محمد بن زاید؛ تاثیرگذارترین رهبر در خاورمیانه
دیپلماسی هوشمندانه، رهبری خردمندانه و استراتژی کشور امارات، ویژگیهای «رهبری برتر منطقه» را به تصویر کشید.
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در یک گزارش جدید، شیخ محمد بن زاید آل نهیان را «تاثیرگذارترین رهبر در خاورمیانه» توصیف کرد.
تاثیرگذارترین رهبر
در گزارش وال استریت ژورنال آمده است شیخ محمد بن زاید آل نهیان و امارات متحده عربی از زمان شروع جنگ روسیه و اوکراین در فوریه 2022 برنده بازآرایی ژئوپلیتیکی بودهاند.
این روزنامه افزود: «این موفقیت بدون بهایی به دست نمیآید، استراتژی «دوست با همه» آزمونی برای روابط امارات با ایالات متحده بوده که بزرگترین متحد ابوظبی است، زیرا شیخ محمد بن زاید آل نهیان نقش رهبری را در خاورمیانه جدید بر عهده می گیرد(..)»
از زمان آغاز درگیری نظامی در اوکراین، امارات متحده عربی موضع بیطرفانه خود را حفظ کرده است.
رویکردی ثابت که با موفقیت امارات و عربستان سعودی در میانجیگری به رهبری شیخ محمد بن زاید آل نهیان و محمد بن سلمان آل سعود، ولیعهد عربستان سعودی، برای آزادی و تبادل زندانیان بین آمریکا و روسیه در دسامبر گذشته تأیید شد.
مواضع ثابت
بحرانهای جهانی متعدد که در پی جنگ اوکراین صورت گرفته، رویکرد قاطع امارات را در قبال درگیریها نشان داده است.
این رویکرد که در بسیاری از موقعیتها که امارات نقش و نظر محکمی دارد مشهود بوده است؛ از جمله تصمیم کاهش تولید در سازمان «اوپک» که هدف آن حمایت از ثبات انرژی بود که «وال استریت ژورنال» درباره آن هم صحبت کرد.
این روزنامه با استناد به اظهارات مقامات اماراتی، به نقش شیخ محمد بن زاید آل نهیان در تبادل زندانیان بین واشنگتن و مسکو اشاره کرد و نوشت که رئیس امارات در اکتبر گذشته با همتای روس خود در سن پترزبورگ دیدار کرد.
این گزارش افزود که شیخ محمد بن زاید «نقش محوری را در برخی از مسائل دارای اهمیت استراتژیک برای ایالات متحده، از جمله تبادل زندانیان» ایفا میکند.
این روزنامه به نقل از یک مقام ارشد در دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، نوشت که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، در سخنرانی خود در این ماه از تلاش های امارات برای کاهش تنش در منطقه تحسین کرد.
مبارزه با تروریسم و ایجاد ثبات در بازارهای انرژی
«وال استریت ژورنال» همچنین خاطرنشان کرد که ایالات متحده آمریکا، امارات را به عنوان شریک اصلی در مبارزه با تروریسم و ثبات بازارهای جهانی انرژی میبیند.
این روزنامه همچنین به حملات تروریستی حوثیها که در سال 2022 ابوظبی را هدف قرار داد، اشاره کرده و درباه عدم تماس جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، با شیخ محمد بن زاید آل نهیان در چارچوب موج بینالمللی همبستگی در آن زمان، صحبت کرد.
«وال استریت ژورنال» به نقل از مقامات آمریکایی که نامشان را فاش نکرد، نوشت که در چارچوب تقویت روابط بین امارات و آمریکا، جو بایدن از شیخ محمد بن زاید دعوت کرده تا به واشنگتن سفر کند، جایی که انتظار میرود واشنگتن متعهد به همکاری با امارات در زمینههای امنیتی انرژی، تجارت و مدارای مذهبی شود.
این روزنامه با اشاره به اینکه شیخ محمد بن زاید در سال 2020 روابط خود را با اسرائیل، اولین متحد آمریکا در خاورمیانه احیا کرد، تاکید کرد: «از زمان تأسیس امارات در سال 1971 تاکنون، ایالات متحده مهمترین متحد خارجی این کشور بوده است.»
توسعه و موفقیتها
این روزنامه افزود که در طول دهه گذشته، شیخ محمد بن زاید آل نهیان، «مرد آرام 62 ساله »، رویکرد توسعه اقتصادی، پیشرفت اجتماعی و تقویت روابط خارجی را ترسیم کرد.
«وال استریت ژورنال» تاکید کرد که اقتصاد امارات تنها بر پایه نفت نیست، بلکه «موقعیت آن به عنوان یک کشور باثبات در یک منطقه متلاطم، آن را به بازاری جذاب برای پول، لجستیک و گردشگری تبدیل کرده است.»
نقش مهم امارات در دوران همهگیری
این روزنامه آمریکایی با تمجید از رویکرد امارات متحده عربی برای مقابله با همهگیری کرونا، خاطرنشان کرد که در زمانی که جهان در حال بسته شدن بود، امارات مرزهای خود را باز میکرد، واکسن تولید میکرد و بیشترین مشارکت، پیشگام و همکاری را با شرکتهای غربی در غلبه بر آن داشت.
در گزارش این روزنامه همچنین آمده است که شیخ محمد بن زاید آل نهیان «سالها پیش شروع به تحکیم روابط با چین کرد، اما دو کشور در طول همهگیری کرونا به هم نزدیک شدند، زمانی که امارات باز شدن مرزهای خود را اعلام کرد در حالی که بسیاری از کشورهای جهان آنها را بسته بودند.»
این گزارش اظهار داشت: «امارات متحده عربی با همکاری یکی از شرکتهای ژنتیکی پیشرو در چین، ماسکهای صورت را با استفاده از دستگاههایی از منابع خود در چین، علاوه بر آزمایشهای اسید نوکلئیک تولید کرد.»
به گفته این روزنامه، این واکسن ها همچنین با همکاری شرکت چینی سینوفارم تولید شده است.