ، محقق دانشگاه آمریکایی ورمونت، که در تهیه این مطالعه شرکت داشت، تأیید کرد که «گوشت گیاهی فقط یک محصول جدید نیست، بلکه فرصتی حیاتی برای دستیابی به اهداف آب و هوا، امنیت غذایی، سلامتی و تنوع زیستی» در جهان است.
با این حال، او خاطرنشان کرد که چنین تحولی یک چالش را نشان میدهد و به یک سری نوآوریهای تکنولوژیکی و مداخلات سیاسی نیاز دارد.
نویسندگان این مطالعه همچنین اذعان دارند که دامداری، منبعی برای امرار معاش برای بسیاری از افراد در سراسر جهان، به ویژه فقرا است، و آگاه هستند که مداخله مقامات دولتی برای تضمین یک انتقال عادلانه و پایدار از نظر اجتماعی سیستمهای غذایی مورد نیاز است.