تهران در آستانه فاجعه: آیا همه گسلهای پایتخت فعال میشوند؟

علی بیتاللهی، عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، اعلام کرد که زمینلرزههای روز گذشته در جنوب تهران، هرچند خسارتزا نبودند، اما نشانهای از فعال بودن گسلهای تهران هستند و احتمال وقوع زلزلههای شدیدتر را نشان میدهند.
وی با اشاره به زمینلرزههای حدود ۳ ریشتری که صبح جمعه در جنوب تهران رخ داد، اظهار داشت که محدوده شهری و حومه تهران روی گسلهای متعددی قرار دارد که در بخشهای شمالی، غربی، شرقی و جنوبی این منطقه پراکنده شدهاند.
بیتاللهی تأکید کرد که تمام این گسلها فعال هستند و یکی از نشانههای فعالیت آنها، وقوع خردلرزههاست. به گفته او، خردلرزهها حاکی از وجود تنش و فشار تکتونیکی در منطقه هستند که از طریق زلزلههای خفیف خود را نشان میدهند. حتی زمینلرزههایی با بزرگی کمتر از ۱ ریشتر نیز در تهران بهطور مکرر رخ میدهند که نشاندهنده تنش در کل منطقه است.
وی افزود که دو زمینلرزهای که حوالی ساعت ۳ بامداد جمعه در جنوب استان تهران به فاصله نیم ساعت از یکدیگر رخ دادند، نشانهای از وجود تنش در منطقه هستند.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به گسلهای شناختهشده در تهران، از جمله گسل شمال تهران، نیاوران، لویزان، قصر فیروزه، ایوانکی، ری، کهریزک و رباط کریم، اعلام کرد که تاکنون ۲۵ گسل کوچک دیگر در این منطقه شناسایی شده است. به گفته او، این موارد نشان میدهد که تهران منطقهای لرزهخیز است.
بیتاللهی یادآور شد که زلزله روز گذشته در محدوده جوادآباد ورامین و چرمشهر، در امتداد گسل رباط کریم رخ داده است. این گسل در انتهای جنوبی خود، به مناطق پرجمعیتی مانند شهر جدید پرند و رباط کریم میرسد.
وی توضیح داد که گسل رباط کریم، که از جنوب غربی فرودگاه امام خمینی عبور میکند، حدود ۹۰ کیلومتر طول دارد و توانایی ایجاد زلزلههایی با بزرگی بیش از ۶ ریشتر را داراست. این در حالی است که گسلهای ری، شمال تهران و نیاوران حتی میتوانند زلزلههایی با بزرگی بیش از ۷ ریشتر ایجاد کنند.
بیتاللهی در پایان اظهار داشت که هرچند زمینلرزههای دیروز، که با بزرگی ۳ و ۳.۱ ریشتر و به فاصله نیم ساعت از هم رخ دادند، مخرب محسوب نمیشوند، اما هشداری جدی درباره احتمال وقوع زلزلههای شدیدتر در آینده هستند.