عفونتهای دستگاه ادراری در حال افزایش است؛ علت آن چیست؟
عفونت UTI یکی از شایعترین عفونتها در سراسر جهان هستند و ۵۰ تا ۶۰ درصد از زنان در مقطعی از زندگی خود به آن مبتلا میشوند، و به نظر میرسد که این عفونتها رو به افزایش هستند.
بر اساس تحقیقات اخیر، بار بیماری UTIها بین سالهای ۱۹۹۰ و ۲۰۱۹ بیش از ۶۸ درصد افزایش یافته است. بطوریکه مردم افزایش چشمگیری در عفونتهای دستگاه ادراری (UTI) احساس میکنند.
حتی نگرانکنندهتر این است که باکتریهایی که باعث UTI میشوند، به طور فزایندهای در برابر آنتیبیوتیکهایی که برای درمان آنها استفاده میشوند مقاوم شدهاند، که این عفونتها را خطرناکتر از گذشته کرده است.
عفونت UTI زمانی آغاز میشود که باکتریها وارد مجرای ادرار شده و دستگاه ادراری را به دلیل عوامل ژنتیکی، فعالیت جنسی یا بهداشت نامناسب آلوده میکنند.
علائم UTI شامل نیاز فوری به ادرار کردن، احساس سوزش هنگام ادرار، فشار یا درد در قسمت پایین شکم یا ناحیه لگن، ادرار کدر یا خونی و ادرار با بوی قوی است.
عفونت UTI به دلیل طول مجرای ادرار و نزدیکی به مقعد، تا ۳۰ برابر بیشتر در جمعیت زنان شایع هستند.
چه عواملی باعث افزایش فعلی در عفونتها میشود؟
افزایش نرخ UTIها به چندین عامل ازجمله جمعیت رو به رشد، به ویژه در افراد مسن که بیشتر در معرض UTI هستند و جمعیتی از جوانان فعال جنسی، نسبت داده میشود.
«عامل دیگر با پیامدهای وخیم» که میتوان به آن اشاره کرد افزایش UTIهایی هستند که در برابر آنتیبیوتیکها مقاوماند.
سیندی لیو، مدیر ارشد پزشکی در مرکز اقدام علیه مقاومت آنتیبیوتیکی در دانشکده بهداشت عمومی موسسه میلکن در دانشگاه جورج واشنگتن، این هفته به National Geographic گفت: «بدون تغییر در نحوه استفاده از آنتیبیوتیکهای خود، در مسیر داشتن گزینههای کمتری برای درمان عفونتهای مثانه، کلیه و یوروسپسیس هستیم.»
بخشی از این مقاومت را میتوان به مصرف گوشت نسبت داد، زیرا حیواناتی که با آنتیبیوتیکها درمان میشوند، مقاومت آنتیبیوتیکی را در جمعیتهایی که آنها را مصرف میکنند، ایجاد میکنند.
میشل ون کویکن، اورولوژیست و یوروگاینکولوژیست در دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو، به Nat Geo میگوید: «مصرف گوشتهایی که به شدت با آنتیبیوتیکها درمان شدهاند، ممکن است به افزایش نرخ مقاومت آنتیبیوتیکی کمک کند، زیرا میکروبیوم انسان تحت تأثیر مصرف گوشت قرار میگیرد. این به این معنا نیست که اگر گوشت بخورید، حتماً به UTI مبتلا میشوید، اما ممکن است احتمال مستعمره شدن شما با یک ارگانیسم مقاوم به چند دارو را افزایش دهد.»
متخصصان هشدار میدهند که گوشت میتواند باکتریهایی مانند E. coli را که باعث UTI میشوند، وارد بدن کند.
تحقیقات نشان میدهد که ۳۰ تا ۷۰ درصد از محصولات گوشتی با E. coli آلوده هستند. اگرچه این باکتریها معمولاً در طول فرآیند پخت و پز از بین میروند، اما آمادهسازی نامناسب غذا به راحتی میتواند باعث شود که E. coli با غذا تماس پیدا کند.
محققان از دانشکده بهداشت عمومی موسسه میلکن دانشگاه جورج واشنگتن توضیح میدهند که عفونتهای E. coli چگونه رخ میدهد: این پاتوژن که در روده زندگی میکند، از طریق روده عبور کرده و وارد مجرای ادراری شده و باعث عفونت میشود.
یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ تخمین زده که گوشت آلوده، به ویژه مرغ و بوقلمون خام، سالانه حدود نیم میلیون UTI در ایالات متحده ایجاد میکند.
برای کاهش رشد E. coli مقاوم به آنتیبیوتیک، محققان توصیه میکنند که تولیدکنندگان گوشت، حیوانات را علیه خطرناکترین سویهها واکسینه کنند تا از ورود باکتریها به زنجیره غذایی جلوگیری کنند و از استفاده بیرویه آنتیبیوتیکها خودداری کنند.
مصرفکنندگان همچنین میتوانند با انتخاب محصولات گوشتی که برچسب ارگانیک یا بدون آنتیبیوتیک دارند، از مواجهه با E. coli مقاوم به دارو جلوگیری کنند.
برای جلوگیری از UTIهای غیرمرتبط با مواد غذایی، متخصصان توصیه میکنند که خطر را با هیدراتاسیون کافی، ادرار کردن بعد از رابطه جنسی، شستن مکرر دستها و تکنیکهای بهداشتی مانند پاک کردن از جلو به عقب به حداقل برسانید.