ساعت مصرف مواد غذایی خود را تنظیم کنید تا لاغر شوید!

نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد هماهنگی میان زمان وعدههای غذایی و ساعت بیولوژیکی بدن میتواند در پیشگیری از چاقی و دیابت نوع ۲ نقش مهمی ایفا کند.
محققان مرکز تحقیقات دیابت آلمان دریافتهاند که مصرف بخش عمده کالری در زمانی که با ریتم شبانهروزی بدن هماهنگ باشد، به بهبود متابولیسم گلوکز و افزایش حساسیت به انسولین کمک میکند.
در این مطالعه که بر روی ۴۶ جفت دوقلو همسان و ناهمسان انجام شد، الگوی خواب و فعالیت فیزیکی آنها طی ۱۴ روز با دستگاههای ویژهای رصد شد. شرکتکنندگان همچنین زمان، نوع و مقدار وعدههای غذایی خود را در دفترچهای ثبت کردند. پژوهشگران با استفاده از این دادهها، نقطه میانی مصرف کالری روزانه (CCM) را برای هر فرد محاسبه کردند که نشان میدهد ۵۰ درصد انرژی روزانه در چه ساعتی دریافت شده است.
نتایج نشان داد افرادی که کالری اصلی خود را در ساعات اولیه روز و نزدیک به صبح بیولوژیکی خود مصرف کرده بودند، حساسیت به انسولین بالاتری داشتند. در مقابل، آنهایی که بیشتر کالری روزانه را در ساعات پایانی دریافت کرده بودند، سطح انسولین ناشتا بالاتر، شاخص توده بدنی بیشتر و دور کمر بزرگتری داشتند.
اولگا رامیچ، رئیس بخش متابولیسم مولکولی در مؤسسه تغذیه انسانی آلمان گفت: «افرادی که وعدههای غذایی خود را بر اساس ساعت داخلی بدنشان تنظیم کرده بودند، سلامت متابولیکی بهتری داشتند. برعکس، کسانی که از این ریتم فاصله گرفته بودند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار داشتند.»
پژوهشگران همچنین دریافتند که هم زمان غذا خوردن و هم الگوی خواب تا حدی ژنتیکی هستند. دوقلوهای همسان شباهت بیشتری در این زمینهها نسبت به دوقلوهای ناهمسان داشتند.
نویسندگان این مطالعه تأکید کردند که با وجود عوامل خارجی مانند برنامه کاری، مسئولیتهای خانوادگی و دسترسی به غذا، هماهنگی وعدههای غذایی با ریتم داخلی بدن میتواند نقش کلیدی در پیشگیری از اختلالات متابولیک ایفا کند.
این یافتهها که در مجله eBioMedicine منتشر شده، میتواند مسیر تحقیقات آینده در زمینه مداخلات تغذیهای مبتنی بر زمان را هموار کند. پژوهشگران پیشنهاد دادهاند افراد با شناخت الگوی خواب خود، زمان ایدهآل مصرف کالری را مشخص کرده و وعدههای غذایی را مطابق با آن تنظیم کنند.