قطعنامه جدید آژانس علیه ایران: افزایش تنشها یا گامی به سوی دیپلماسی؟
شورای حکام آژانس در اقدامی کمسابقه، قطعنامهای را علیه برنامه هستهای ایران صادر کرد.
در روز چهارشنبه (۱۶ خرداد) شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) با ۲۰ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و ۲ رای مخالف (چین و روسیه) قطعنامهای را علیه برنامه هستهای ایران تصویب کرد. این اولین بار در دو سال گذشته است که شورای حکام قطعنامهای علیه ایران صادر میکند.
این قطعنامه از ایران خواستار موارد زیر است:
- پاسخ فوری به سوالات آژانس: ایران باید به سوالات بازرسان آژانس در مورد منشاء ذرات اورانیوم کشف شده در سایتهای اعلام نشده خود، به طور کامل و فوری پاسخ دهد.
- لغو ممنوعیت حضور بازرسان: ایران باید ممنوعیت حضور بازرسان باتجربه آژانس را لغو کند و به آنها اجازه دهد تا به طور کامل از فعالیتهای هستهای ایران بازدید کنند.
- همکاری با آژانس: ایران باید به طور کامل و شفاف با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و به تعهدات خود در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک پایبند باشد.
تاثیرات احتمالی
- این قطعنامه میتواند تنشها بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را افزایش دهد.
- آینده روابط ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین برجام بستگی به پاسخ ایران به این درخواستها دارد.
- تصویب این قطعنامه میتواند به اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران منجر شود.
واکنش ایران
ایران این قطعنامه را «غیرسازنده» خوانده و اعلام کرده است که در قبال «فشار» کوتاه نخواهد آمد.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت که صدور قطعنامه «اقدامی غیرسازنده است» و کشورش از امروز اقداماتی را که در «چارچوب پادمان» است، آغاز کرده است.
او افزود: «انتظار این است که کشورهای غربی بجای سوءاستفاده از سازمانهای بینالمللی و رویکرد فشار، راه تعامل و همکاری را در پیش گیرند. باید تجربه به آنها ثابت کرده باشد که ایران مقابل فشارهای سیاسی از حقوق مسلم خود کوتاه نمیآید.»
در همین حال، وزارت خارجه ایران در بیانیهای، تصویب این قطعنامه را «به شدت» محکوم کرد و آن را غیرسازنده خواند.
در این بیانیه آمده است که تهران «ارائه و تصویب این قطعنامه را اقدامی سیاسی و غیرسازنده و در ادامه سیاستهای شکست خورده قبلی برخی از کشورهای غربی و تلاشی برای سوءاستفاده سیاسی از سازوکارهای بینالمللی علیه کشورهای مستقل میداند.»
وزارت امور خارجه ایران تاکید کرد که این کشوز همچنان متعهد به همکاری فنی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی «براساس معاهده عدم اشاعه سلاحهای هستهای و موافقتنامه پادمان» میباشد.
این وزارتخانه افزود که صدور این قطعنامه «هیچ تأثیری بر اراده ایران برای بهرهبرداری صلحآمیز از انرژی هستهای ندارد» و این بهرهبرداری همچنان مطابق با حقوق بینالمللی ادامه خواهد یافت.
در همین راستا، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز بر تمایل و ترجیح تهران برای تعامل سازنده تأکید کرده و اعلام نموده که ایران آماده است به هرگونه موضع و اقدام غیرسازنده واکنش نشان دهد.