آغاز مجمع عمومی سازمان ملل همزمان با «بحران» در جهان
مجمع عمومی سازمان ملل در حالی کار خود را از امروز آغاز کرده که جهان با بحرانهای متعددی روبروست؛ از جنگ اوکراین و افزایش قیمت مواد غذایی گرفته تا بلایای ناشی از تغییرات آب و هوایی و افزایش بیسابقه تعداد مهاجران در جهان.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی روز سهشنبه خود در افتتاحیه مجمع عمومی گفت: شکاف بین جنوب و شمال و شرق و غرب در حال افزایش است.
گوترش دیپلماسی را راهکار مناسب برای حل و فصل مناقشات جهانی توصیف کرد و گفت: وقتی کشورها تعهدات خود را زیر پا میگذارند، دنیایی از درگیری ایجاد میکنیم.
او با تاکید بر لزوم اصلاحات در شورای امنیت سازمان ملل گفت این مسئله برای تقویت آن ضرورت دارد. وی همچنین تاکید کرد سیستمهای مالی جهانی نیاز به اصلاح دارند.
گوترش در ادامه به افزایش خشونت در خاورمیانه از جمله در سرزمین های اشغالی فلسطین، تهدید سلاحهای هستهای، مشکل ناامنی در نتیجه کودتا در آفریقا و بحران غذا در نتیجه جنگ اوکراین نیز اشاره کرد.
دبیرکل سازمان ملل در بخش دیگری از سخنرانی خود اعلام کرد همه ما باید برای مقابله با بزرگترین تهدید سیاره خود یعنی تغییرات آب و هوایی تلاش کنیم.
وی افزود: تغییرات آب و هوایی باعث مرگ مردم، تهدید محیط زیست و موجب شدیدترین گرمای تاریخ شده است و این تنها آغاز راه است.
او تاکید کرد: برای مقابله با تغییرات اقلیمی باید برای تحقق عدالت اقلیمی و کاهش گازهای گلخانه ای تلاش کنیم. کشورهای گروه ۲۰ مسئول ۸۰ درصد از گازهای گلخانهای هستند که در هوا پخش میشود و باعث گرم شدن کره زمین میگردد.
دبیر کل سازمان ملل متحد گفت: باید برای کاهش هر چه سریعتر انتشار گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۳۰ در برخی کشورها و تا سال ۲۰۴۰ در سایر کشورها گامهای جدی برداشته شود. کشورهای ثروتمند باید کمک و حمایت توسعهای به کشورهای در حال توسعه ارائه دهند.
در نشست سالانه مجمع که با حضور ۱۹۳ کشور برگزار میشود، جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده نیز به عنوان تنها رهبر پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل که در نیویورک حضور دارد سخنرانی کرد.
جو بایدن در سخنرانی خود در این نشست با اشاره به جنگ اوکراین گفت که این مناقشه نمیتواند ادامه یابد و خصومت نمیتواند طولانی باشد.
بایدن در عین حال با تاکید بر اینکه هیچ کشوری به تنهایی نمیتواند با چالشهای امروز روبهرو شود، یادآور شد: «باید اطمینان پیدا کنیم که برای همه مردم جهان تصمیمی درست بگیریم نه فقط قسمتی از جهان.»
بایدن همچنین تاکید کرد کشورش به دنبال جهانی امنتر، مرفهتر و برابرتر «برای همه مردم» است و در عینحال یادآور شد که سازمان ملل باید بتواند حافظ صلح در جهان باشد.
از بین ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد، رهبران و روسای ۱۴۵ کشور در مجمع عمومی حاضر میشوند، اما از میان پنج عضو دائم شورای امنیت، رئیس جمهور روسیه و همتایان چینی و فرانسوی او و نخست وزیر بریتانیا غایب خواهند بود.
رئیس جمهور چین، شی جین پینگ و ولادیمیر پوتین روسیه به ندرت در این مراسم حضور پیدا میکنند.
ریچارد گوان، مدیر گروه بین المللی بحران در سازمان ملل به سی ان ان گفت: ریشی سوناک (نخست وزیر بریتانیا) و امانوئل مکرون (رئیس جمهور فرانسه) نیز به این بهانه غیبت دارند که شاه چارلز سوم این هفته از فرانسه بازدید می کند. من فکر میکنم غیبت آنها به همین موضوع مربوط می شود.
با این حال، گوان مجمع عمومی را «فرصتی خوب» برای بایدن و وزیر امور خارجهاش، آنتونی بلینکن، میبیند تا روی «تقویت روابط آمریکا با رهبران غیرغربی در غیاب شی و پوتین» کار کنند.
علاوه بر مکرون، پوتین، شی و سوناک، نارندرا مودی، نخست وزیر هند نیز که اجلاس اخیر گروه ۲۰ را رهبری کرد و اخیراً به چین سفر کرده بود در نشست مجمع عمومی غایب خواهد بود.