یک سوم جنگل آمازون از خشکسالی و فعالیتهای انسانی نابود شد
یک مطالعه علمی اخیر نشان داد که یک سوم از جنگلهای آمازون که ریه جهان است و در ۹ کشور لاتین امتداد دارد، در اثر فعالیتهای انسانی و خشکسالی از بین رفته است.
محققان دانشگاه «Universidad Estadual de Campinas» از برزیل، در مطالعهای که در مجله «Science» منتشر شد تأیید کردند که آسیب وارد شده به جنگلهای آمازون بسیار بیشتر از آنچه قبلاً ثبت شده، بوده و برای جلوگیری از این روند، خواستار تصویب قوانینی با هدف حفاظت از این اکوسیستم حیاتی که در معرض خطر است شدند.
محققان در مطالعه خود اثرات آتشسوزی، قطع درختان، خشکسالی و تغییرات زیستگاه را در لبههای جنگل مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند که اثرات اندام نامیده میشود.
بر اساس این مطالعه، این پدیدهها، به استثنای خشکسالی، حداقل ۵.۵ درصد از بقیه منطقه که اکوسیستم آمازون را تشکیل میدهد، معادل ۳۶۴۷۴۸ کیلومتر مربع، بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۸ نابود کرده است.
با در نظر گرفتن اثرات خشکسالی، منطقه تخریب شده به ۲.۵ میلیون کیلومتر مربع یا ۳۸ درصد از بقیه مساحتی که اکوسیستم آمازون را تشکیل میدهد، میرسد.
دانشمندان گفتند: «خشکسالیهای شدید که بهطور فزایندهای در آمازون رخ میدهد، با تغییر الگوهای کاربری زمین و تغییرات آب و هوایی ناشی از فعالیتهای انسانی بر تعداد درختان مرده، آتشسوزی و انتشار کربن در جو تأثیر میگذارند.»
محققان افزودند که «آتشسوزیهای جنگلی در طول سالهایی که شاهد خشکسالیهای شدید بودهاند، افزایش یافتهاند» و نسبت به خطرات «آتشسوزیهای بزرگتر» که ممکن است در آینده ثبت شوند، هشدار دادند.
در یک زمینه مرتبط، دانشمندان وابسته به دانشگاه لافایت در ایالت لوئیزیانای آمریکا و سایر دانشگاهها، در مطالعه جداگانهای در مورد تأثیر فعالیتهای انسانی بر اکوسیستم آمازون که در مجله «ساینس» نیز منتشر شده، خواستار اقداماتی که باید برای حفاظت از آن صورت گیرد شدند.
آنها خاطرنشان کردند: «تغییرات به قدری سریع اتفاق میافتد که گونهها و اکوسیستمهای آمازون قادر به سازگاری نیستند. محققان افزودند که «قوانینی که از قرار گرفتن جنگل در معرض اثرات بسیار مضر جلوگیری میکند، بررسی شده و باید فوراً تصویب شوند.»
دانشمندان به این نتیجه رسیدند که «از دست دادن آمازون به معنای از دست دادن یک منطقه حیاتی است، در حالی که خودداری از اقدام برای نجات جنگل بر روی انسانها سایه افکنده است.»
رئیسجمهور جدید برزیل، لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، پس از پیروزی در انتخابات قول داد که به دنبال پایان دادن به جنگلزدایی آمازون باشد که بخش عمدهای از آن در داخل کشورش واقع شده است.
رئیسجمهور سابق بولسونارو به دلیل حمایت از تخریب آمازون برای کشاورزی با انتقاد مواجه شد و از زمانی که او در ژانویه ۲۰۱۹ به قدرت رسید، میزان جنگلزدایی در آمازون برزیل ۷۵ درصد نسبت به دهه گذشته افزایش یافته است.
کارشناسان محیط زیست تایید میکنند که بیشترین سهم از آتشسوزیهایی که آمازون را فرا گرفت، توسعه زمینهای کشاورزی برای پرورش دام است، به خصوص که برزیل بزرگترین صادر کننده گوشت گاو در جهان به شمار میرود.
ماریانا ناپولیتانو، مدیر علمی دفتر برزیل WWF گفت: آمازون به طور فزایندهای به نقطه بیبازگشت نزدیک میشود.
بولسونارو در پاسخ به منتقدان سیاستهای او پاسخ داد: «اگر آنها میخواستند جنگلی زیبا برایشان داشته باشند، باید جنگلهای کشورشان را حفظ میکردند» و تأکید کرد که «آمازون متعلق به برزیلیها است و خواهد ماند.»