پنج تصویر برتر کره زمین از لنز دوربین فضانوردان
در سال ۲۰۲۲ مدارگردهای زمین و فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بینالمللی با دوربینهای خود تصاویر بسیار جذابی را از سیاره زمین ثبت کردند.
تصاویری که از فضا گرفته میشوند، دید کاملا جدیدی را از سیاره زمین به ساکنان آن ارائه میکنند. در این گزارش به برخی از تصاویر برتر سال ۲۰۲۲ میپردازیم:
حبابهای آبیرنگ و نورانی عجیب
یکی از فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) در سال گذشته تصویری را از زمین ثبت کرد که دو حباب نورانی آبیرنگ را در جو سیاره نشان میداد.
این تصویر در ابتدا باعث شگفتی بیننده میشود، اما در واقع به شکل غیرمنتظرهای، این دو پدیده با یکدیگر ارتباطی ندارند و فقط به طور اتفاقی در یک زمان روی دادهاند.
حباب آبیرنگ و نورانی اول که در پایین تصویر دیده میشود، آذرخشی بزرگ است که در میان حفرهای بین ابرها ایجاد شده است. حباب دوم نیز که در بالای تصویر قرار دارد، نتیجهی شکست نور ماه است.
سه دریاچه رنگارنگ
تصویر دریاچههای سهگانه «دره کافتی بزرگ» در اتیوپی با دوربینهای ماهواره لندست ۸، متعلق به ناسا و سازمان زمینشناسی ایالات متحده، ثبت شده است.
رنگ آبی تیره دریاچهی شالا (سمت چپ)، نتیجهی عمق زیاد آن است که در عمیقترین نقطه به ۲۶۶ متر میرسد.
دریاچهی آبیجاتا (مرکز) با بیشینه عمق ۱۴ متر، بخاطر شکوفایی جلبکهای فوتوسنتز کننده به رنگ سبز دیده میشود.
دریاچهی لانگانو (سمت راست) نیز رنگ خود را از رسوباتی میگیرد که توسط رودها از کوهستان مجاور میآیند.
روزگاری این سه دریاچه بخشی از پهنه آبی باستانی واحدی به نام دریاچه گالا بودهاند.
رودخانه طلایی پسابهای سمی
ماهواره لندست ۹ توانسته تصویری را از رودخانه طلاییرنگی از گلولای سمی خشکشده در نزدیکی معدن الماسی در جاگِرسفونتین، آفریقای جنوبی، ثبت کند.
این رودخانه پس از شکستن سدی تشکیل شده که پساب گِلی متشکل از غبار، خردهسنگها و سایر فرآوردههای جانبی معدنکاری را پشت خود نگه میداشت.
تصویری که ماهواره ثبت کرده نشان میدهد چگونه پسماندهای سمی در سرازیری جریان مییابند و این موج بزرگ به سد دیگری در نزدیکی هدایت میشود و در نهایت به رودخانه مجاور به نام «پروسِس پروت»، سرریز میشود.
چشم آتشفشانی خیره به آسمان
این تصویر «چشممانند» که ماهواره لندست ۸ ثبت کرده مربوط به یکی از خطرناکترین آتشفشانهای جهان یعنی کوه وزوو است که انگار از حفرهای دایرهای در ابرها، به بالا نگاه میکند.
در این تصویر دهانهی این قله آتشفشانی (فرورفتگی کاسهمانند بزرگی که در زمان فوران آتشفشان شکل میگیرد و سپس فرو میریزد) به خوبی دیده میشود.
مشهورترین فوران کوه وزوو در سال ۱۹۷۹ میلادی اتفاق افتاد که در نتیجه آن شهرهای پومپی و هرکولانیوم در ایتالیا را همزمان تخریب و حفظ کرد.
به گفته پژوهشگران، این کوه «بمب ساعتی اروپا» است چرا که دیر یا زود فوران بزرگ دیگری خواهد داشت.
بزرگترین کوه یخ در حال حرکت در جهان
یکی از ماهوارههای ناسا به نام Terra تصویری را از بزرگترین کوه یخی جهان با نام A-۷۶A شناور بر گذرگاه درِیک (پهنه آبی متلاطمی در جنوبگان) ثبت کرده است.
این کوه یخ عظیم تقریبا ۱۳۵ کیلومتر طول و ۲۶ کیلومتر عرض دارد و در سال ۲۰۲۱ از سکوی یخی فیلشنر-رون جدا شده است.
هنوز مشخص نیست که A-۷۶A در نهایت به کدام سو میرود یا اینکه چه زمانی به قبرستان آبی خود خواهد رسید.