«روز جهانی زمین پاک»؛ فرصتی برای حفاظت از محیط زیست
«روز جهانی زمین پاک»، یکی از رویدادهای مهم جهانی به شمار میرود که هرسال در روز ۲۲ آوریل با هدف افزایش آگاهی در مورد اهمیت حفاظت از محیط زیست و قدردانی نسبت به کره زمین برگزار میشود.
«روز جهانی زمین پاک» هر ساله در تمام کشورها برای ارتقاء آگاهی و آموزش در مورد مسایل زیستمحیطی و ترویج فرهنگ حفاظت و پاسداری از زمین برگزار میشود و سازمان ملل متحد هر سال در اعتدال بهاری این روز را جشن میگیرد.
روز زمین، یکی از بزرگترین جنبشهای اعتراضی زیستمحیطی در این سیاره است. هر سال در ۲۲ آوریل، حدود یک میلیارد نفر در سراسر جهان برای افزایش آگاهی در مورد بحران آبوهوا و ایجاد تغییرات رفتاری برای حفاظت از محیط زیست اقدام میکنند.
روز زمین یک مناسبت جهانی برای نشان دادن حمایت همگانی از محیط زیست و زمین است.
روز جهانی زمین پاک هر سال بر یک شعار تمرکز دارد؛ شعار امسال (۲۰۲۴)، «سیاره در برابر پلاستیک» انتخاب شده است.
شعار امسالِ روز زمین (۲۰۲۴)، «سیاره در برابر پلاستیک» است که تهدیدی را که پلاستیک برای سلامتی انسان ایجاد میکند به رسمیت میشناسد و کمپینهایی که خواستار کاهش ۶۰ درصدی تولید پلاستیک تا سال ۲۰۴۰ هستند.
از ۲۳ تا ۲۹ آوریل ۲۰۲۴، دولتها و سازمانهای غیردولتی از سراسر جهان در اتاوا، پایتخت کانادا، گرد هم میآیند تا به مذاکره درباره شرایط پیمان جهانی پلاستیک سازمان ملل ادامه دهند.
بیش از ۵۰ کشور در سراسر جهان اعلام کردهاند که میخواهد آلودگی با پلاستیک را تا سال ۲۰۴۰ پایان دهند اما برگزارکنندگان روز زمین میخواهند از این هم پیشتر بروند و میخواهند تولید پلاستیک هم تا سال ۲۰۴۰، ۶۰ درصد کاهش پیدا کند.
آلودگی پلاستیک یک مشکل جهانی است که تنوع زیستی، سلامت انسان و آب و هوا را تحت تأثیر قرار میدهد. تخمین زده میشود که سالانه ۸ میلیون تن پلاستیک وارد اقیانوس میشود. بیشتر پلاستیکها تجزیه زیستی نمیشوند و میتوانند قرنها در محیط زیست باقی بمانند.
تاریخچه روز جهانی زمین پاک
این گردهمایی از سال ۱۹۷۰ در ایالاتمتحده شروع شد و حالا در سراسر جهان جشن گرفته میشود.
«روز جهانی زمین پاک» اولین بار توسط گیلورد نلسون، سناتور آمریکایی و فعال محیطزیست و دنیس هیز فارغالتحصیل دانشگاه هاروارد در ایالات متحده آمریکا برگزار شد.
اولین روز زمین با حضور ۲۰ میلیون نفر در خیابانهای ایالاتمتحده آمریکا برگزار شده بود.
در سال ۱۹۹۰ روز زمین بهروزی جهانی تبدیل شد و حالا آنطور که برگزارکنندگان آن میگویند یک میلیارد نفر از سنین مختلف در حدود ۲۰۰ کشور این روز را جشن میگیرند.
در پی برگزاری نخستین روز زمین پاک، موجی از اقدامات محیط زیستی به راه افتاد در حقیقت از جمله اهدافی که برای نام گذاری این روز بر شمرده شده است میتوان به کمک به حل بحران تغییرات آب و هوایی، پایان بخشیدن به آلودگی پلاستیکی، حفاظت از گونههای در معرض انقراض و تشویق جنبشهای محیط زیستی اشاره کرد.
این روز که بعد از گذشت ۵۴ سال همچنان یک رویداد مهم جهانی محسوب میشود و هر ساله برگزاری برنامهها و رویدادهای متعددی را در سراسر جهان به ارمغان میآورد، گاهی به یک روز ختم نشده و هفتهای به نام هفته زمین را به خود اختصاص میدهد.