سایه هوش مصنوعی بر فناوریهای ۲۰۲۵: ده فناوری برتری که باید منتظرشان باشیم
فهرستی از ۱۰ فناوری جدیدی که در سال ۲۰۲۵ باید منتظر آنها باشیم منتشر شده که نشان میدهد اکثر آنها تحت تأثیر عمیق هوش مصنوعی قرار دارند.
شرکت پژوهشی «گارتنر»(Gartner) اخیراً لیستی از ۱۰ روند برتر فناوری راهبردی سال آینده منتشر کرده است که نقش پررنگ هوش مصنوعی در آن دیده میشود. این فناوریها شامل مرزهای جدید محاسبات و تعامل میان انسان و ماشین هستند.
«جین آلوارز» (Gene Alvarez)، تحلیلگر گارتنر، بیان کرد که بررسی این روندها به رهبران حوزه فناوری کمک خواهد کرد تا آینده سازمانهای خود را با نوآوری مسئولانه شکل دهند.
۱. هوش مصنوعی عاملی
در صدر این لیست، «هوش مصنوعی عاملی» قرار دارد که میتواند بهصورت مستقل وظایف را براساس اهداف تعریفشده انجام دهد. پیشبینی شده که تا سال ۲۰۲۸، حدود ۱۵ درصد از تصمیمات کاری روزانه از طریق این فناوری گرفته شود.
۲. پلتفرمهای مدیریت هوش مصنوعی
این پلتفرمها برای سازمانها بسیار مهم خواهند بود تا استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی و ایجاد شفافیت در عملکرد سیستمها را تضمین کنند. گارتنر پیشبینی کرده که تا سال ۲۰۲۸ سازمانهایی که از این پلتفرمها استفاده میکنند، ۴۰ درصد کمتر با چالشهای اخلاقی در حوزه هوش مصنوعی مواجه شوند.
۳. رمزنگاری پساکوانتومی
یکی دیگر از روندهای برجسته، توسعه رمزنگاریهای پساکوانتومی است که با پیشرفت محاسبات کوانتومی اهمیت بیشتری خواهد یافت. گارتنر پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۲۹ رمزنگاریهای فعلی بهدلیل این پیشرفتها ناامن شوند.
۴. مقابله با دروغپراکنی
انتظار میرود که تا سال ۲۰۲۸ حدود ۵۰ درصد از سازمانها از ابزارهایی برای مقابله با دروغپراکنی استفاده کنند، در حالی که امروزه کمتر از پنج درصد از شرکتها این قابلیتها را دارند.
۵. تقویت عصبی
این فناوری پتانسیل بالایی در ارتقای تواناییهای شناختی و ایجاد تجربههای نوآورانه خواهد داشت. پیشبینی شده که تا سال ۲۰۳۰، ۳۰ درصد از کارکنان از فناوریهای تقویت عصبی استفاده کنند.
۶. هوش محدودهای (Ambient Intelligence)
یکی دیگر از فناوریهای مهم که در فهرست گارتنر قرار گرفته، «هوش محدودهای» است. این فناوری از حسگرها و برچسبهای هوشمند برای جمعآوری اطلاعات و پردازش آنها در زمان واقعی استفاده میکند. انتظار میرود که این فناوری بهطور گستردهتری در زندگی روزمره افراد نفوذ کند و تجربیات هوشمند و شخصیسازیشدهای را فراهم کند.
۷. رشد محاسبات کارآمد انرژی
گارتنر پیشبینی کرده است که تا اواخر دهه ۲۰۲۰، شاهد ظهور چندین فناوری محاسباتی جدید، از جمله شتابدهندههای نوری، خواهیم بود که توانایی انجام وظایف محاسباتی پیچیده را با مصرف انرژی بسیار کمتر نسبت به روشهای کنونی خواهند داشت. این فناوریها به کاهش هزینههای انرژی و بهبود کارایی سیستمهای محاسباتی کمک خواهند کرد.
۸. محاسبات ترکیبی
«محاسبات ترکیبی» یکی از فناوریهایی است که انتظار میرود محیطهای نوآورانه و دگرگونکنندهای ایجاد کند. این فناوریها با استفاده از ترکیبی از روشهای محاسباتی مانند پردازش ابری، محاسبات کوانتومی و هوش مصنوعی، عملکرد بسیار مؤثرتری نسبت به محیطهای محاسباتی معمولی دارند و به سازمانها کمک میکنند تا به سطوح جدیدی از بهرهوری و کارایی دست یابند.
۹. محاسبات فضایی (Spatial Computing)
محاسبات فضایی که به واقعیت افزوده و واقعیت مجازی مرتبط است، یکی از روندهای کلیدی است که تا سال ۲۰۳۳ به یک بازار ۱.۷ تریلیون دلاری تبدیل خواهد شد. این فناوری، امکان تعامل بیشتر با دنیای فیزیکی از طریق ابزارهای دیجیتال را فراهم میکند و تجربهای یکپارچه بین دنیای واقعی و مجازی به وجود میآورد.
۱۰. رباتهای چندکاره
آخرین فناوری در این فهرست، رباتهای چندکاره هستند که تا سال ۲۰۳۰ به احتمال زیاد ۸۰ درصد از انسانها بهطور روزانه با این رباتها تعامل خواهند داشت. این رباتها قادر خواهند بود بیش از یک کار را به طور همزمان انجام دهند، مانند انجام وظایف خانگی و اداری، و به نیروی کاری انعطافپذیرتری تبدیل خواهند شد که بخشی از زندگی روزمره افراد را تسهیل میکند.