تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر علیه ایران، واکنش نشان داد
در شرایطی که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گسترش فعالیتهای هستهای ایران را با صدور قطعنامهای بر علیه این کشور محکوم کرد، ایران در نخستین واکنش به صدور این قطعنامهٔ توبیخی اعلام کرد سانتریفوژهای پیشرفته راهاندازی میکند.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی شامگاه پنجشنبه اول آذرماه، برای دومینبار در شش ماه اخیر برعلیه ایران قطعنامه صادر کرد.
قطعنامهٔ توبیخی ایران با ۱۹ رأی موافق و ۱۲ رأی ممتنع به تصویب رسید و چین و روسیه و بورکینافاسو سه کشوری بودند که به آن رأی منفی دادند. ونزوئلا نیز بهدلیل عدم پرداخت حق عضویت خود اجازه رأی دادن نداشت.
پیشنویس این قطعنامه از سوی فرانسه، آلمان و بریتانیا پیشنهاد شده بود و با حمایت ایالات متحده ارائه شد. این سه کشور اروپایی ساعاتی پیش از تصویب قطعنامه شورای حکام نیز در بیانیهای مشترک خواستار کاهش فوری ذخایر اورانیوم غنیشدهٔ ایران تا سطح ۶۰ درصد شده بودند.
ایران در نخستین واکنش به صدور این قطعنامهٔ توبیخی اعلام کرد سانتریفوژهای پیشرفته راهاندازی میکند. وزیر خارجه اسرائیل نیز گفت سال ۲۰۲۵ یک سال پرقصه خواهد بود.
رسانههای ایران بلافاصله پس از انتشار خبر صدور قطعنامه شورای حکام آژانس، متنی را بهعنوان «بیانیه مشترک وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران» منتشر کردند.
به نوشته این بیانیه مشترک، رئیس سازمان انرژی ایران «دستور انجام اقدامات موثر، از جمله راهاندازی مجموعه معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد».
این بیانیه مشترک با انتقاد شدید از سه کشور فرانسه، بریتانیا و آلمان، آنها را به اتخاذ «رویکرد سیاستزده، غیر واقعبینانه و مخرب» در قبال ایران متهم کرده و مدعی شده است که قطعنامه پیشنهادی آنها در زمانی ارائه شد که «ایران و آژانس در مسیر تعامل سازنده قرار داشتند.»
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، حدود ده روز پیش به ایران سفر کرد و پس از بازگشت از این سفر اعلام کرد که ایران قصد دارد ذخیره اورانیوم تا ۶۰ درصد غنیشده خود را بیش از میزان فعلی افزایش ندهد.
به گزارش رویترز، در قطعنامه جدید شورای حکام آژانس بار دیگر از ایران خواسته شده تا فوراً برای سوالات طولانیمدت آژانس درباره کشف آثار اورانیوم در مکانهای اعلامنشده توضیح معتبر ارائه کند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، چندی پیش هشدار داد که اگر تا پیش از این تاریخ مذاکراتی برای توافق جدید انجام نشود «ممکن است کشورهای اروپایی که هنوز در برجام هستند دنبال کار اسنپبک یا مکانیسم ماشه به معنای بازگشت خودکار تحریمهای قبل بروند.»
ایران با دولتهای بنگلادش، اندونزی، پاکستان، آفریقای جنوبی و ارمنستان روابط خوبی دارد، اما این کشورها در کنار الجزایر، برزیل، مصر، کلمبیا، غنا، هند و تایلند به قطعنامه رأی ممتنع دادند.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، دو ماه پیش در سفر به وین با وزیر علوم بورکینافاسو دیدار کرد و دو کشور از «امضای تفاهمنامه همکاری هستهای» بین دو کشور خبر دادند. ایران غیر از «همکاری هستهای»، روابط نظامی با بورکینافاسو را نیز در دورهٔ اخیر افزایش داده است.
وزیر خارجه اسرائیل روز جمعه دوم آذر قطعنامهٔ توبیخی شورای حکام آژانس را «قطعنامهای مهم» خواند و در شبکه ایکس نوشت «خطرناکترین حکومت در جهان نباید خطرناکترین سلاح را داشته باشد.