نشستهای آمریکا با کشورهای خلیج؛ نماد همگرایی منافع و دیدگاهها

نشستهای مشترک میان کشورهای شورای همکاری خلیج عربی و ایالات متحده آمریکا بهعنوان بستری راهبردی برای تقویت روابط و هماهنگی سیاسی و امنیتی مطرح میشوند.
این نشستها با تکیه بر منافع مشترک، زمینهساز گسترش همکاریها در حوزههای دفاعی، اقتصادی، فناوری و امنیتی بودهاند.
نخستین نشست مشترک در سیزدهم ماه مه سال ۲۰۱۵ در کاخ سفید برگزار شد. در ادامه، رهبران کشورهای عربی خلیج و باراک اوباما، رئیسجمهور وقت آمریکا، در چهاردهم مه در کمپ دیوید دیدار کردند. در این نشستها، طرفین بر تعهد خود به شراکت راهبردی و پیگیری مسائل منطقهای از جمله برنامه هستهای ایران، ثبات منطقه و همکاریهای دفاعی تأکید کردند.
در بیستویکم آوریل ۲۰۱۶، به دعوت ملک سلمان بن عبدالعزیز، نشست دیگری در ریاض میان رهبران خلیج و آمریکا برگزار شد که طی آن، گامهایی برای تقویت توان دفاعی کشورهای عربی در برابر تهدیدات داخلی و خارجی برداشته شد. همچنین، در این نشست، حمایت از ابتکار صلح عربی سال ۲۰۰۲ جهت حل منازعه فلسطین-اسرائیل مورد تأکید قرار گرفت.
نشست بعدی در بیستویکم مه ۲۰۱۷، با حضور دونالد ترامپ در ریاض برگزار شد. این نشست، نقطه عطفی در عمقبخشی به همکاریهای دو جانبه در زمینه مبارزه با تروریسم، امنیت سایبری، انتقال فناوریهای دفاعی و همچنین تقویت زیرساختهای اقتصادی بود.
در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۲، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، ریاست نشست "نشست جده برای امنیت و توسعه" را برعهده داشت که با حضور سران کشورهای شورای همکاری، آمریکا، اردن، مصر و عراق برگزار شد. شرکتکنندگان بر حمایت از امنیت غذایی، انرژی پاک، بازیابی اقتصادی پس از کرونا و جنگ اوکراین تأکید کردند. آمریکا نیز از ارائه کمک مالی یک میلیارد دلاری برای امنیت غذایی در منطقه خبر داد.
در سپتامبر ۲۰۲۴، وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری و آمریکا در نیویورک بر تقویت شراکت راهبردی تأکید کردند. در این دیدار، موضع واحدی در قبال بحران غزه و حمایت از راهکار دو دولتی مطرح شد.
نشست آتی خلیج عربی-آمریکا قرار است فردا در ریاض برگزار شود.