راهاندازی درگاهی برای تامین مالی دسترسی به استارلینک در ایران
سازمان آمریکایی «اتحاد علیه ایران هستهای» از راهاندازی یک درگاه اینترنتی برای جمعآوری کمکهای مردمی جهت ارسال تجهیزات و اشتراک استارلینک به معترضان ایرانی خبر داد.
به گفته این سازمان، وبسایت projectconstellation.com این فرصت را برای حامیان معترضان ایرانی فراهم کرده تا بتوانند کمکهای خود را برای تامین پایانههای اینترنت ماهوارهای استارلینک و حق اشتراک آن، به آنها اهدا کنند.
این اقدام که با مجوز ویژه دولت آمریکا انجام شده، در حالی صورت میگیرد که نقشه کنونی پوشش استارلینک ایران همچنان در مناطق خاکستری رنگ و خارج از پوشش این شبکه نمایش داده میشود اما به نظر میرسد که در این مدت شرایط بسیار تغییر کرده است.
بر اساس گزارش دویچهوله، موانع حقوقی و تحریم که ایلان ماسک به طور ضمنی به آن اشاره کرده بود تنها مشکلات بر سر راه تامین اینترنت ماهوارهای برای مردم ایران نبود. دسترسی مردم ایران به استارلینک، افزون بر اینها چالشها و دشواریهای فنی و حتی مالی بسیاری نیز دارد که نظیر آن حتی در مناطق جنگی مانند اوکراین هم سابقه نداشته است.
البته در اواخر دسامبر سال گذشته ایلان ماسک از وجود حدود ۱۰۰ دستگاه فعال استارلینک در ایران خبر داد. با این وجود، رقم دقیق دستگاههای فعال استارلینک در ایران مورد بحث بود و والاستریتژورنال این تعداد را ۲۰۰ دستگاه برآورد کرد.
تنها یک هفته پس از توییت ایلان ماسک، رییس اتحادیه دستگاههای مخابراتی ارتباطی نیز اعلام کرد که تعداد ۸۰۰ دستگاه فعال استارلینک قاچاق در ایران وجود دارد.
در حقیقت بزرگترین مشکل فنی در آن زمان این بود که اینترنت ماهوارهای استارلینک به ایستگاه زمینی یا اصطلاحا (gateway) نیاز داشت. اگرچه به نظر میرسد که این مشکل اکنون تا حد زیادی حل شده و نیاز به وجود ایستگاههای زمینی مدام کمتر شده است و خود ماهوارهها میتوانند از طریق شبکه لیزری با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
دویچه وله در گزارش خود نوشت: این فناوری همان مدلی است که استارلینک در جنوبگان به کار برد و موفق شد به یک مرکز تحقیقاتی در قاره قطب جنوب، خدمات اینترنت ماهوارهای ارائه دهد. البته اینترنت ماهوارهای بسیار ابتداییتر از مناطق شهری نه به این معنی که بتوان با آن به طور نامحدود فیلم آنلاین تماشا کرد.
با این حال سال گذشته و در زمانی که صحبت از ارائه اینترنت ماهوارهای به ایران به میان آمد، برای ارتباط با اینترنت ماهوارهای به ایستگاه زمینی نیاز بود و اینکه وزارت خزانهداری ایالات متحده مانعی بر سر راه استارلینک نمیدید به خودیخود کافی نبود.
حال مدلهای پیشرفتهتر و ماهوارههای نسل جدید استارلینک از جمله ۱.۵ و ۲، وابستگی کمتری به ایستگاههای زمینی دارند و بر ارتباطات لیزری ماهواره به ماهواره اتکا دارند.
این گزارش میگوید در حال حاضر ۱۴۷ ایستگاه زمینی عملیاتی وجود دارند و ۱۳ ایستگاه زمینی هم پس از دریافت تاییدیه نظارتی در دست ساختاند و ۱۹ سایت دیگر نیز در انتظار شروع کار به سر میبرند. امروزه ۴۵۱۹ ماهواره استارلینک در آسمان وجود دارد و از این تعداد، ۴۴۸۷ ماهواره فعالند.