امارات و ایالات متحده: همکاری سازنده برای رویارویی با چالشها و افزایش امنیت و ثبات

چالشهای منطقهای با هدف کمک به امنیت و ثبات در منطقه و جهان در راس برنامههای شیخ طحنون بن زاید آل نهیان در سفر به آمریکا قرار خواهد گرفت.
شیخ طحنون بن زاید آل نهیان، معاون حاکم ابوظبی و مشاور امنیت ملی، امروز دوشنبه سفر رسمی خود به آمریکا را آغاز میکند و طی آن دیدارهای رسمی در کاخ سفید با مقامات ارشد دولت آمریکا خواهد داشت.
قرار است در این نشستها درباره تقویت روابط اقتصادی و فناوری بین دو کشور بحث شود. گفتگوها همچنین به چالشهای منطقهای و راههای تقویت مشارکت استراتژیک چند دههای بین ایالات متحده و امارات خواهد پرداخت.
اهمیت ویژه
روابط امارات متحده عربی و ایالات متحده ماهیت استراتژیکی دارد و هر دو کشور متعهد به همکاری و تلاش مستمر برای ارتقای امنیت منطقهای، دستیابی به رونق اقتصادی و مقابله با چالشها در سراسر جهان هستند.
این دیدار همچنین دارای اهمیت ویژهای است و در زمان حساسی برای منطقه و جهان انجام میشود، زیرا تلاشهای بینالمللی برای پایان دادن به تعدادی از بحرانهای در حال تشدید، به ویژه بحران اوکراین، مسئله فلسطین و افزایش امنیت کشتیرانی بینالمللی را بالا میبرد.
پیشبینی میشود در این سفر موضوعات جاری بینالمللی علاوه بر جنگ با تروریسم در راس امور قرار گیرد.
در دوره گذشته، دیپلماسی امارات نقشی محوری در مهار موارد متعدد تنش، بحران و اختلافات در منطقه و فراتر از آن داشته است و پیوسته و خستگیناپذیر به دنبال ارتقای برنامههای کمکهای بشردوستانه و امدادی خود بوده است.
سفر شیخ طحنون بن زاید آل نهیان به ایالات متحده حدود یک ماه پس از آن صورت میگیرد که امارات متحده عربی با موفقیت در تبادل زندانیان جدید بین کییف و مسکو در فوریه گذشته میانجیگری کرد.
امارات متحده عربی با میانجیگری موفق خود، روزنه امیدی برای راه حل سیاسی و دیپلماتیک این بحران ایجاد کرد که بیش از سه سال به طول انجامیده است.
امارات چند روز پیش با استقبال از میزبانی عربستان سعودی از مذاکرات بین ایالات متحده و اوکراین ابراز امیدواری کرد که این اقدام به کاهش تنشها و یافتن راه حلی جامع و پایدار برای مناقشه روسیه و اوکراین کمک کند.
امارات و آمریکا به اهمیت دستیابی به امنیت، ثبات و صلح و ترویج اصول مدارا و همزیستی در منطقه و جهان به طور کلی و نفی افراطگرایی، تعصب، خشونت و تروریسم برای دستیابی به توسعهای که در خدمت منافع مردم و تعمیق همکاریهای بینالمللی باشد، اعتقاد دارند.
در موضوع فلسطین، دو کشور بر لزوم پایان دادن به مناقشه اسرائیل و فلسطین و دستیابی به صلح در منطقه توافق دارند، هرچند در دیدگاههای آنها برای دستیابی به این اهداف تفاوتهایی هم وجود دارد. گفتگوهای مشترک به همگرایی دیدگاهها، نزدیک شدن به دستیابی به صلح و حمایت از امنیت و ثبات کمک میکند.
امارات قبلاً موضع قاطع خود را در رد هرگونه تلاش برای آواره کردن مردم فلسطین از سرزمینشان تأیید کرده و بر لزوم پیوند روند بازسازی غزه به مسیر منتهی به صلح جامع و پایدار مبتنی بر «راه حل دو کشور» تاکید کرده است، زیرا این تنها راه دستیابی به ثبات در منطقه است.
ترامپ ماه گذشته پیشنهاد کرد که ایالات متحده نوار غزه را تحت کنترل درآورد و مناطق ویران شده را بازسازی کند و پس از آواره کردن ۲.۳ میلیون نفر از ساکنان آن در نقاط دیگر، به ویژه مصر و اردن، بدون برنامهریزی برای بازگشت آنها، آنجا را به «ریویرای خاورمیانه» تبدیل کرد.
ایالات متحده همواره بر نقش فعال و سازنده امارات در مسائل مختلف منطقهای و بینالمللی حساب میکند و مشتاق شنیدن دیدگاهها و ارزیابیهای این کشور در مورد این موضوعات و نحوه رسیدگی به آنها است.
در مقابل، امارات متحده عربی، ایالات متحده را یک متحد استراتژیک و یک بازیگر کلیدی در دستیابی به امنیت و ثبات در منطقه میداند.
دو طرف برای تقویت امنیت منطقهای، دستیابی به رونق اقتصادی و مقابله با چالشهای مبرم در سراسر جهان تلاش میکنند.
دکتر علی رشید النعیمی، رئیس هیئت مدیره مرکز هدایت و رئیس کمیته دفاع، کشور و امور خارجی شورای ملی فدرال امارات، چند روز پیش در اظهاراتی به مجله نیوزویک در این خصوص بر نقش محوری ایالات متحده در شکلدهی دیپلماسی بینالمللی و حل مناقشات تاکید کرد.
دکتر النعیمی گفت: «ایالات متحده به عنوان یک ابرقدرت جهانی، نقش مهم و غیرقابل انکاری در شکل دادن به دیپلماسی بینالمللی و حل و فصل مناقشات ایفا میکند. این یک واقعیت نظم جهانی است که هیچ ابتکار جدی صلح نمیتواند آن را نادیده بگیرد.»
وی افزود: نظم جهانی کنونی بر اساس مشارکت کشورهای قدرتمند بنا شده و ایالات متحده همچنان رکن اساسی این ساختار است، چه کسی با سیاستهای آن موافق باشد و چه نباشد، تأثیر آن بر امور جهانی یک واقعیت ثابت است، واقعیتی که باید به رسمیت شناخته شود، مورد احترام قرار گیرد و به طور استراتژیک با آن برخورد شود.
وی بر اهمیت در نظر گرفتن «درک عمیق منطقه از ریشههای درگیری و پیچیدگیهای شکلدهنده مسیر آن» و در عین حال به رسمیت شناختن نفوذ تعیینکننده اعمال شده توسط ایالات متحده تاکید کرد.
او گفت: هر طرح صلح پایدار باید بر اساس این تخصص محلی باشد، با اذعان به اینکه بدون دخالت ایالات متحده، هیچ ابتکاری شتاب لازم برای موفقیت را به دست نخواهد آورد. حتی خوبترین طرحهای منطقهای برای دستیابی به اثربخشی بدون حمایت گسترده بینالمللی مبارزه خواهند کرد.
مبارزه با تروریسم
مبارزه با تروریسم همچنین در خط مقدم چالشهایی است که دو کشور برای مقابله با آنها همکاری میکنند و امارات متحده عربی از زمان حضور در ائتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده علیه سازمان تروریستی داعش در سال ۲۰۱۴، به تلاشهای منطقهای و بینالمللی برای مبارزه با افراطگرایی و تروریسم پیوسته است.
مرکز ساواب نیز در سال ۲۰۱۵ تاسیس شد. این یک ابتکار تعاملی با مشارکت ایالات متحده برای مقابله با تماسهای آنلاین گروههای افراطی و ترویج جایگزینهای مثبت برای افراطگرایی، به عنوان بخشی از تقویت تلاشهای جهانی برای مبارزه با داعش است.
همچنین، با توجه به همکاری مشترک برای مبارزه با تامین مالی تروریسم، موسسات بانکی و خدمات مالی در امارات متحده عربی و ایالات متحده روابط نزدیک و همکاری مستمری برای تقویت تلاشهای مشترک در این زمینه دارند.
امارات به طور مستقیم با ایالات متحده برای مبارزه با پولشویی، تامین مالی تروریسم، سلاحهای کشتارجمعی و سایر فعالیتهای غیرقانونی همکاری میکند.
به عنوان بخشی از آخرین تلاشها در این زمینه، یک هیات عالی رتبه امارات متحده عربی به ریاست دبیرخانه کمیته ملی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و سازمانهای غیرقانونی، با تعدادی از شرکای استراتژیک در واشنگتن دی سی، راههای تقویت همکاری و مشارکت امارات متحده عربی و ایالات متحده در مبارزه با جنایات مالی جهانی و حفظ امنیت مالی ایالات متحده در دسامبر گذشته را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
این هیئت با مقامات ارشد آژانسهای ایالات متحده، از جمله وزارتخانههای خزانهداری، دادگستری، و امور خارجه، تحقیقات جنایی خدمات درآمد داخلی (IRS-CI)، شبکه اجرای جرایم مالی (FinCEN) و دفتر تحقیقات فدرال در طول ماموریت، هیئت بانک جهانی با صندوق بینالمللی نیز دیدار کرد.
این هیئت همچنین در نشست کارگروه مشترک مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم که توسط وزارت امور خارجه با همکاری وزارت خزانهداری آمریکا برگزار شد، شرکت کردند.
سفر شیخ طحنون به آمریکا تقریباً شش ماه پس از سفر شیخ محمد بن زاید آل نهیان به آمریکا در سپتامبر گذشته انجام میشود.
در این بیانیه همکاری مشترک بین امارات و ایالات متحده در زمان صلح و جنگ، از جمله حمایت امارات از مأموریتهای ضد تروریسم ایالات متحده پس از حملات نیویورک، پنسیلوانیا و واشنگتن در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، برای جلوگیری از تهدیدها، کاهش درگیریها و کاهش تنشها در سطح جهانی بررسی شد.
این سفر از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا این اولین سفر یک مقام بلندپایه اماراتی به واشنگتن از زمانی است که دونالد ترامپ ریاست جمهوری آمریکا را در ژانویه گذشته برعهده گرفت، که مظهر تعهد دو کشور به تقویت شراکت استراتژیک خود است.
دو کشور به ویژه به همکاری مشترک ایالات متحده و امارات در ائتلاف جهانی برای شکست داعش و درگیریهای قبلی در سومالی، بالکان، عراق، افغانستان و لیبی اشاره کردند.
در این بیانیه، ابتکارات و سرمایهگذاریهای در حال انجام در سیستمهای پیشرفته که امارات متحده عربی را به یکی از قویترین شرکای نظامی ایالات متحده در منطقه تبدیل کرده است، علاوه بر برنامه فشرده آموزشهای دوجانبه و چندجانبه، بررسی شد.
در این بیانیه بر اهمیت تقویت تلاشها برای مبارزه با تهدیدات منطقهای، توسعه طرحهای ضد تروریسم، تقویت امنیت دریایی و تلاشهای ضد دزدی دریایی، افزایش همکاریهای امنیتی و رهگیری محمولههای غیرقانونی تسلیحات و فناوری تاکید شده است.
در این بیانیه بر اهمیت توافقنامه همکاری نظامی ۲۰۱۷ تاکید شده است، زیرا این گامی مهم برای هر دو کشور است که بر همکاری حیاتی و طولانی مدت آنها در شکست گروههای تروریستی مانند داعش و القاعده، تضمین ثبات منطقه و مبارزه با تهدیدات علیه منافع مشترک آنها، از جمله تامین مالی تروریسم بین دو کشور تاکید میکند. ایالات متحده و امارات متحده عربی، از جمله بررسی منافع مشترک امنیتی، بحث در مورد اهداف استراتژیک برای روابط، و چالشهای موجود در منطقه، مانند امنیت دریایی، مبارزه با دزدی دریایی، همکاری مبارزه با تروریسم، و افزایش آگاهی از مناطق در خاورمیانه، اقیانوس هند و شرق آفریقا.
واشنگتن با درک اهمیت تعمیق مشارکت امنیتی و همکاری فناوری پیشرفته بین ایالات متحده و امارات متحده عربی و منافع مشترک آنها در پیشگیری از درگیری و کاهش تنش، در همان سفر امارات متحده عربی را شریک دفاعی اصلی ایالات متحده اعلام کرد و تنها به هند پیوست تا همکاریهای دفاعی و امنیتی در خاورمیانه، شرق آفریقا و اقیانوس هند را افزایش دهد.
این نامگذاری منحصربهفرد بهعنوان یک شریک اصلی دفاعی، منجر به همکاری بیسابقه دوجانبه از طریق آموزشها، رزمایشها و همکاریهای نظامی مشترک بین نیروهای مسلح ایالات متحده، امارات، و هند و همچنین سایر شرکای نظامی مشترک برای ارتقای ثبات منطقه خواهد شد.
این امر بر قدردانی عمیق آمریکا از نقش مسئولانه امارات در زمینه عربی و منطقهای، مشارکت فعال این کشور در حل بحرانهای منطقهای و مواضع متوازن آن در مورد مسائل مربوط به صلح و امنیت بینالمللی تأکید میکند.
همکاری مشترک امارات متحده عربی و آمریکا در زمینههای دفاعی و مبارزه با تروریسم به تحکیم امنیت و ثبات در هر دو کشور و جهان کمک میکند.
با سفر شیخ طحنون بن زاید آل نهیان به واشنگتن، امارات و ایالات متحده مشتاقانه منتظر دستیابی به چشمانداز مشترک برای آیندهای مرفهتر و با ثباتتر برای منطقه و تقویت همکاری بین آنها در دوره آتی هستند.