«کاندوم ضدتجاوز» چیست و ایده اولیه آن از کجا آمد؟
ایده ساخت کاندوم زنانه ضدتجاوز که دکتر سونت الرز، از آفریقای جنوبی، سال ۲۰۱۰ در آستانه برگزاری جام جهانی در کشورش تولید کرد، از یک قربانی تجاوز بود که از ردیف دندانههای قلابشکل است که برای اتصال به آلت تناسلی مرد حین دخول طراحی شدهاند.
کاندوم ضدتجاوز یا ریپــاکس (Rape-aXe) برای محافظت از زنان در برابر مردان متجاوز در سال ۲۰۱۰ و در آستانه بازیهای جام جهانی فوتبال در آفریقای جنوبی در این کشور ساخته و عرضه شد.
طراح کاندوم، در در گفتگو با سیانان گفته بود که پس از گیر کردن، این کاندوم را فقط میتوان با کمک یک پزشک خارج کرد. او افزود: «درد دارد و وقتی وصل است، متجاوز نمیتواند ادرار کند و راه برود. اگر هم بخواهد آن را جدا کند، محکمتر میشود. با این حال، پوست را پاره نمیکند و خطر قرار گرفتن در معرض ترشحات [بدن متجاوز] وجود ندارد.
دکتر الرز طراح و سازنده این کاندوم درخصوص ایده این محصول عنوان کرد: «سال ۱۹۶۹ در حال رسیدگی به یک زن که قربانی تجاوز بود و وضعیت نامساعدی را تجربه میکرد، چیزی از او شنیدم که مرا برای طراحی و ساخت این کاندوم ترغیب کرد. آن زن در حالیکه نفسهای آخر را میزد گفت: اگر آن پایین دندان داشتم... همین جمله باعث شد به او قول بدهم که روزی این محصول را بسازم.»
دکتر الرز که خود مادر دو دختر است برای ساخت و اجرای این کاندوم خانه و ماشین خود را هم فروخت. وی در طول مدت ساخت از زندانها بازدید کرد و از زندانیانی که به جرم تجاوز دربند بودند نظرسنجی کرد تا مطمئن شود وجود چنین ابزاری آنها را از تجاوز منصرف خواهد کرد.
هرچند که برخی از منتقدان معتقد بودند که این کاندوم زنان را در برابر خشونت مردانی که در دام این وسیله گرفتار شدهاند آسیبپذیرتر خواهد کرد و احتمال دارد متجاوز بر اثر آن، خشونت بیشتری به خرج دهد و قربانی بیشتر آسیب ببیند.
برخی از منتقدان مانند ویکتوریا کاجا، یکی از کارکنان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای اوگاندا در شرق آفریقا نیز اذعان داشتند که این دستگاه نشانه بردگی زنان است و به ما یادآوری میکند که زنان تا چه اندازه آسیبپذیرند.
به گزارش سیانان، محکوم شدن متجاوزان جنسی در اکثر کشورهای آفریقایی نادر است زیرا قربانیان به مراقبتهای پزشکی دسترسی فوری ندارند و آزمایشهای دیانای برای ارائه شواهد هم بسیار گران تمام میشوند.