ابرآروان، عامل فیلترینگ در ایران: از شایعه تا واقعیت
گفته میشود شرکت ایرانی ابرآروان که در حوزه خدمات ابری فعالیت میکند، در قطع، محدودسازی و فیلترینگ اینترنت در ایران نقش داشته و با حکومت ایران همکاری کرده است. اما این شایعات تا چه حد صحت دارند؟
پنجشنبه شب وزیر خارجه آلمان در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد سازمان امنیت و وزارت اقتصاد این کشور در حال بررسی همکاری یک شرکت آلمانی با شرکت ابرآروان در اعمال محدودیتهای اینترنت در ایران هستند.
به گفته آنالنا بربوک، شرکت ابرآروان با همکاری این شرکت آلمانی در یک ساختمان کوچک در شهر دوسلدورف آلمان این کار را انجام میداده و در صورت اثبات این موضوع، دولت آلمان مسئله را به صورت کیفری پیگیری میکند.
اظهارات وزیر خارجه آلمان در واکنش به تحقیقات چند موسسه آلمانی و فعالان حقوق بشر بیان شد، اما شرکت ابرآروان خیلی زود این مسئله را در بیانیهای تکذیب کرد.
این شرکت در بیانیه خود اعلام کرد: «ابرآروان فقط و فقط زیرساخت ابری ارائه میدهد و این فناوری نه در ایران و نه در هیچ جای جهان نمیتواند نقشی در پروژههای محدودسازی یا مسدودسازی اینترنت داشته باشد.»
با این حال، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این شرکت به بدنه حکومت نزدیک است و احتمالاً نقش پررنگی در همدستی با حکومت ایفا میکند.
برای مثال، محمدجواد آذری جهرمی که در اعتراضات سال ۱۳۹۸ و قطعی گسترده اینترنت وزیر ارتباطات دولت حسن روحانی بود، در پیامی کمسابقه به تبلیغ شرکت ابرآروان پرداخت و نوشت: «اگر نیازمند خدمات رایانش ابری هستید، ابرآروان را به شما معرفی میکنم.»
همچنین در سال ۱۳۹۸ و در روزهایی که اینترنت برای عموم مردم قطع بود، کارمندان شرکت ابرآروان همگی در شبکههای اجتماعی فعال بودند و پستهایی را به منظور عادی نشان دادن شرایط ارسال میکردند.
اینکه گزارشها در خصوص همکاری ابرآروان با حکومت تا چه حد صحت دارد مشخص نیست، اما به نظر میرسد خدمات ابری این شرکت دستکم به حکومت کمک میکند دسترسی مردم به اینترنت ملی را در زمان قطعی سراسری، حفظ کند.