تلاش طالبان برای خروج از انزوای بینالمللی به کمک ایران، چین و روسیه
در حالی که دولت طالبان تلاش میکند به کمک کشورهایی چون ایران، روسیه و چین تا حدی از انزوای بینالمللی خارج شود، محدودیتهای روزافزون علیه زنان افغان و اقدامات تروریستی داعش باعث میشود فاصله جامعه بینالملل از افغانستان روز به روز بیشتر شود.
انزوای بینالمللی که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در ماه اوت ۲۰۲۱ گریبان افغانستان را گرفته، تا این لحظه مانع از حرکت این کشور به سمت ثبات اقتصادی شده و باعث گسترش تحریمهای بانکی و کاهش کمکهای عمرانی به این کشور شده است.
با این حال، یکی از مقامات طالبان ادعا میکند این حکومت به دنبال خودکفایی و تشویق تجارت و سرمایهگذاری بینالمللی است.
حاجی نورالدین عزیزی سرپرست وزارت تجارت افغانستان گفت دولت طالبان برنامه ملی را برای دستیابی به خودکفایی آغاز خواهد کرد و تمام ادارات دولتی را به استفاده از تولیدات داخلی تشویق خواهد کرد.
وی افزود: همچنین تلاش خواهیم کرد از طریق مساجد مردم را تشویق کنیم تا از تولیدات محلی ما حمایت کنند. ما از هر پیشنهادی که بتواند به ما در رسیدن به خودکفایی کمک کند، حمایت خواهیم کرد».
کمکهای چین، روسیه و ایران
عزیزی اعلام کرد: کشورهایی از جمله ایران، روسیه و چین تمایل خود را برای تجارت و سرمایه گذاری در افغانستان ابراز کردهاند و این مسئله ممکن است به شکستن انزوای بینالمللی افغانستان کمک کند.
به گفته عزیزی، مجتمعهای صنعتی و نیروگاههای حرارتی با سرمایهگذاری چین و با مشارکت روسیه و ایران در دست ساخت است و خارجیها به سرمایهگذاری در بخش معدن افغانستان نیز علاقه نشان داده اند که ارزش آن بیشتر از یک تریلیون دلار برآورد شده است.
اگرچه این اظهارات نشان می دهد که طالبان شروع به نفس کشیدن کرده است، اما سرمایهگذاران پس از حملات داعش به اهداف خارجی در کابل با نگرانیهای امنیتی فزایندهای روبرو هستند.
تحلیلگران می گویند به نظر میرسد هدف قرار دادن سفارتخانهها و هتلها بخشی از روند حملات با هدف ترساندن سرمایهگذاران خارجی یا شرکای علاقهمند به همکاری با دولت تحت رهبری طالبان است.
علاوه بر حملات تروریستی، دولت افغانستان به رهبری طالبان به دلیل سیاستهای اخیر خود، از جمله محدود کردن حقوق زنان برای مشارکت در زندگی اجتماعی، از جمله رفتن به دانشگاه، با انزوای فزایندهای مواجه شده است.
دستور جلوگیری از کار زنان در سازمانهای غیردولتی مانع از کمکرسانی نهادهای بشردوستانه به میلیونها نفر شده و برخی سازمانها را مجبور به توقف کار خود در میانه زمستان سخت کرده است.
در این بین، آمریکا نیز با گذشت یک سال و نیم از خروج خود از افغانستان، هنوز تمایلی به تعامل استراتژیک با طالبان ندارد.
به گزارش نشنال اینترست، آمریکا بدون داشتن سفارتخانه فعال در کابل، رویکرد نامنسجمی در قبال افغانستان دارد و هنوز تعریفی برای تعامل استراتژیک با طالبان ارائه نکرده است.
این وبسایت میگوید ایالات متحده باید روابط دیپلماتیک خود را با طالبان برقرار کند تا از این طریق بتواند تخصص و مشاوره لازم را به رهبران ارشد این گروه ارائه دهد.