مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا؛ جزئیات بیشتری فاش شد
روزنامه نیویورک تایمز تاکید کرد که حملات حوثیها و جنگ در غزه دو موضوع اصلی مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا در مسقط، پایتخت عمان بودهاند.
در گزارش این روزنامه که روز جمعه (۲۵ اسفند) منتشر شد، آمده است که در این مذاکرات ایران بر آتشبس غزه اصرار داشته و ایالات متحده از ایران خواسته که با مهار نیروهای نیابتی خود، حمله به کشتیها در دریای سرخ و هدف قرار دادن پایگاههای آمریکایی در عراق و سوریه متوقف شود.
به نوشته نیویورک تایمز، از زمان آن مذاکرات تاکنون حملات به پایگاههای آمریکایی در عراق پایان یافته و در سوریه هم محدود شده است.
یک مقام ارشد آمریکا به نیویورک تایمز گفت که هدف حضور ایالات متحده در این مذاکرات این بوده است که نشان دهد واشنگتن حتی در صورت افزایش تنشها، هنوز هم در حال پیگیری راه حلهای دیپلماتیک با ایران است و در صورتی که مذاکرات به نتیجه نرسید، از راهکارهای نظامی استفاده خواهد کرد.
دو مقام ایران نیز به این روزنامه گفتهاند که نمایندگان کشورشان در این مذاکرات تأکید کردند که تهران حوثیها را «کنترل نمیکند» اما در صورت برقراری آتشبس در غزه میتواند از نفوذ خود بر آنها استفاده کند تا حملات را متوقف کنند.
خبر این مذاکرات ابتدا روز چهارشنبه ۲۳ اسفند در روزنامه فایننشال تایمز منتشر شد.
در گزارش این روزنامه آمده بود که مذاکرات محرمانهای میان ایران و آمریکا در عمان در رابطه با پیشگیری از حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ و همچنین مسائل برنامه هستهای تهران برگزار شده است.
بر اساس این گزارش، این مذاکرات که اولین دیدار بین مقامات ایران و آمریکا بعد از ۱۰ ماه توقف مذاکرات هستهای بهشمار میرود، در ماه ژانویه انجام شده است.
گزارش فایننشال تایمز به نقل از «مقامات آگاه» افزوده بود که برت مکگرک، مشاور کاخ سفید در امور خاورمیانه، به همراه ابرام پیلی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، با علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه و مسئول مذاکرات هستهای ایران، مذاکره کردهاند.
بر اساس این گزارش، این مذاکرات به شکل غیرمستقیم انجام شده و مقامات عمان حامل پیامهای طرفین به همدیگر بودهاند.
در پی انتشار این گزارش، خبرگزاری ایرنا به نقل از «یک منبع آگاه» نوشت: «تبادل پیامها و گفتوگوهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا صرفا محدود در چارچوب مذاکرات رفع تحریم است».
این منبع آگاه، گزارش فایننشالتایمز درباره گفتگو میان ایران و آمریکا درباره امنیت دریای سرخ را تکذیب کرد و آن را «ابزار عملیات روانی و قلب واقعیت برای فریب افکار عمومی» آمریکا و در راستای «جبران ناکامی در صحنه دیپلماسی» دانست.