آیا حملات آمریکا به عراق و سوریه به تنش در خاورمیانه دامن میزنند؟
«ما به دنبال درگیری در خاورمیانه نیستیم.» این سخنان توسط مقامات ارشد دولت ایالات متحده تکرار شد، اما حملات ایالات متحده به سوریه و عراق به این ترسها دامن زده است.
روز جمعه، پس از حمله در اردن که منجر به کشته شدن سه سرباز آمریکایی و زخمی شدن حدود ۴۰ نفر دیگر شد، ایالات متحده حملات تلافیجویانهای را در عراق و سوریه علیه تأسیسات مرتبط با سپاه پاسداران ایران و جناحهای تحت حمایت آن انجام داد.
این حملات ترس از گسترش درگیریها در خاورمیانه را افزایش داد و به تنشهایی دامن زد که در نتیجه جنگ غزه که اکتبر گذشته بین حماس و اسرائیل آغاز شد، در چندین جبهه بدتر شد.
جنگ غزه باعث شعلهور شدن اوضاع در چند جبهه شد، از حملات یمن و حوثیها به ترافیک کشتیها، از طریق لبنان و درگیریهای مرزی با اسرائیل، تا عراق و سوریه، جایی که نیروهای آمریکایی در معرض حملات گروههای وابسته به ایران هستند.
آیا درگیری گسترش خواهد یافت؟
اگرچه حملات ایالات متحده هیچ سایتی در داخل ایران را هدف قرار نداد، اما احتمالاً ترس از تشدید تنش در خاورمیانه در نتیجه جنگ بیش از سه ماهه اسرائیل با حماس در غزه را برانگیخته است.
ترس از اینکه حملات این کشور منجر به گسترش درگیری در خاورمیانه شود، ایالات متحده را بر آن داشت تا پیامهایی ارسال کند و تاکید کند که باید از این اثرات اجتناب شود. رئیس جمهور جو بایدن گفت: «ایالات متحده به دنبال درگیری در خاورمیانه یا هیچ جای دیگر در جهان نیست. اما اجازه دهید همه کسانی که به ما آسیب رساندهاند این را بدانند: اگر به آمریکاییها آسیب بزنید، ما پاسخ خواهیم داد.
اعلام این حملات تنها ساعاتی پس از شرکت بایدن و رهبران پنتاگون در مراسم ورود اجساد سه سرباز آمریکایی کشته شده در حمله به اردن به پایگاه هوایی دوور در دلاور منتشر شد.
رئیس جمهور آمریکا تاکید کرد که «پاسخ ما از امروز آغاز شد و در زمانها و مکانهایی که مشخص میکنیم ادامه خواهد داشت.»
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز به همین پیامها اشاره کرد و گفت که کشورش به کار خود برای جلوگیری از درگیری گستردهتر در منطقه ادامه خواهد داد، اما ما تمام اقدامات لازم را برای دفاع از ایالات متحده، منافع و مردم خود انجام خواهیم داد و با انتخاب و اعلام زمان، مکان و چگونگی آن، پاسخ خواهیم داد.
وزیر امور خارجه آمریکا در خصوص وضعیت خاورمیانه گفت: لحظه خطرناکی در خاورمیانه است.
سخنگوی شورای امنیت ملی در کاخ سفید نیز با اشاره به اینکه کشورش تخمینی از تعداد شبهنظامیانی که ممکن است کشته یا مجروح شده باشند، در دست ندارد، گفت که حملات آمریکا موفقیتآمیز بوده است.
با این حال، در جبهه دیگر، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، روز جمعه قول داد که کشورش، جنگی را آغاز نخواهد کرد، اما به هر کسی که بخواهد قلدری کند، به شدت پاسخ خواهد داد.
تهدید ایران
رئیسی در سخنانی که از تلویزیون محلی پخش شد، گفت: ما هیچ جنگی را آغاز نمیکنیم، اما اگر کسی بخواهد در برابر ما قلدری کند، پاسخ محکمی دریافت خواهد کرد و افزود: در گذشته زمانی که آمریکاییها خواستند با ما صحبت کنند، گفتند که گزینه نظامی روی میز است. اکنون آنها میگویند که قصد ندارند با ایران وارد درگیری شوند.
رئیسی ادامه داد: قدرت نظامی ایران در منطقه هیچ کشوری را تهدید نمیکند و هرگز تهدیدی نبوده است. بلکه تضمینکننده امنیت است که کشورهای منطقه میتوانند به آن تکیه کنند و به آن اعتماد کنند.
منابع خبری گزارش دادند که سپاه پاسداران ایران افسران ارشد خود را از سوریه خارج میکند.
مستشاران ایرانی هم در عراق و سوریه که ایالات متحده به ترتیب حدود ۲۵۰۰ سرباز و ۹۰۰ سرباز دارد، به گروههای مسلح کمک میکنند.
در همین زمینه، ارتش عراق حملاتی را که ایالات متحده به اهدافی در کشورش انجام داد، نقض حاکمیت عراق دانست، زیرا این حملات در زمانی انجام میشود که عراق در تلاش است تا ثبات منطقه را تضمین کند.
سرلشکر یحیی رسول سخنگوی فرماندهی کل قوا در پیامی هشدار داد که شهرهای القائم و مناطق مرزی عراق در معرض حملات هوایی آمریکا قرار گرفتند که تضعیف نظام تلقی میشود. تلاشهای دولت عراق و تهدیدی که عراق و منطقه را به سوی پیامدهای نامطلوب میکشاند و هشدار میدهد که «نتایج آن در مورد امنیت و ثبات عراق و منطقه وخیم خواهد بود.»
آیا حملات آمریکا تواناییهای ایران در عراق و سوریه را تضعیف میکند؟
مدیر عملیات ستاد مشترک ارتش آمریکا میگوید که کشورش مطمئن است که «محلهایی که ما هدف قرار دادیم در تضعیف قابلیتها بسیار مهم هستند» و تأکید کرد که «شاخصهای اولیه نشان میدهند که ما اهداف خود را با دقت بمباران کردهایم.»
مقامات آمریکایی به CBS NEWS تأیید کردند که برنامههایی برای یک سری حملات علیه اهدافی که شامل تأسیسات و افراد مرتبط با سپاه پاسداران ایران در عراق و سوریه میشود، وجود دارد و خاطرنشان کردند که این برنامهها مستلزم انجام حملات چند روزه در عراق و سوریه علیه چندین کشور هستند. اهدافی که شامل افراد و امکانات ایرانی میشود.